Vanaf oktober zijn er vaak geen wespen meer te vinden. Dus op de vraag 'Hoe lang leeft een wesp? ' is het antwoord: maximaal 1 wespenseizoen. Alleen de koningin kan de winter overleven, zij is in de herfst- en wintermaanden ook vrijwel niet te zien.
Ook in 2023 worden er weer veel wespen verwacht, de extreem zachte winter waar we momenteel mee te maken hebben zorgt dat er waarschijnlijk veel koninginnen overleven. Deze zullen als de temperatuur gaat stijgen op zoek gaan naar een nieuw onderkomen om hun nesten weer te bouwen.
Door het koude en natte voorjaar van 2021 zijn er minder insecten tot ontwikkeling gekomen, wat automatisch minder eten voor de wespen betekent. Zij blijven dan binnen in hun nesten. Het kan zijn dat we ze later in augustus 2021 nog gaan zien, maar dan moet het wel wat warmer en minder nat worden.
“De vlinderpopulatie is merkbaar kleiner”, zegt Natalie Sterckx van Natuurpunt, dat in juni nog meldde dat het voorjaar van 2023 het op één na slechtste vlindervoorjaar in vijftien jaar tijd is. “De meest waarschijnlijke reden daarvoor zijn de periodes van droogte in de afgelopen jaren.
Levende wespen in de winter zijn te vinden op goed beschutte, droge plekken. Kijk daarom eens op zolder of in de garage. In dit soort ruimtes bouwen wespen vaak ongestoord aan een nest. Wie weet kom je een nog levend nest tegen of je stuit op een wespenkoningin die een winterslaap houdt.
Normaal gesproken zul je eind oktober en begin november geen wespen meer tegenkomen. De koninginnen zijn de enige wespen die de winter door gaan. Rond deze tijd zitten ze op een beschutte plaats in winterrust. Als in april de temperatuur gaat stijgen komen ze weer tevoorschijn en beginnen ze met de bouw van een nest.
Het wespenseizoen is tussen april en september. De koningin wordt na de winter actief en begint dan aan de bouw van het wespennest.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Eind augustus en begin september is dan ook dé wespentijd.
Wespen komen op verschillende plekken voor. Dat geldt dus ook voor wespennesten. Vaak vind je ze onder dakranden, op zolder of in schuren en bijgebouwen. Soms bouwen wespen hun nest ook in de spouwmuur.
Om wespen weg te houden, zet je best niet meteen de grove middelen in. Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij.Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek.
Het antwoord is simpel: ze voelen zich bedreigd en beschermen hun nest. Wespen zijn geen bijzonder wrede wezens die je willen achtervolgen of steken. Als ze echter het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn, zullen ze alles doen om zichzelf te beschermen.
Zonder wesp gaat alles aan plagen ten onder
Ze eten de insecten die onze planten eten, die ons bloed drinken en die de tuin verpesten. Eén wespennest in je tuin ruimt kilo's aan rupsen en muggen op.
Op zoek naar voedsel
De wespennesten zijn eind juli namelijk voltooid. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar voedsel. Vooral in de tuin en op terrassen bezorgen ze veel overlast. Rond de periode van het nestverval, eind augustus, worden wespen bijzonder agressief.
De koningin van een wespenkolonie beschikt, in tegenstelling tot de andere wespen, niet over een angel. Hierdoor kan de koningin niet steken wanneer zij zich in het nauw gedreven voelt.
Spuit met een pyrethrum-houdende spray op een wesp en ze valt dood neer. Deze spray kan veilig worden gebruikt om wespen binnenshuis te doden, maar pas op met kinderen en huisdieren. Er zijn ook sprays op de markt waarmee je de omgeving onaantrekkelijk maakt voor wespen.
Over het algemeen vind je in de winter geen wespen in huis. Zodra het buiten koud wordt leggen wespen namelijk het loodje. Alleen de wespenkoningin overleeft normaal gesproken de winter.
Deze eiwitten halen ze voornamelijk uit vlees. Wespen jagen op verschillende vliegende en kruipende insecten.Wespen eten onder andere muggen, vliegen en teken.Daarnaast voeden ze zich soms ook met de kadavers van andere kleine dieren.
Wespen oriënteren zich bij het vliegen op objecten. Als het te donker is, zijn ze niet meer in staat om hun weg te vinden. De lichtintensiteit waarop wespen besluiten om in de ochtend te gaan vliegen is lager dan het moment waarop ze besluiten het nest niet meer te verlaten in de avond.
Dode wespen scheiden een feromoon af dat wespen aantrekt en ervoor zorgt dat ze agressiever worden. En dus inderdaad wraak komen nemen op hun dode vriendje! Als je een wesp doodslaat, kun je daarom maar beter het lijk ergens anders dumpen.
Stel de persoon met de wespensteek gerust. Adviseer het slachtoffer om niet te krabben. Indien een angel nog in de huid steekt, verwijder je die best zo snel mogelijk. Dat doe je door van onder de insteekplaats opwaarts te drukken.
Wespen worden vooral aangetrokken door eiwitten. Dit is de reden waarom wespen zo dol zijn op vlees en dode dieren. Deze insecten ruimen maar al te graag op en verslinden allerlei rottende eiwitten.
In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt. De wesp kan hierdoor meerdere keren achter elkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan.
Hoe kun je een wespenkoningin herkennen? Een wespenkoningin is altijd een 'kop' groter dan haar werksters. Dit geldt voor koninginnen van alle wespensoorten. Ze lijkt qua uiterlijk ook sprekend op haar dochters, al is zij wel veel forser gebouwd.