Door op het sterretje achter de locatie te klikken, wordt een locatie in je favorieten gezet. Om een locatie weer uit je favorieten te verwijderen kan je weer op het sterretje klikken. Op Apple toestellen kan je ook een locatie verwijderen door deze naar links te swipen.
Buienradar was er als eerste bij, maar Buienalarm is het slimste. Met deze app hoef je namelijk niet zelf te checken of er nog buien in aantocht zijn, maar wordt je op de hoogte gehouden. Als je de app voor de eerste keer opent kun je je eigen locatie invullen, of automatisch je locatie laten bepalen.
Informatie van buienradars is over het algemeen goed betrouwbaar, maar de 100% wordt niet gehaald. Houd er rekening mee dat er soms een onverwachte bui kan langskomen, zeker als de atmosfeer onrustig is.
De kleuren in het radarbeeld geven de intensiteit van de neerslag weer. Een witte kleur betekent lichte regen, blauw is intensere regen en rood/paars is zware regen.
De informatie voor haar voorspellingen haalt Buienradar bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Die heeft twee radars die voortdurend een bundel radiogolven doorsturen. Die bundel beweegt vrijwel rechtlijning over de atmosfeer.
Het KNMI zegt op hun site zelf dit over code geel: “Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven.
Voorbeeld: als het neerslagpercentage die dag 10% is, verloopt zo'n dag meestal droog. Bij een neerslagpercentage van 30% is er 'mogelijk' sprake van neerslag. Een neerslagpercentage van 90% betekent 'een zeer grote kans' op neerslag.
Een buienradar gebruikt dus elektromagnetische golven om neerslag in elke vorm te tracken. In Nederland staan twee radarplekken die het mogelijk maken om op beeld te zien waar buien voorkomen. Deze radarplekken zenden signalen uit die door de neerslag weerkaatst worden.
Voor wat ik wel gezien heb moet ik zeggen dat de voorspellingen van Buienradar.nl behoorlijk accuraat zijn. Beter dan bijvoorbeeld de lange termijnverwachting van Weeronline. De buienradar op Buienradar.nl heb ik veel gebruikt en die is simpelweg fantastisch.
Het weerbericht wordt verschillende keren per dag geüpdatet door de Buienradar meteorologen.
Hoe ver vooruit kun je het weer voorspellen? 'We kunnen het weer met een vrij grote betrouwbaarheid één tot vijf dagen vooruit voorspellen. Als we drie dagen vooruitkijken, zitten we aan een betrouwbaarheid van ongeveer 95 procent. Daarna zakt de zekerheid sterk.
Weer-app voor de neerslag
Voor de neerslagverwachting per uur kun je het beste de app van Buienradar raadplegen. Hoewel de KNMI app hetzelfde aantal punten (130) hiervoor heeft behaald, is de Buienradar app nauwkeuriger hierin. Ook Weeronline is met 129 punten hierin betrouwbaar.
Buienradar Plus
Wil je géén advertenties in de Buienradar app? Geen probleem! Neem Buienradar Plus voor €3,49 per jaar (€0,29 per maand). Buienradar Plus is Ieder moment opzegbaar.
Je regenkleding alvast tevoorschijn halen? In Nederland is het gebruik van de Buienradar al goed ingeburgerd. Maar gelukkig heeft ook Frankrijk zo'n radar.
Troglijnen zijn lijnen die gepaard gaan met een toenemende onstabiliteit in de atmosfeer. Deze kunnen verschillende ontstaanswijzen hebben. We onderscheiden in de meteorologie 3 types van zulke lijnen: een gewone troglijn.
Een weerkaart is een kaart van de land- of wateroppervlakte in een of ander gebied op aarde waarop door middel van isolijnen en meteorologische symbolen het heersende weer op een bepaald tijdstip en op een schematische manier is weergeven.
Het KNMI definieert weermodellen als “computerberekeningen die de toestand van de atmosfeer, dus het weer, beschrijven”. Door middel van wiskundige berekeningen die luchtstromingen en warmte- en vochtuitwisseling nabootsen, berekenen deze modellen de weeromstandigheden op een bepaald moment in de toekomst.
Maar wat '60% kans op neerslag' eigenlijk betekent is dit: Als jij 100 dagen lang op dezelfde willekeurige plek in Nederland gaat staan; dan zul je op 60 van die dagen een vorm van neerslag ervaren.
Motregen of (lichte) regen
Dat is bewolking die zich over een groot gebied heeft uitgestrekt. Er valt per uur niet meer dan 1 liter per vierkante meter. Bij regen zijn de druppels 0.5 tot 5 mm groot en als er per uur weinig valt (minder dan 1 liter per vierkante meter) wordt er gesproken over lichte regen.
De hoeveelheid regenwater wordt uitgedrukt in millimeters. 1 millimeter regen komt overeen met 1 liter water op een oppervlakte van 1 vierkante meter. Valt de neerslag in vaste vorm, bijvoorbeeld als sneeuw of ijzel, dan wordt de neerslag door een verwarmingselement in de regenmeter gesmolten.
Buienalarm wordt veel gebruikt omdat in een oogopslag te zien is wanneer het gaat regenen of juist wanneer het ophoudt. De app is gratis te downloaden voor apparaten met Android en voor iPhones en iPads.
Nu gratis downloaden! De Weer & Radar app geeft nauwkeurige informatie over het huidige weer op uw actuele locatie en voor andere steden wereldwijd. Véél meer dan een buienradar of neerslagradar! De Weer Radar geeft aan waar regen, ijzel of sneeuw valt.
Standaard Weer-app gebruiken
Niet alleen op je eigen locatie, maar op allerlei andere plekken die je handmatig hebt ingesteld. Op de iPhone en Apple Watch vond je altijd al de standaard Weer-app en vanaf najaar 2022 vind je de Weer-app ook op de iPad en Mac. Daarnaast kun je gebruik maken van widgets en complicaties.