Statutairen en stagiairs Per jaar kan je maximaal 21 dagen ziekteverlof opnemen. Als je minder dan voltijds werkt of als je je loopbaan onderbreekt, heeft dat invloed op het aantal ziekteverlofdagen waarop je recht hebt. Je hebt dan recht op minder ziekteverlof dan iemand die bijvoorbeeld voltijds werkt.
Ben je statutair? Dan heb je gedurende je loopbaan een 'teller' van 666 ziektedagen, ook wel 'ziektecontingent' genoemd. Al je ziektedagen worden hiervan verminderd. Je krijgt dit contingent voor je hele loopbaan bij de diensten van de Vlaamse overheid.
Ben je arbeidsongeschikt door ziekte of een ongeval, dan heb je recht op 30 dagen betaald ziekteverlof per 12 maanden sociale anciënniteit. Elke dag ziekte telt altijd als een volledige ziektedag.
Een ambtenaar met minder dan 36 maanden dienst heeft recht op een voorschot van 63 dagen ziekteverlof. De dagen ziekteverlof die de ambtenaar niet heeft opgenomen, kan hij opsparen over al zijn werkjaren heen. Als het aantal uitgeput is, wordt de ambtenaar in zogenaamde 'disponibiliteit' wegens ziekte geplaatst.
Sinds 2007 kunnen personeelsleden in een federale overheidsdienst tot twee keer per jaar een dag afwezig zijn zonder attest.Dat wordt vanaf 1 januari 2023 verhoogd naar 3 keer per jaar.
In de categorie B veldvoetbal is het per seizoen mogelijk per team voor één wedstrijd een snipperdag, ook wel baaldag genoemd, aan te vragen. Deze aanvragen worden in de periode van start competitie tot en met het eerste volledige weekend van de maand maart verleend voor wedstrijden die in die periode zijn vastgesteld.
Een baaldag is in Vlaanderen in het informele spraakgebruik een dag ziekteverlof zonder dat er formele verantwoording voor nodig is. In Nederland is het spreektaal voor een dag waarop iemand minder lekker in zijn vel zit, doorgaans in relatie tot werk.
In de openbare sector wordt een onderscheid gemaakt tussen statutaire en contractuele personeelsleden. Als je een statutair personeelslid bent, dan ben je vast benoemd. Je moet een selectieprocedure doorlopen en slagen voor verschillende proeven om voor een statutaire aanstelling in aanmerking te komen.
Statutaire personeelsleden kunnen voortaan dus ook ontslagen worden met inachtneming van een opzegtermijn- of vergoeding of zelfs met een ontslag om dringende redenen.
Statutair wil zeggen dat je vastbenoemd bent (een zogenaamde 'ambtenaar'). Om voor zo'n statutaire functie in aanmerking te komen, moet je deelnemen aan een selectieprocedure en slagen voor de verschillende proeven. Contractueel wil zeggen dat je een arbeidsovereenkomst krijgt van bepaalde of onbepaalde duur.
' Ambtenaren kunnen door hun vaste benoeming in principe niet werkloos worden.Als ze ziek zijn, krijgen ze ook geen uitkeringen van de mutualiteit. Daarom worden op de wedde van een ambtenaar minder RSZ-bijdragen ingehouden.
Laten we dus alvast duidelijk beginnen: er bestaat niet maar één soort 'ambtenaar'. Niet enkel omdat de toepasselijke wetgeving potentieel verschillend of licht anders zal zijn voor bijvoorbeeld gemeentepersoneel, personeel van de Vlaamse Overheid of rijksambtenaren.
mag je werkgever je elke dag bellen als je ziek bent. er zijn geen vaste regels. over hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. mag ik dan iedere dag gebeld worden.
De niet-opgenomen dagen ziekteverlof kan je opsparen over al je werkjaren heen, en als dit ziektekapitaal uitgeput is, word je in disponibiliteit wegens ziekte geplaatst.
Heeft u zich beter gemeld, maar wordt u binnen 4 weken weer ziek? Dan worden de beide ziekteperiodes bij elkaar opgeteld. De totale termijn van verplichte loondoorbetaling van uw werkgever blijft dan maximaal 6 weken.
Door toeslagen en weinig of geen belasting kan het netto loon hoger zijn dan het bruto bedrag. Als je als ambtenaar besluit het over de grens te zoeken is dat erg goed voor je portemonnee. Gemiddeld ligt het salaris bij bijvoorbeeld de VN zo'n 22 procent hoger dan bij Nederlandse ministeries.
' Een ambtenaar moet initiatiefrijk zijn, risico's durven nemen, maar ook loyaal zijn en goed advies geven. In het boek geeft Jeroen Busscher, een bekende managementdenker, tips over leidinggeven aan 'de ideale ambtenaar'.
Hoge ambtenaren worden geselecteerd op hun vakgebied (juridische, administratieve, financiële, technische, sociaalwetenschappelijke deskundigheid) en op hun kennis van het beleidsterrein waarover ze moeten adviseren.
Wat betreft functies zijn het met name de gemeentesecretarissen die het meest verdienen, met een jaarlijks inkomen rond de 130.000 euro. Van alle ambtenaren verdienen de medewerkers bij het rijk het meest.
Alle federale ambtenaren zullen 1 cheque van 6 euro ontvangen per gepresteerde werkdag (een volledige, een halve of een aangevatte werkdag). Dat bedrag van 6 euro bestaat uit een bijdrage van het personeelslid van 1,09 euro en een bijdrage van de werkgever van 4,91 euro.
Werkgevers en werknemers sparen meestal samen voor de pensioenen van werknemers. Dat is ook zo bij de overheid. Bijna al het personeel bij de overheid bouwt pensioen op bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP).
Vraag: Is het mogelijk om een halve dag ziekteverlof te nemen (een voormiddag of een namiddag gecombineerd met een halve werkdag of een halve verlofdag)? Antwoord: Ja, in uitzonderlijke gevallen.
Als werkgever kan je nu aan je werknemers vragen om voor elke dag arbeidsongeschiktheid een medisch attest voor te leggen. Vanaf 28 november 2022 zal dat niet meer voor elke ziektedag kunnen. Zodra de wet in werking treedt, moeten je werknemers je voor één dag ziekte geen medisch attest meer bezorgen.
Zeker in de privésector komen baaldagen bijna niet voor. Bij overheidsdiensten bestaan ze soms wel. Zo hebben de statutairen en contractuele ambtenaren van de federale overheid 2 baaldagen per jaar. Pas vanaf de derde afwezigheid van één dag moeten ze een ziektebriefje voorzien.