Oudere gebouwen hebben vaak nog daken met kierende dakpannen, schoorstenen en vele hoekjes en gaten. Hier komen veel gierzwaluwen, spreeuwen, huismussen en zwarte roodstaarten op af. Zij maken graag hun nest in de holtes onder je dak.
Huismussen broeden in een los kolonieverband. Het nest wordt vooral gemaakt onder dakpannen, in gaten en kieren van gebouwen en in mussenkasten. Het slordige nest bestaat uit takjes, stro, veertjes en hondenharen. Broedduur: 11-12 dagen.
Mussen verjagen met geur
Knoflook en peper zijn geuren waar vogels niet tegen kunnen. Als deze geur dus overheersend is komen de mussen ook niet meer terug. In een tuin is dit haast onmogelijk omdat deze hoeveelheid te klein is om alles te bedekken.
De huismus is een kolonievogel en broedt met tientallen tegelijk. Ze benutten iedere geschikte locatie in onder meer gebouwen, klimop, struiken en vogelhuisjes. Ze gebruiken het nest het hele jaar door; in de herfst en winter als rust- en slaapplek en in het voorjaar en zomer om hun jongen in groot te brengen.
De Huismus blijft het hele jaar in de buurt van het nest, dat in de winter als slaapplaats gebruikt wordt. Het rommelige, overdekte nest wordt gemaakt van stro en twijgjes en wordt bekleed met zachte materialen zoals schapenwol, paardenhaar en vruchtpluis van paardebloemen.
Uiterlijke kenmerken. De huismus is 16 tot 16,5 cm lang en weegt 24 tot 39,5 gram. Het mannetje heeft een grijze kruin, grijze wangen, een zwarte keel en borst, een zwart masker met witte stip achter het oog, een witte streep over de vleugels en in het broedseizoen een zwarte snavel.
De broedtijd is van begin april tot en met augustus, waarbinnen 2 tot 3 legsels worden grootgebracht. De nestbouw begint al in maart. Ook buiten de broedperiode wordt aan het nest gebouwd en wordt het nest ook gebruikt als slaapplaats.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam.
“De mussen vallen van het dak” is een aloud spreekwoord dat eigenlijk niets anders zegt dan dat het wel héél erg warm is buiten. Waar het spreekwoord eigenlijk vandaan komt, is onbekend. Mussen kunnen namelijk heel goed tegen warmte!
Verjaag duiven door sterke geuren van kruiden en specerijen. De geur van cayennepeper, ui, kaneel, peper of knoflook zorgt ervoor dat duiven snel op zoek gaan naar een andere plek. Hang reflecterende voorwerpen op om duiven af te schrikken.
Vogelnest verwijderen
Dit heeft alles te maken met de wet van de natuurbescherming. De wet stelt dat je niet opzettelijk nesten en rustplaatsen mag vernielen. Ook het weghalen van eieren mag eigenlijk niet. Het is daarom belangrijk dat u een professional inschakelt.
Steenmarters onder de dakpannen kunnen voor veel overlast zorgen in en rondom huis. Het diersoort is bezig met een opmars in Nederland en dit is voor veel huishoudens te merken.
Een ongediertebestrijder is wel de juiste persoon om het wespennest onder de dakpannen aan te pakken. Dit geeft ook nog eens de zekerheid dat alles veilig en volledig gebeurt. Pak daarom direct de telefoon wanneer u last heeft van een nest. Hoe eerder u de bestrijder ter plekke heeft, hoe beter alles op te lossen is.
Oudere gebouwen hebben vaak nog daken met kierende dakpannen, schoorstenen en vele hoekjes en gaten. Hier komen veel gierzwaluwen, spreeuwen, huismussen en zwarte roodstaarten op af. Zij maken graag hun nest in de holtes onder je dak.
Ze moet ongeveer twee weken broeden voor de eieren uitkomen. Daarna verblijven de jongen nog ongeveer 19 dagen in het nest voordat ze uitvliegen. De ouders zijn gedurende die tijd erg druk met het aanslepen van voedsel voor de jongen.
Soms moet een mannetje zijn nestplaats verdedigen tegen andere mannetjes. Als een mannetje een nestplaats heeft veroverd gaat hij luid zitten tjilpen voor die plek: dit is van mij! Zo maakt hij aan mussen- vrouwtjes duidelijk dat hij een vrijgezel is met een eigen huis. Leuk om te doen!
De ringmus lijkt veel op de huismus maar heeft een roodbruine kop, lichte wangen met donkere wangvlek, klein zwart befje en een witte bijna doorlopende nekrand. De rug en vleugels zijn bruin van kleur, met een witte vleugelstreep.
De heggenmus heeft een onopvallend bruingrijs verenkleed. De tekening van de rug lijkt veel op die van een huismus, waarbij de heggenmus vooral te herkennen is aan de blauwgrijze kop en borst en de spitse snavel.
Tussen het mannetje en vrouwtje zit geen verschil, ze hebben hetzelfde verenkleed. Ze zijn ongeveer 14 cm groot en hebben lichte pootjes. Ze lijken wel een beetje op een huismus, maar omdat de heggenmus een insecteneter is, is het snaveltje is slanker.
Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit zaden. De huismus heeft zich gespecialiseerd in de zaden van cultuurgewassen: tarwe, gerst, haver, gierst en maïs. Ook zaden van grassen, russen, ganzenvoet en muur staan op het menu, aangevuld met een ruim aanbod aan tafelrestjes.
Nestkasten voor mussen
De huis- en ringmus hebben zo ook hun eigen voorkeur. Deze vogels kiezen voor een invliegopening van 34 mm en deze mag ook ovaal van vorm zijn. Met deze nestkasten trek je naast mussen ook nog bonte vliegenvangers en gekraagde roodstaarten aan.
Een van de oorzaken van de achteruitgang van de Huismus is vermoedelijk de afname van broedgelegenheid, onder andere door renovatie en isolatie van oude woningen. Dit in combinatie met een afname in voedselaanbod en bijvoorbeeld minder groen in tuinen.