Cola zero is geen gezond voedingsmiddel, doordat het geen bijdrage levert aan je gezondheid. Het kan echter wel af en toe onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon. Het moet dan wel met mate worden gedronken.
Drink je zero of light-varianten van je favoriete frisdrank omdat dit beter voor je schijnt te zijn? Helaas. Uit onderzoek van Diabetes Care blijkt juist dat het dagelijks drinken van deze suikervrije blikjes prik ook voor obesitas, een hogere bloeddruk en dus een verhoogde kans op hart- en vaatzieken kan zorgen.
Hoewel het geen suiker bevat en dus geen calorieën bevat, bevat het wel kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. Sommige studies suggereren dat het drinken van cola Zero kan leiden tot gewichtstoename en een verhoogd risico op diabetes en andere gezondheidsproblemen.
Een ander mogelijk negatief van Coca Cola Zero is tanderosie. Ondanks dat frisdranken als Cola Zero geen grote hoeveelheden suiker bevatten kan langdurig gebruik toch leiden tot schade aan de tanden. Zoals eerder benoemd gaat het bij dit soort drankjes niet alleen om suiker, maar ook om zuur.
Light-frisdrank bevat geen of minder suiker en daardoor minder calorieën dan frisdrank met suiker. Als je frisdrank wilt drinken en minder calorieën wilt binnenkrijgen, kun je dus beter light-frisdrank drinken. De zoetstoffen in light-frisdrank zijn verder ook beter voor je tanden.
Is cola zero of cola light gezonder? Er is weinig verschil tussen deze twee producten. De cola light variant bevat wel calorieën, namelijk 0,2 calorieën per 100 ml. Verder bevat cola light geen zout en een extra voedingszuur, namelijk E330.
Coca‑Cola zero sugar bevat geen suiker. We gebruiken een mix van zoetstoffen die Coca‑Cola zero sugar een zoete smaak geven.
Op basis van de ADI vastgesteld door de EFSA zou deze persoon 15,5 blikjes cola zero per dag mogen drinken. Dat staat gelijk aan 5,1 liter cola zero per dag, een heel leven lang. Dat is een zeer ruime hoeveelheid.
Bij het afbreken van aspartaam in het lichaam ontstaat een kleine hoeveelheid methanol. In grote hoeveelheden kan methanol gezondheidsproblemen zoals blindheid veroorzaken.
Voor aspartaam is de maximale inname 40 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Bij overschrijding van deze hoeveelheid kan aspartaam mogelijk leiden tot bijwerkingen zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid bij sommige mensen.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Anders dan suiker zou aspartaam geen effect hebben op onze suikerspiegel.Toch blijkt dit niet het geval te zijn. Onderzoek toont namelijk aan dat mensen die aspartaam gebruiken een hogere bloedsuikerspiegel hebben en minder goed reageren op het hormoon insuline [9,10].
Frisdrank is eigenlijk een no-go tijdens een dieet. Kun je echt niet zonder? Kies dan voor de light variant, omdat deze vaak geen calorieën bevatten. Ook bij light-frisdrank geldt, dat het beter is ze met mate te drinken.
Nochtans krijg je met Cola Zero geen suiker binnen. “Maar je houdt je lichaam wel verslaafd aan de zoete smaak door de artificiële zoetstoffen die erin zitten”, zegt Mullie. “Je krijgt de calorieën niet meer binnen van echte frisdrank, maar je tong blijft baden in zoetigheid, je blijft hunkeren naar zoet.
De ADI voor aspartaam blijft staan op 40 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Voor een kind van 30 kilo komt dat neer op een veilige hoeveelheid aspartaam van 1.200 milligram per dag, en voor een volwassene van 70 kilo op 2.800 milligram.
Dr. Francesco Branca, directeur van de afdeling Voedselveiligheid van de WHO, benadrukt dat aspartaam geen risico vormt bij de consumptie van normale doses. Kortom: wie zich niet te buiten gaat aan producten met deze kunstmatige zoetstof, hoeft zich geen zorgen te maken over zijn gezondheid.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft deze veelgebruikte zoetstof in juli 2023 geclassificeerd als 'mogelijk kankerverwekkend'. Volgens de WHO is er een wetenschappelijk aantoonbaar gevaar bij aspartaam in relatie tot kanker, maar is niet bewezen dat mensen een groot risico lopen.
Een dagelijkse inname van 40 mg per kg lichaamsgewicht, wat neerkomt op 15 à 20 blikjes frisdrank per dag, zou nog steeds veilig zijn. Enkel mensen die aan de (zeer zeldzame) ziekte fenylketonurie lijden, mogen geen aspartaam gebruiken.
De laagcalorische zoetstoffen, zoals aspartaam, sucralose of saccharine, zijn geen koolhydraten en komen dus ook niet als glucose in het bloed. Het lichaam zal daarom geen insuline aanmaken. Dat is ook goed, want anders zou het bloedglucosegehalte dalen en zou je sneller weer trek krijgen.
Wij vinden Crystal Clear geen gezond alternatief voor frisdrank. Ondanks dat het nauwelijks energie (calorieën) levert bevat het wel zoetstoffen. Zoetstoffen kunnen ervoor zorgen dat je steeds meer behoefte krijgt aan zoetigheid. Daarnaast kan je bij een teveel aan zoetstof last van je darmen krijgen.
In zero-cola zit acesulfaam, kalium en aspartaam.In light worden natrium-cyclamaat, acesulfaam-K en aspartaam gebruikt, een klein verschil in samenstelling dus. Zero smaakt hierdoor dus wel iets anders dan light, en volgens onderzoek zouden mannen die smaak ook lekkerder vinden.
Je pupillen verwijden en je bloeddruk verhoogd doordat de lever veel suiker afgeeft aan het bloed. De adenosine receptoren worden geblokkeerd, hierdoor verdwijnt je vermoeidheid. Na vijfenveertig minuten verhoogt je lichaam de productie van dopamine. Het hormoon dat jou een fijn gevoel geeft.
Het bevat een kleine hoeveelheid calorieën, suikers en koolhydraten, en levert ook een beetje eiwitten en calcium. Het is een betere keuze dan suikerhoudende frisdranken, maar moet nog steeds met mate worden geconsumeerd. Vergeet niet om te zorgen voor een evenwichtig dieet en een gezonde levensstijl.