Bij een terecht gegeven ontslag op staande voet zijn de gevolgen voor de werknemer zeer ingrijpend. Je bent per direct je baan kwijt, de loonbetaling stopt onmiddellijk en je verliest ook je recht op een WW-uitkering.Daarnaast kan je werkgever zelfs nog een schadevergoeding van je claimen.
Wordt u vanwege een geldige reden op staande voet ontslagen? Dan heeft u geen recht op een WW-uitkering. U kunt mogelijk wel aanspraak maken op een bijstandsuitkering van uw gemeente.
Heeft uw werkgever u onterecht op staande voet ontslagen? Dan moet uw werkgever uw salaris gewoon doorbetalen. Om uw recht op salaris veilig te stellen, moet u wel schriftelijk aangeven dat u bereid bent uw werk te verrichten. U kunt doorbetaling van uw loon desnoods via de rechter afdwingen.
Als uw werknemer het niet eens is met het ontslag, dan kan hij dat binnen 2 maanden schriftelijk laten weten en vragen om doorbetaling van zijn loon. Hij moet zich wel beschikbaar stellen voor werk.
Als u ontslagen wordt om een dringende reden hebt u geen recht op werkloosheidsuitkering. De RVA kent enkel werkloosheidsuitkeringen toe aan wie geen arbeid en loon heeft wegens omstandigheden onafhankelijk van zijn eigen wil. Bent u niet akkoord met uw ontslag, dan kunt u dat aanvechten.
Voorbeelden: diefstal, oplichting, opzettelijke vernieling. Zware fout: houdt een fout in die zo groot en buitensporig van aard is dat ze onvergeeflijk is in hoofde van diegene die ze begaat.
Een dringende reden is een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen jou en de medewerker onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Denk hierbij aan diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging, schending van bedrijfsgeheimen, werkweigering zonder goede reden ...
Sommige gedragingen zijn zo ernstig, dat elke werknemer wel weet dat hij fout zit. In die gevallen kan een werkgever zelfs zonder waarschuwing tot ontslag overgaan. Het gaat dan om gedragingen die reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet.
Hoef je geen opzegtermijn uit te doen, dan moet je werkgever je een ontslagvergoeding uitbetalen. Die krijg je dan uitbetaald samen met het vakantiegeld, je eindejaarspremie en eventuele extralegale voordelen die je normaal gezien tijdens de opzegperiode zou ontvangen.
Als je wordt ontslagen met onmiddellijke ingang krijg je een ontslagvergoeding (tenzij je een ernstige professionele fout gemaakt hebt). Het bedrag van die vergoeding wordt berekend op basis van een aantal factoren, zoals je bruto jaarloon en het aantal jaren dat je in het bedrijf gewerkt hebt.
Er is geen wettelijk aantal voorgeschreven waarschuwingen alvorens je werkgever tot ontslag mag overgaan. Werkgevers hebben vaak in hun hoofd dat dit na 3 officiële waarschuwingen automatisch mag, maar dat is niet zo.
Wanneer u het ontslag wilt aanvechten zult u het ontslag moeten vernietigen. Dat moet via de kantonrechter en wel binnen twee maanden na het ontslag op staande voet. Er moet dan een verzoekschrift bij de kantonrechter worden ingediend waarin de kantonrechter wordt gevraagd om het ontslag op staande voet te vernietigen.
Opzegtermijn bij ontslag op staande voet
Om dringende redenen mag uw werkgever u op staande voet ontslaan. In dit geval hoeft uw werkgever zich niet te houden aan een opzegtermijn. U kunt per direct ontslagen worden.
Als werkgever wilt u uiteraard dat u beschikking heeft over al uw medewerkers. Wanneer een medewerker zonder te melden afwezig is, kan dit vervelende consequenties hebben voor de bedrijfsvoering. Dit is echter nog geen reden om een werknemer direct te ontslaan.
Transitievergoeding: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar
Loopt het ontslag via het UWV of de kantonrechter, dan betaal je een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 83.000 euro.
Als je ontslagen wordt, heb je recht op uitbetaling van je vakantietoeslag tot aan je ontslagdatum. Je vakantiedagen en vakantiegeld worden normaalgesproken betaald in de eindafrekening. Vaak gebeurt dit tegelijkertijd met je laatste salaris.
Een werknemer heeft recht op informatie over professionele onderssteuning bij gezond en veilig werken, voorlichting over de werkzaamheden, risico's en maatregelen en bescherming tegen onveilige of ongezonde werksituaties.
Te laat op werk vanwege verslapen is niet gelijk reden voor ontslag op werk. De ene werkgever vat dit zwaar op, de andere vindt verslapen voor werk minder erg. Vaak heeft de reactie van de werkgever met de functie van de werknemer te maken, maar soms heeft het ook te maken met een sanctiebeleid van de werkgever.
Omdat er geen expliciete regels zijn over de geldigheid van een waarschuwing, adviseren wij je om in de waarschuwing op te nemen tot wanneer deze van kracht is. Redelijkerwijs is het zo dat wanneer je werknemer langere tijd geen regels overschrijdt, de gegeven officiële waarschuwing aan kracht verliest.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Een vertrouwensbreuk is vaak het gevolg van dat er iets is gebeurd waar jij geen rekening mee hebt gehouden en dat de situatie ineens anders is als je had verwacht. In veel gevallen gaat dat gepaard met echt zware emoties en gevoelens.
Voorbeelden van beschermde werknemers zijn zwangere werknemers, arbeidsartsen, een werknemer met politieke mandaten, een werknemer in loopbaanonderbreking of tijdskrediet, een werknemer in betaald educatief verlof, vakbondsafgevaardigde, preventieadviseur … Ziekte vormt geen wettelijke beschermingsgrond tegen ontslag.
Voorbeelden einde arbeidsovereenkomst bij vertrouwensbreuk
Hoewel er duidelijk sprake is van een vertrouwensbreuk, is er geen bewijs en is het niet gerechtvaardigd dat de werknemer de dupe wordt van deze vertrouwensbreuk. Hij/zij kan dan niet worden ontslagen.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs. Mensen worden helaas ziek.
Uw werkgever mag in zo'n geval een verbod op nevenwerkzaamheden in uw arbeidscontract opnemen. Dit kan worden gedaan door een specifieke bepaling in het arbeidscontract of door te verwijzen naar bijvoorbeeld een CAO of personeelshandleiding.