Vaak heeft plasangst een psychologische oorzaak. Volgens coach Pieter Frijters van de MindTuning-methode is het een sociale fobie, want je kunt niet plassen door de aanwezigheid van anderen. 'Het heeft te maken met hoe iemand op dat moment een situatie onbewust ervaart en beleeft', legt hij uit.
Vermijd geen situaties en plekken, zoals vakanties, of op stap gaan met vrienden. Zodra je iets uit de weg gaat, maak je jouw plasangst alleen maar groter en de drempel om toch een keer buitenshuis naar het toilet te gaan wordt hoger. Blijf jezelf uitdagen.
Plasangst is een sociale fobie of angststoornis waarbij je niet meer durft te plassen in bepaalde omstandigheden. In het Engels wordt het ook wel “shy bladder syndrome” genoemd. Ongeveer 15% van de mannen en 7% van de vrouwen heeft moeite om in bepaalde omstandigheden te plassen.
Plasangst wordt binnen de geneeskunde paruresis genoemd. Mensen met deze aandoening kunnen niet of moeilijk hun blaas legen op openbare plekken. De gedachte dat ze niet in privacy kunnen plassen, vormt een blokkade van de urinewegen. Om die reden wordt paruresis ook wel een verlegen blaas genoemd.
Raadpleeg dringend een arts als je niet meer kunt plassen, want een spoedige behandeling is nodig. Bij chronische urineretentie moet verder onderzoek gebeuren. De arts zoekt naar de onderliggende oorzaak en bepaalt een eventuele behandeling.
Doordat je blaas niet goed doorspoelt, kan er een blaasontsteking ontstaan, die zelfs tot een ontsteking van de nierbekkens kan leiden. Maar een volle blaas kan ook andere klachten geven, zoals pijn, en je plas niet op kunnen houden (zie Urineverlies).
Probeer al uw spieren zo goed mogelijk te ontspannen, ook uw bekkenbodemspieren. Als u dit moeilijk vindt kan het helpen om rustig te puffen tijdens het plassen. Ook kunt u een klein beetje persen. Hierbij kunt u het beste uw handen op uw onderbuik leggen en proberen naar uw handen toe te persen.
De lucht in een vliegtuig is droog. Heel droog zelfs. En die droge lucht kan leiden tot een slechte adem en een een uitgedroogde huid. Daarom is het belangrijk dat je voldoende gehydrateerd blijft.
Bij een klein deel (1%) van deze mensen neemt deze angst zulke ernstige vormen aan, dat je kunt spreken van echte plasangst of paruresis. Vaak hebben mensen met plasangst de angst dat ze de volgende keer in een soortgelijke situatie weer niet kunnen plassen. Dit is een symptoom die je vaak ziet bij sociale fobieën.
Solifenacine remt de onwillekeurige samentrekking van de blaaswand. De aandrang vermindert hierdoor, u hoeft minder vaak te plassen en de blaas kan meer urine bevatten voordat aandrang ontstaat. Het effect neemt gedurende de eerste paar weken langzaam toe en is maximaal na ongeveer vier weken.
Het is zeker niet erg om eens wat langer te wachten, maar vaak je plas ophouden kan op lange termijn leiden tot een overactieve blaas en kan bovendien zorgen voor nierproblemen. Van een overactieve blaas is sprake wanneer de blaas een signaal van aandrang geeft, zonder dat iemand daadwerkelijk moet plassen.
Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas. U kunt soms wel ieder uur moeten plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur. Een overactieve blaas komt doordat uw blaas extra prikkelbaar is.
Het kan helpen om tijdens het plassen te fluiten, omdat het dan onmogelijk is om te persen. Plas in één keer uit, onderbreek uw plas dus niet. Wanneer u de plas een paar keer onderbreekt, is de blaas al zo ver leeg dat u geen aandrang meer voelt om te plassen.
train je blaas door je plas langzaam langer op te houden. train je bekkenbodem met gerichte oefeningen die onder meer door een bekkenbodemfysiotherapeut kunnen worden gegeven. blijf drinken maar wees matig met koffie en alcohol.
De bekkenbodem-spieren zitten tussen uw zitbotjes, schaambeen en stuitje. Deze spieren sluiten uw plasbuis af. En houden uw blaas, baarmoeder en darm op hun plek. U kunt deze spieren zelf aanspannen en ontspannen.
Kamillethee
Kamille helpt bij het verlichten van pijn en irritatie veroorzaakt door een blaasontsteking. Bovendien heeft kamillethee een diuretisch effect, waardoor deze thee kan helpen bij het bevorderen van de urineproductie en het spoelen van bacteriën uit de blaas.
Trek uw buikspieren aan tijdens de uitademing, en trek ook uw bekkenbodemspier in. U ademt nu met aangespannen spieren rustig drie maal in en uit, waarna u de buik- en bekkenbodemspier ontspant. Als deze oefening geen problemen geeft, probeer deze dan ook zittend of staand uit te voeren.
Er zijn verschillende bekkenbodemoefeningen voor mannen, op verschillende niveaus. Zo heb je een basisoefening waarin je bewust met het aanspannen en ontspannen van je bekkenbodemspieren bezig bent. Maar ook het optrekken van je knieën en een hip bridge zijn goede oefeningen voor de bekkenbodem.
Bij te sterk aangespannen bekkenbodemspieren kunt u last hebben van: regelmatige aandrang om te plassen. urineverlies. steeds terugkerende blaasontstekingen.
Incontinentie en nierstenen
Verder kun je van je plas ophouden urine-infecties krijgen en kun je er incontinent van worden. Ook nierstenen en een uitgerekte blaas kunnen mogelijke gevolgen zijn van te lang of vaak je plas ophouden. Gewoon op tijd je blaas legen dus, dan is er niks aan de hand.
Gemiddeld gaan mensen zes tot acht keer per dag naar het toilet. "Dat is normaal, met ongeveer drie uur pauze tussen elke plas", vertelt John Heesakkers, uroloog van het Radboud UMC in Nijmegen en bestuurslid van Continentie Stichting Nederland. Met vier uur ertussen, wordt het lastiger.
Je blaas kan knappen als je je plas te lang ophoudt
De blaas kan daardoor namelijk te veel uittrekken en zijn knijpkracht verliezen. Dit kan het uitplassen bemoeilijken. Verder kan de druk in je blaas oplopen en dit kan weer een nierbeschadiging tot gevolg hebben. Dit is niet waar, je blaas is een rekbaar orgaan.