Maak kranten- of keukenpapier nat en doop dit in de afgekoelde as van de houtkachel. Wrijf hiermee herhaaldelijk over het glas. De as fungeert als heel fijn schuurmiddel, waardoor het roet loskomt. Met een schone doek of een nieuw stuk keukenpapier veegt u de losgekomen roetaanslag weg.
Verweerd hout of zwarte vlekken in hout kun je behandelen met ontweringswater. Ontweringswater is een bijtend zuur (10% oxaalzuur met water). Door inwerking van vocht kan hout gaan verweren of zwarte vlekken vertonen. Dit kan ongedaan gemaakt worden ontweringswater.
Als u alcohol verdunt met lauw water en dit met een nevelspuit tegen het plafond en wanden opspuit zal het roet van zelf op gaan lossen en kunt u dit verwijderen met een spons. Echter zult u dit meerdere malen moeten herhalen om een schoon eindresultaat te krijgen.
1) schade die veroorzaakt wordt door rook; schade als gevolg van rook, van rookvorming, van rookgassen; schade door rook 2) schade die veroorzaakt wordt door het roken, vooral aan de longen en andere organen of het gebit, maar ook wel aan apparatuur; schade als gevolg van het roken van sigaretten, shag, sigaren, pijp ...
Roet is een stof die ontstaat bij een onvolledige verbranding van koolstofhoudende brandstoffen. Dit kunnen vaste brandstoffen zijn zoals hout of steenkool, of vloeibare brandstoffen zoals benzine en diesel. In mindere mate is er sprake van roetvorming bij aardgas.
Roetaanslag kun je voorkomen door de houtkachel of haard direct goed heet te laten worden, en door kleine stukjes geschikt en droog brandhout te gebruiken. Dit verbetert ook direct de trek van het rookkanaal. Kies bij voorkeur voor houtsoorten met weinig hards om roetaanslag op de deuren te voorkomen.
Zolang het roet nat is, bestaat er geen risico op ontbranding. Naarmate de temperatuur van het rookgas stijgt, droogt het smerende roet en wordt het harde of glanzende roet geproduceerd. Alleen nu is het condensaatmengsel van teer, pek en koolwaterstof ontvlambaar.
Gebruik azijn
Azijn heeft een intense geur die de meeste nare geurtjes doet verdrinken. Maak, als je het meubel er niet mee beschadigd, goed schoon met azijn. Een andere optie is om een paar schaaltjes azijn in een ruimte te zetten om die rookgeur te verdringen.
Brandlucht verwijderen op verschillende manieren
Je kunt bijvoorbeeld een pannetje met azijn op het vuur zetten en dit zachtjes laten koken. Let er wel op dat je ook dit niet laat aanbranden. Een andere oplossing is het tegenover elkaar openzetten van deuren en ramen, dit duurt wel wat langer op deze manier.
Het meubel luchten, luchten en luchten. Het meubel een hele tijd buiten zetten in de wind (wel droog laten staan) kan verbetering geven.
Heb jij (hard)hout wat vergrijsd en verweerd is en wil je dat het er weer als nieuw uit komt te zien? Denk aan bijvoorbeeld vlonders, schuttingdelen of houten tuinmeubilair. Gebruik dan de JOTUN TERRASSFIX. Dit product haalt de kleur van het hout weer naar boven.
Gebruiksaanwijzing. Breng de Powergel aan met een terrasborstel in de richting van de nerf. Laat de Osmo Power Gel 15 minuten intrekken en verwijder het daarna met een borstel en veel water. Na de behandeling komt het natuurlijke karakter van het niet verweerde hout terug.
Tip: Je kunt azijn ook gebruiken om schimmelvlekken in de badkamer te voorkomen. Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen.
Maak in een kom een mengsel van talkpoeder, een scheutje wasbenzine en wat vloeibaar (fijn)wasmiddel. Breng dit aan op de stof en laat dit volledig opdrogen. Vervolgens borstelt u het papje weg. Zo verdwijnt ook de roetaanslag.
Stook je de houthaard of houtkachel alleen als bijverwarming? Dan is één keer per jaar laten vegen meestal voldoende. Wanneer je houthaard of de houtkachel je hoofdverwarming is, dan kan het nodig zijn om het rookkanaal vaker te laten schoonmaken.
Schoonmaken met kranten- of keukenpapier
Bevochtig het papier goed en doop het vervolgens voorzichtig in de as van de houtkachel. Wrijf de krant of het keukenpapier met de aszijde tegen het glas zodat de roetaanslag loskomt. Veeg de losgekomen roetdeeltjes ten slotte weg met een schoon stuk doek of papier.
Roet en uw gezondheid
In roet zitten veel verschillende chemische stoffen. Grote hoeveelheden ingeslikt roet kunnen op langere termijn schadelijk zijn. Sommige stoffen in roet zijn kankerverwekkend. Na een grote brand kan het eten van groenten uit moestuinen ongezond zijn.
Bij de regeneratie van de roetfilters wordt het roet verbrand. Roet verbrandt bij temperaturen van 650 °C. Deze temperatuur wordt bereikt bij thermische filters. Door het gebruik van katalysatoren kan de verbrandingstemperatuur echter worden teruggebracht tot 250 °C.
Roet is een stof die vrijkomt bij onvolledige ver branding van koolstofhoudende (fossiele) brandstoffen. Een roetdeeltje bestaat voorname- lijk uit koolstof, maar aan het oppervlakte van dat deeltje kunnen allerlei andere stoffen vastzitten.
De brandweer meldt de brand direct bij uw verzekeraar middels een zogenoemde “salvage-coördinator” aan. De salvage coördinator zorgt voor opvang en meldt de schade bij de verzekering. Zodra u brandschade zelf gaat claimen bij uw verzekeraar, is het goed om te weten dat u een speciaal schadeformulier kunt aanvragen.