Een paar zeer goede soorten zijn, in volgorde van bloeitijd: de wilg, esdoorn, paardenkastanje, acacia en de linde. Deze bomen leveren veel stuifmeel en nectar die bijen voor hun bestaan nodig hebben.
lavendel: is naast een heerlijk geurende plant een heel goede plant (vol nectar) voor vooral bijen.
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel. Oregano bevat de meeste stuifmeel en nectar.
Zet bloemen in je tuin of op je balkon waar wilde bijen en honingbijen op afkomen. Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien: bijen hebben van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig. Check de bloemetjes- en bijtjeskalender. Zorg dat wilde bijen in je tuin kunnen nestelen.
Bloemen zijn voor bijen onweerstaanbaar. Ze kunnen niet zonder bloemen leven. De nectar en het stuifmeel uit bloemen is hun eerste levensbehoefte.
Populaire planten zoals petunia's, hortensia's, begonia's, de meeste rozen en pelargoniums trekken nauwelijks vlinders, hommels of bijen aan. Ook siergrassen en varens behoren niet tot de bloemplanten en zullen dus ook geen bijen lokken.
Vooral met veel verschillende bloeiende planten en bloemen maak je de bijen blij. Zorg ervoor dat er zo lang mogelijk bloeiende bloemen aanwezig zijn, van verschillende plantenfamilies. Het liefst van het vroege voorjaar tot de late herfst. Zo hebben de bijen voldoende te eten.
De hibiscus is een typische hommelplant omdat de nectar diep verscholen ligt in de bloem. Hommels met hun lange tong kunnen in tegenstelling tot de honigbijen daar wel bij komen. De bloemen van de Hibiscus bevatten nectar met een zeer laag suikergehalten waardoor de bijen de bloemen links laten liggen.
Bijenlokkers in de moestuin en fruittuin
Zet in je moestuin zeker wat kruiden. Kruiden lokken met hun heerlijke geur en vaak schitterende bloemen heel veel blije bijen. Vooral salie is een kruid dat ze erg aantrekkelijk vinden. Ook houden bijen van vruchthagen van kleinfruit of fruitboompjes.
De spork (Rhamnus frangula) is dé ideale bijenstruik : bloeit van mei tot september. En is daarmee meteen de langstbloeiende struik van West-Europa. Bijen zijn verzot op de vele kleine bloemetjes. Ze halen er zowel stuifmeel als nectar op.
Fladderen, zoemen en gonzen; met lavendelplanten verwelkom je volop nuttige insecten als bijen, hommels en vlinders in je tuin. Lavendel (Lavandula) staat niet voor niets in de top-10 vlinderplanten.
Kruiden trekken ook bijen en vlinders aan
Bijvoorbeeld basilicum, dille, koriander, komkommerkruid en bonenkruid. Dus als de kruiden gaan schieten of bloeien, kun je ze beter laten staan. Veel van de bloemen zijn overigens ook voor de mens eetbaar.
De campanula portenschlagiana is een sterke en rijkbloeiende bodembedekker. Niet alleen vriendelijk voor bijen, maar ook voor de tuinier. Hij doet het zonder veel verzorging prima in de volle grond, in potten en bakken, in hangmandjes en op muurtjes. Bijna alle campanula's die je in de winkel vindt zijn (licht) blauw.
Het voeren van suikerwater kan zelfs schadelijk zijn voor de beestjes, omdat de bijen het best uit natuurlijke nectarbronnen kunnen drinken volgens James C. Nieh, professor ecology, behavior and evolution aan UC San Diego. Je kunt de bijen het beste trakteren op vers water en inheemse bloemen.
Ja, dat mag, maar het is zeer raadzaam om hier weloverwogen keuzes in te maken. Een bijenvolk kan onvoorspelbaar zijn en kan overlast bezorgen in de nabije omgeving. Buren kunnen bijen als gevaarlijk ervaren voor hun spelende kinderen of huisdieren.
Deze grootbloemige Clematis 'königskind' is goed tot zeer goed winterhard, lokt vlinders en bijen en is geschikt voor muurbeplanting, trellis of pergola begroeiing.is goed tot zeer goed winterhard, lokt vlinders en bijen en is geschikt voor muurbeplanting, trellis of pergola begroeiing.