Zo'n grijswatersysteem reinigt eerst het afvalwater, waarna vaak een membraanfilter het water zuivert. Daarnaast kun je zelf regenwater opvangen, bijvoorbeeld in een ondergrondse tank, en gebruiken voor het toilet, de was en het sproeien van de tuin.
Een grijs water systeem is relatief eenvoudig. Het water van uw badkamer wordt opgevangen in een vat met daarin een bioreactor en een membraanstation. De bioreactor zorgt voor de biologische afbraak van de organische componenten en het membraan verwijdert vervolgens alles wat groter is dan 0,2 micron.
Grijs water bestaat uit het verzamelde badwater, douchewater, water na handenwassen, water van (af)wasmachines en water uit de keukengootsteen. Alles wat in huis wordt weggespoeld dus, behalve wat uit de wc komt. In Nederlandse huishoudens werd in 2007 gemiddeld 90 liter grijs water per persoon per dag geproduceerd.
Kosten. De kosten van zo'n installatie zijn best fors, denk aan minimaal 5.000 euro, ja dus meer dan een dakkapel inderdaad. Je moet hiervoor dus wel budget en een groen hart hebben.
Douchewater heeft een temperatuur van ongeveer 36°C. Schoon drinkwater een temperatuur van 10°C. Door dit temperatuurverschil is het mogelijk om het douchewater te hergebruiken voor het opwarmen van koud drinkwater.
Regenwater is van voldoende kwaliteit en bovendien zachter dan leidingwater waardoor het geschikt is voor de wasmachine. Door regenwater te gebruiken voor de wasmachine en het toilet kun je op de kosten voor drinkwater besparen en help je het milieu.
Grijs water hergebruiken
Ongeveer 50-80% van al het afvalwater in een huishouden is grijs water. Gezuiverd grijs water is te hergebruiken. Bijvoorbeeld om het toilet mee door te spoelen of om de tuin en het gazon mee te besproeien, vooral in droge tijden. Hier bespaar je flink wat drinkwater mee.
Een helofytenfilter is een zandfilter dat met behulp van bepaalde planten ('helofyten') water zuivert. Helofytenfilters worden gebruikt voor de zuivering van vervuild regenwater dat afstroomt van straten en parkeerplaatsen en kunnen zelfs afvalwater zuiveren.
In een septische put kunnen twee soorten afvalwaters terechtkomen. Zwart afvalwater, dat is het water van het toilet, en grijs afvalwater, dat is het huishoudelijke afvalwater. Een septische put heeft, in tegenstelling tot een beerput, een afvoer naar het rioolnet.
Zwart water is in tegenstelling tot grijs water enkel afkomstig van toiletten. De naam zwart water is afkomstig van de kleur die het water krijgt door het bacterieel rottingsproces in het water. Zwart water komt vaak voor bij mobiele toiletten, maar ook vuilwatertanks van boten en campers.
De belangrijkste voordelen zijn de forse besparing op drinkwater en natuurlijk het feit dat regenwater geen kalk bevat. Het douchen met regenwater is technisch mogelijk. We hebben daarvoor het SafeWater system ontwikkeld. Deze zorgt voor microbiologisch veilig water, vrij van bacteriën en virussen.
De prijs van een Hydraloop systeem, zonder eventuele aanpassings- of breekwerken aan de woning zelf, ligt tussen 4.000 en 7.000 euro. In Nederland zijn er momenteel een twintigtal Hydraloopinstallaties geplaatst. De technologie staat dus nog in de startblokken.
Regenwater kan je gebruiken in de tuin, om de toilet door te spoelen, voor de wasmachine en om te poetsen. Dat is een slimme keuze, want het is goedkoper dan kraanwater en beter voor het milieu. Maar regenwater is geen drinkwater. Het is niet geschikt om koffie te zetten, te koken of om je ermee te wassen.
Blauw water is afkomstig van kunstmatige bevloeiing.
Het kan geput worden uit rivieren, meren, grondwater of opgeslagen regenwater. Omdat blauw water ook gebruikt kan worden als drinkwater en in de industrie, of belangrijk kan zijn voor natuurlijke ecosystemen, is het wel kostbaar.
Douchewater opvangen
Wanneer je de douche aanzet is het water vaak nog koud. Men laat vaak de douche op temperatuur komen door de douche de eerste 30 seconden alvast aan te zetten. Als je tijdens dit proces een emmer onder de douche zet en het water opvangt, kun je het water gebruiken om de planten water te geven.
De kosten van een helofytenfilter zijn erg afhankelijk van de locatie en de gewenste grootte. Een helofytenfilter voor een bedrijf dat jaarlijks tussen de 1.500 en de 2.500 m3 afvalwater heeft kost circa € 13.000. Onderhoud kost circa € 2.400 per jaar. Het rietveld moet in het najaar gemaaid worden.
De aanleg van een moerasfilter of helofytenfilter
Als u het moerasgedeelte gepland hebt in de folievijver hoeft u er alleen maar een extra plateau voor uit te graven. Dat bekleedt u vervolgens samen met de rest van de vijver met vijverfolie aan één stuk waarna u de vijverrand af kunt werken.
Hoe lang gaat het mee? Ongeveer twintig jaar. Daarna is de bovenste laag van het filter te modderig / humusrijk geworden en zakt het water niet overal even goed meer weg.
Regenwater kun je heel gemakkelijk opvangen en hergebruiken, zowel particulier als bedrijfsmatig. Regenwater is zacht, schoon en gratis. Je kunt het gebruiken voor het spoelen van de toilet, voor de wasmachine, de tuin, de schoonmaak en zelfs om er lekker mee te douchen.
Hoe het werkt? Het water dat in je doucheputje of de afvoer van de wasmachine verdwijnt wordt door de Hydraloop opgevangen. Door verschillende, bestaande technologieën te combineren verwijdert het systeem vuil, zeep en andere deeltjes uit het water - zonder dat er filters of chemicaliën aan te pas komen.
Besparen door hergebruik regenwater
u hebt aanzienlijk minder wasmiddel nodig; water zonder kalk wast veel beter, u ontlast de riolering waardoor de kans op overstromingen vermindert.
Gebruik beter ook geen regenwater voor het plonsbadje van je kinderen. Regenwater is relatief zuiver, maar het bevat toch veel meer bacteriën en verontreinigingen dan kraantjeswater.
Uw toilet moet dan worden aangesloten op een regenwatersysteem dat de opvang van regenwater verzorgt. Het water wordt gefilterd en bewaard in een reservoir. Dit kan een betonnen put zijn, een tank van kunststof, maar ook een waterzak. Gaat u de wc doorspoelen met regenwater, dan pompt het systeem het water op.
Regenwater opvangen om heerlijk te kunnen douchen of zelfs lekker in bad zitten. Maar is dit dan niet slecht voor je vanwege alle bacteriën? Nee hoor, regenwater zelf is officieel zuiver water, dus vrij van schadelijke stoffen en kalk. Het moment dat het de grond, dak raakt wordt het “vies” met bacteriën en mineralen.