De centrale verwerkingseenheid (CPU) van een apparaat fungeert als het hoofd daarvan en laat andere onderdelen weten wat er moet doen.
De centrale verwerkingseenheid (CVE, Engels: CPU), ook wel een processor genoemd, bevindt zich in de computerkast op het moederbord. Het wordt soms het brein van de computer genoemd en het is zijn taak om opdrachten uit te voeren.
Gemiddeld is 3000 Mhz een goede prijs/kwaliteit, maar bij AMD Ryzen loont het om voor geheugen te gaan van 3600 Mhz. Naast de snelheid van het geheugen is het ook erg belangrijk voor hoeveel ruimte je gaat.
De processor is voor een groot deel verantwoordelijk voor de prestaties van de computer. De processor verwerkt alle instructies en verstuurt resultaten en opdrachten naar de chipset, die ze vervolgens doorstuurt naar de verschillende onderdelen van de computer.
Ram toevoegen is echter een betere oplossing omdat uw processor sneller data van RAM kan lezen dan vanaf een harde schijf. RAM heeft twee belangrijke kenmerken die van invloed zijn op de prestaties van uw computer: geheugencapaciteit en geheugensnelheid.
Minimaal 4GB werkgeheugen
Maar 4GB is al snel te weinig als je bijvoorbeeld 10 of meer internettabbladen open hebt staan. Voor de wat meer fanatieke gebruikers heeft een laptop met minimaal 8GB de voorkeur.
Processor: Hart van de computer
Hoe sneller een processor is, hoe meer berekeningen en aansturingen er per seconde kan verwerkt kan worden. Dus hoe meer taken de processor per seconde kan doen hoe sneller uw computer is. Hierdoor bepaalt hij voor een groot deel de snelheid van een computer.
Computers met Intel Core i5 CPU's zijn prima voor dagelijks gebruik en algemene computertaken, zoals normaal browsen, werken en af en toe gamen. De i7 CPU is beter voor gespecialiseerde, resource-intensieve, prestatiegerichte apps en grotere games. De i7 is ook beter als u veel verschillende taken tegelijk uitvoert.
Een processor moet je eigenlijk zien als de motor van je laptop. En de regel is eigenlijk: hoe zwaarder de taken die je op je laptop wilt uitvoeren, hoe krachtiger de processor moet zijn. Wanneer je dus ongeveer weet welke processor je nodig hebt, kun je kiezen uit processoren van twee fabrikanten: Intel en AMD.
Processors vertellen wat er moet worden gedaan, van uw grafische verwerkingseenheid (GPU) tot uw schijfstations en -schermen. Intel en AMD zijn een aantal van de meest voorkomende fabrikanten en ze hebben elk een verschillende reeks processors.
Het vervangen van de processor in je laptop hoef je niet te proberen, tenzij de laptop grofweg voor 2013 is geproduceerd. Desktopprocessors maken gebruik van pinnetjes op de processor (AMD) of op het moederbord (Intel LGA). Dat heeft als voordeel dat de processor kan worden verwisseld.
De processor in je laptop kun je zien als het brein: het haalt informatie op, ontcijfert dit en bepaalt vervolgens welke handeling er nodig is. Dit voert de processor zelf uit of hij geeft opdracht aan een ander onderdeel in de laptop om dit te doen. De processor wordt ook wel CPU genoemd.
Verwijder je huidige processor
Voordat je een nieuwe processor installeert, verwijder je de oude eerst. Je doet dit door het hendeltje naast de 'socket' waar de processor op geïnstalleerd is, te openen. Zo duw je de processor lichtjes omhoog, zodat je hem er zo af kunt plukken.
AMD levert gemiddeld genomen de snelste processor. De Ryzen 9 7950X3D is nog net wat sneller dan de gewone 7950X, wat vooral komt door de hogere scores in games. In veel andere taken is juist de uitvoering zonder 3D V-Cache de snellere. Intel volgt op korte afstand met de Core i9 13900K en 13900KS.
Volgens Microsoft zijn de basisvereisten voor Windows 11 minimaal 4GB aan RAM, 64GB aan opslag, TPM 2.0, Secure Boot en een Intel Core-processor van de 8ste generatie of hoger, een Zen2 of nieuwere AMD-processor of een gangbare Qualcomm SoC.
AMD-processoren hebben over het algemeen een goede prijs-kwaliteit verhouding en op dit moment ligt AMD iets voor in de performances. Intel richt zich vooral op een hogere klokfrequentie en heeft een betere betrouwbaarheid. De strijd om de beste specificaties ligt erg dichtbij elkaar.
Naast de nieuwere microarchitectuur onderscheidt de Core i5 12600K zich vooral door de aanwezigheid van hyperthreading en van extra E-cores. De Ryzen 5 5600X heeft net zoveel cores als de i5 9600K, maar die zijn natuurlijk een stuk nieuwer en bieden ondersteuning voor smt.
Een i7-cpu is absoluut niet altijd beter dan een i5-processor. Een i5 is soms zelfs krachtiger. Dat kan verwarrend zijn, dus wij leggen je even uit welk exemplaar het geschiktst is voor jou.