Een ademende jas is microporeus of hydrofiel. Bij een microporeuze jas zitten er minuscule gaatjes in de stof. Ze zijn te klein om de regen door te laten en groot genoeg om zweet af te voeren. Bij een hydrofiele laag worden alleen moleculen doorgelaten.
Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten. Een polyester jas heeft meestal lassen en tapes.
Een parka is stijlvolle, wind- en waterdichte en warme jas met een capuchon die perfect is voor gelegenheden waar je er wat netter uit moet zien.
Gewatteerde regenjassen zijn waterdicht, houden je lekker warm en zitten comfortabel. Hoe handig is dat voor koude, gure dagen waarop het regent of misschien zelfs wel sneeuwt? Hierdoor is het de perfecte winterjas voor heren.
Volgens de Europese norm genaamd EN 343: 2003 is een product zoals een regenjas of een andere waterdichte jas met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en met een waterkolom van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." Tussen deze twee aantallen wordt een jas dus waterdicht genoemd.
De beste regenjas is langs de buitenkant gemaakt met waterdichte stoffen zoals PVC of polymeer, maar heeft toch een ademend vermogen. Daarom zijn regenjassen met Gore-Tex, Euro-Tex of een ander ademend membraan ook aangeraden.
Geen enkel horloge is absoluut waterdicht. Vandaar dat de term 'waterproof' (waterdicht) sinds de jaren '60 officieel heeft plaatsgemaakt voor 'water resistant' (waterbestendig). In de praktijk worden beide termen echter nogal eens naast elkaar gebruikt.
Wat is het verschil tussen dons en synthetische isolatie? In grote lijnen zijn er twee soorten isolatie: natuurlijke dons en synthetisch isolatie. Elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo is dons lichter en warmer dan synthetische isolatie wanneer de vulkracht gelijk is, alleen isoleert dons niet als het nat is.
Een softshell jas is vaak niet geheel waterdicht, maar wel waterafstotend en zeer ademend. Dit houdt in dat regendruppels goed van de softshell jas afrollen en dat je transpiratievocht goed wordt afgevoerd. Je wordt daardoor dus niet klam en nat. Dit is vaak veel fijner dan een echte waterdichte (hardshell) jas.
Waterdicht maken jas, iedereen kan het
Het waterdicht maken met Outdoor Gear Protector is zoals gezegd, een fluitje van een cent. Zorg ervoor dat de te behandelen jas schoon en droog is en hang deze in een goed geventileerde ruimte of buiten op.
Vaude Luminum Regenjas
De Luminum heeft een waterkolom van 10.000 millimeter en is dus compleet waterdicht. Wat opvalt, is het uitstekende ademende vermogen van dit regenjack. Dit is fijn als je wat vaker in de regen op de fiets zit. De pasvorm van de Luminum is ook goed: niet te ruim, maar ook niet te strak.
Beste outdoor jas voor wintersport: The North Face Descendit. De beste outdoor jas voor wintersport is niet alleen lekker warm, maar kan ook tegen een stootje, is water- en winddicht en heeft een hoog ademend vermogen.
Het mooie en goede merk Jack Wolfskin wordt ontwikkeld in Duitsland, dit is natuurlijk de beste omgeving om de kleding uit te proberen gezien alle bossen en bergen. Dus dan kan je er wel vanuit gaan dat deze producten zeer goed getest zijn en super goed zijn voor outdoor activiteiten.
1.000 - 5.000 mm: De stof is waterdicht, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken. 5.000 - 15.000 mm: De stof is waterdicht en is bestand tegen de meeste vormen van druk tijdens een flinke regenbui. 15.000 - 30.000 mm: De stof is volledig waterdicht.
Regenkleding wordt meestal gemaakt van de plastics polyester, polyurethaan en PVC. Deze plastics worden gemaakt uit chemische stoffen en aan deze plastics worden ook weer chemische stoffen toegevoegd om ze bepaalde eigenschappen te geven.
Een softshell beschermt je tegen wind en lichte regen, geeft je veel bewegingsvrijheid en is erg ademend. Een hardshell is water- en winddicht en licht van gewicht, maar wel relatief stug en koud. Zowel de hardshells als de softshells in onze collectie zijn van hoge kwaliteit en gaan dus lang mee.
Wat draag je onder een softshell skijas? Gebruik altijd een basislaag met een softshell, om te profiteren van de rekbare stof en bewegingsvrijheid. Twee basislagen kunnen een goede optie zijn voor koudere dagen, omdat basislagen behoorlijk wat warmte toevoegen, maar zonder veel ruimte in beslag te nemen.
Een softshell heeft het isolerende karakter van de tweede laag en het winddichte karakter van de derde laag, echter zonder waterdicht te zijn. Het grote voordeel hiervan is dat het ademend vermogen veel hoger ligt dan bij een hardshell, die wel volledig waterdicht is.
Beste prijs: Regatta Cera IV Softshell Jas
De Regatta Cera IV is je antwoord. De jas zit niet alleen lekker; hij is ook nog eens gevoerd! De warme fleece voering geeft je extra bescherming op de frissere voor- en najaarsdagen. De Regatta Cera IV is bovendien waterafstotend en winddicht.
Een donsjas kan niet tegen regen. De luchtkamertjes in de jas vullen zich dan met water, in plaats van warme lucht.
Wanneer je op zoek bent naar een écht warme winterjas raden we je aan om te gaan voor een goede gewatteerde jas. Een gewatteerde jas is natuurlijk veel warmer dan een jas die niet gevoerd is, zoals een mantel of een bomberjack. Winterjassen van duurzame materialen, zoals wol of leer, zijn ook perfect voor de winter.
Bescherming tegen het weer: donsjassen zijn over het algemeen niet winddicht en alleen waterafstotend.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter. De coating op elke garenstreng in de stof beschermt het polyester en zorgt ervoor dat het water niet doordringt in de vezels.
Als we het bij The North Face® hebben over waterproof materiaal, dan bedoelen we hiermee dat het materiaal ondoordringbaar voor water is. We testen onze waterdichte materialen in laboratoriumomstandigheden om ervoor te zorgen dat de stof een zekere hoeveelheid water kan weerstaan.
Een waterbestendig materiaal is zo nauw geweven dat het water er moeilijk doorheen komt. Materialen als polyester en nylon zijn dus van nature beter bestand tegen water dan katoen, alleen al vanwege de samenstelling van het weefsel.