De Hedera is prima bestand tegen het Nederlandse klimaat en groeit zowel in de zon, schaduw of halfschaduw. Zoals u uit de naam al kan opmaken, is de klimop een plant die klimmend tegen constructies omhoog groeit.
Klimop is een groenblijvende, houtige klimplant die bij voorkeur groeit op zwak zure tot kalkrijke, matig droge tot matig vochtige gronden. De soort is schaduwminnend, maar kan ook in lichtrijke omstandigheden best lange tijd overleven.
Het bemesten van de hederahaag zorgt er ook voor dat de haag beter groeit. En dat is nu juist wat we willen om de haag zo snel mogelijk dicht te krijgen. Bemest je hederahaag 2 keer per jaar met speciale meststof voor klimop, bijvoorbeeld meststof van DCM. De eerste bemestingsgift geef je in maart/april.
De hedera mag in de zon staan en ook in de schaduw. Gelukkig kan de hedera wat dat betreft veel aan. Natuurlijk vraagt zon of schaduw om wat extra aandacht. In de volle zon verliest de hedera veel vocht via het blad.
Klimop kan in principe het hele jaar aangeplant worden. Maart tot begin oktober is de beste tijd om de planten in de grond te zetten. In deze periode is de grond warm en kunnen de wortels nieuwe groei ontwikkelen. Wanneer het vriest en in zeer droge perioden moet je de aanplant van klimop even uitstellen.
Onthoud echter, dat de Hedera eerder dood gaat van teveel water, dan van te weinig. Een keer in de 4-6 weken bemesten met maximaal 1 gram kamerplantenmest per liter water.
Hoewel het een snelle groeier is, heeft een klimop plant even de tijd nodig om volledig dicht te groeien. In de winter groeit hij vrijwel niet, maar in het voorjaar en de zomer krijgt hij een groeispurt. Om een klimop haag volledig dicht te laten groeien heeft u ongeveer drie jaar geduld nodig.
De Klimop heeft niet veel verzorging nodig, maar af en toe oude bladeren verwijderen is wel nodig. Verder af en toe een sproeibeurt en twee keer per jaar snoeien zou voldoende moeten zijn. Doe dit niet in de winterperiode, maar vlak na de vorst en vlak nadat ze zomer weer in de aflopende fase zit (zo eind augustus).
De hedera als snelgroeiende klimplant
De hedera, ook wel klimop genoemd, is de crème de la crème onder de snelgroeiende klimplanten. Wanneer je er buiten op gaat letten, valt het op dat je de hedera veel tegenkomt. Je ziet de klimplant groeien tegen gaaspanelen, muren, maar ook tegen pergola's en bomen.
Water geven
Deze plant houdt niet van droge wortels, houd hem dus te allen tijde licht vochtig. In de zomer komt dat meestal neer op 2 á 3 keer per week een flinke scheut en 's winters ongeveer één keer per week water geven. Afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid van de standplaats.
Veel voorkomende planten die het beter doen op een bodem met een hogere PH waarde zijn: Roos, Buxus, Druif, Beukenhaag, Blauwe regen, Hedera (Klimop), Lavendel, Olijfboom, Sering en Taxus.
Wanneer begint hedera te groeien? In maart krijgt de hedera nieuwe bladknoppen. In april of mei komen uit deze knoppen nieuwe bladeren. De precieze tijd is afhankelijk van het weer.
Samengevat. Klimop is een zeer veelzijdige plant en komt in heel wat soorten en maten. Ze stellen weinig eisen aan de bodem maar hebben graag een goed doorlatende humeuze grond. Qua standplaats prefereren ze een plaats met schaduw op de warmste momenten van de dag maar ze kunnen ook in de zon.
Vaak wordt gezegd dat klimop slecht is voor de muur. Dat is onzin. Sterker nog, klimop houdt de muur juist droog. De bladeren liggen als dakpannen over elkaar en houden zo regen tegen.
De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien. Probeer daarnaast bij het aanplanten de klimop dusdanig te planten dat het niet de kans krijgt om op materiaal te hechten waar je het niet wil.”
De feiten nog eens op een rijtje: 1. Klimop veroorzaakt geen schade door ingroeien of insnoeren 2. Klimop is geen concurrent voor water of voedingsstoffen 3.
De belangrijkste reden om klimop (Hedera) te snoeien is meestal om de plant te groot wordt. Het is een snelle groeier (en daardoor uitermate geschikt voor 100% privacy hagen, bijvoorbeel door de klimop door betongaas heen te vlechten of een schutting te laten begroeien) die tussen de 50 en 120 cm per jaar kan groeien.
Klimop Hedera
Klimop is waarschijnlijk de bekendste klimplant. De snelgroeiende en groenblijvende klimmer is al decennialang populair in de tuin. Hedera is geschikt om hekwerken volledig dicht te laten groeien waardoor de nodige privacy ontstaat.
Klimop kan wel 400 jaar oud worden. De stengel wordt dan zo dik als een boomstam.
Wanneer klimop snoeien? In principe kunt u gedurende het hele jaar de klimop snoeien. Wij raden u wel af om gedurende vorstperiodes in de winter te snoeien. De beste tijdstippen van snoei zijn in het voorjaar, in april en mei na de eerste groei.
De plantdiepte is net zo hoog als de hoogte van de pot waarin de hedera of klimop gekweekt is. Vervolgens drukt u de hedera plant stevig aan in de grond. De grond die uit het plantgat is gekomen kunt u weer gebruiken om de hedera plant af te dekken in het plantgat. Heeft u niet voldoende grond, vul dit dan aan.
Voor een klimopwand zijn 5 planten per strekkende meter voldoende. Gaat het om klimop als bodembedekker neem dan 7 planten per vierkante meter. Tip 2 Weinig geduld? Kies dan een een kant-en-klaar haag van klimop.
Bruin blad, wat nu? De verkleuring van jouw hedera (klimop) kan het gevolg zijn van uitdroging in de herfst/winter. In november en december kan de hedera bij noordoostenwind namelijk uitdrogen. De plant verliest dan via zijn blad zoveel vocht dat hij het niet voldoende kan aanvullen via de wortels.