De voedingsmiddelen kunnen de volgende voedingsstoffen bevatten: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, voedingsvezels en water. Al deze voedingsstoffen hebben in je lichaam een of meerdere specifieke taken.
Het gaat om eiwitten, vetten, koolhydraten (waaronder voedingsvezels), alcohol en water. Behalve water leveren deze nutriënten een bepaalde hoeveelheid calorieën per gram. Vetten, en eiwitten zijn essentieel voor een goede werking van het lichaam.
Daarnaast scoort het gezondste voedsel ter wereld ook punten met het volgende: De grote hoeveelheden ijzer, calcium, kalium en magnesium die het bevat – ingrediënten die essentieel zijn voor de ontwikkeling van botten en spieren.
Energie krijgt u vooral door de vetten en de koolhydraten in voeding. Eiwitten leveren ook energie en zijn de bouwstenen voor het lichaam. Eiwitten zijn nodig voor opbouw en herstel van lichaamsweefsels. Zoals spieren en huid.
Voor etikettering en de onderbouwing van een voedingsclaim wordt vaak de Big 8 gebruikt. De Big 8 bestaat uit de volgende voedingsstoffen of nutriënten: eiwitten, koolhydraten, totaal aan suikers, totaal aan vetten (verzadigd en onverzadigd), voedingsvezels en natrium.
Vitamines zijn onontbeerlijk voor je gezondheid. Je lichaam heeft deze micro's nodig om goed te kunnen functioneren. Elke vitamine speelt een belangrijke -en andere- rol in je lichaam. Wanneer je er niet genoeg van binnenkrijgt, kan dat voor problemen zorgen.
De energieleveranciers onder de voedingsstoffen zijn de vetten, eiwitten en koolhydraten. Vetten brengen de meeste energie aan. Ze leveren in een klein volume dubbel zoveel energie als de koolhydraten en eiwitten. Vetten geven je 9 kilocalorieën (kcal) per gram.
Sommige onderzoeken suggereren dat lage vitamine D-waarden geassocieerd worden met huidaandoeningen, waaronder eczeem en psoriasis. Niet verrassend dat vitamine D-suppletie de symptomen van huidproblemen die een droge, jeukende huid veroorzaken, aanzienlijk kunnen verbeteren.
Vitamine A zuivert de huid en stimuleert het aanmaken van nieuwe huidcellen. Vitamine E beschermt de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Vis zit vol met omega 3 vetzuren. Vooral vette vissoorten als zalm en makreel zijn een natuurlijke bron van deze vetzuren.
B12 heb je nodig voor het maken van rode bloedcellen, de opbouw en werking van de zenuwen en het maken van DNA. Het lichaam maakt de vitamine niet zelf aan, maar neemt het op uit dierlijke producten als vlees, eieren en zuivel.
Duizelig? Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid. Uit verschillende onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat bij patiënten met terugkerende BPPD (benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid) sprake was van een vitamine D tekort.
Eiwitrijk voedsel
Voedsel met veel eiwitten helpt je kracht op te bouwen en je activiteit geleidelijk te verhogen. Je kunt niet fout gaan met zalm, tonijn, of makreel. Ze zijn rijk aan eiwitten en omega-3 vetzuren die helpen bij het bestrijden van infecties en ontstekingen.
Vooral citrusvruchten, zoals sinaasappelen en mandarijnen, bevatten deze vitamine en helpen je daarmee ook om vermoeidheid tegen te gaan. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat er ijzer kan worden opgenomen in je lichaam en ijzer zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof door je bloed kan stromen.
Op uw voorarm leven gemiddeld 44 verschillende soorten bacteriën. Achter uw oren is het een stuk schoner, met slechts 19 soorten. Wat is de smerigste plek van uw lichaam? Niet uw bilnaad, okselholte of neusgat, leert een inventaris van de bacteriesoorten op de huid van tien Amerikaanse vrijwilligers.
Eet elke dag 250 gram groente, twee stuks fruit, een handje ongezouten noten en magere en volkoren producten. Gezonde producten hebben veel voedingsstoffen, zoals vezels, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Drink elke dag anderhalve liter vocht, het liefst kraanwater of thee.
Grofweg kan gezegd worden dat teveel verzadigd vet, transvet, suiker en zout ongezond is. Verzadigde vetten zijn met name dierlijke vetten en komen voor in vlees, boter, zuivel en gefrituurde producten. Ook gebak, koek, snacks, zoutjes en chips bevatten veel verzadigd vet en transvet.