In de horeca is het gebruikelijk om 10 procent fooi te geven. "Maar het moet niet, het is een gevoelskwestie. Vind je bijvoorbeeld de service niet oke, dan zou ik het niet doen. En op sommige plekken tip je minder snel, zoals in een snackbar.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.
Het geven van fooi in de horeca is een mooie manier om je dankbaarheid te tonen voor goede service. Een bedrag tussen de 5% en 10% van de totale rekening wordt meestal als gepast gezien, maar het is aan jou om te bepalen welk bedrag je wilt geven. Onthoud dat fooi een extraatje is en geen verplichting.
Vooropgesteld: fooi geven is niet verplicht omdat we in Nederland een goed minimumloon hebben, zegt Anne-Marie van Leggelo, etiquette-expert en directeur van Het Etiquette Bureau. De algemeen bekende vuistregel is om in restaurants tussen de 5 en 10 procent op de rekening te geven. Maar dat is geen ijzeren wet.
Fooi een enorme belediging
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
Afronden is één ding, maar als je je waardering tonen wil, dan moet je toch overwegen om minstens 5 procent tip achter te laten. Voor de echt tevredenen: 10 procent is helemaal fraai.
Via pinnen of betalen met een creditcard wordt fooi ook vaak digitaal afgerekend. Dan ontvangt niet de werknemer, maar de ondernemer het extra geld. In de wet is vastgelegd dat ook deze fooien buiten de met btw te belasten vergoeding blijft, mits de bedragen door de ondernemer worden doorbetaald aan zijn medewerker(s).
Je doet een bestelling en daar hoort bij dat je die gepresenteerd krijgt. Het serveren is dus bij de prijs inbegrepen. Je mag hierop reageren zoals je zelf wilt, bijvoorbeeld door in zo'n situatie juist geen fooi te geven. Een restaurant mag je niet verplichten tot het geven van een fooi.
Fooi vormt meestal een prikkel voor de dienstverlener om extra zijn best te doen. Een andere, van oorsprong Engelse benaming is tip. In vroeger tijden werd een fooi ook wel drinkgeld genoemd.
Fooi is geen loon. Je betaalt als werkgever ten minste het loon wat voor de functie staat.
In restaurants is een fooi van 10-15% voldoende.Wel is het gepast om portiers, piccolo's, kamermeisjes, personeel bij moskeeën en pompbediendes een fooi van 10-20 Riyals te geven. In Taxi's kunt u het te betalen bedrag naar boven afronden. Een extra fooi is niet nodig.
Vragen over fooien in de horeca
Fooi is een extraatje voor horecapersoneel. Als een gast de service waardeert in een horecazaak kan hij een extra geldbedrag geven bij het afrekenen. Fooien zijn vaak bedoeld voor het bedienend personeel, maar kunnen ook gegeven worden als een compliment voor de koks in de keuken.
Fooien geven
De grootste fout die vooral door Europeanen gemaakt wordt, is om geen fooien te geven tijdens een verblijf in een all-inclusive hotel. Dat jij niet hoeft te betalen voor het eten of drinken, betekent niet dat het bedienend personeel een fooi niet op prijs stelt.
Dat is in Japan namelijk niet nodig. Over het algemeen is het geven van fooien in Japan niet verplicht, omdat de servicekosten al bij de rekening zijn inbegrepen.
Fooi is een klein bedrag dat je geeft om te bedanken voor de service. Veelal hebben we het dan – zoals hieronder over het algemeen ook – over restaurants, maar dit kan ook gelden voor een schoonmaakster, taxichauffeur, gids of bellboy. Elk land gaat anders om met fooien.
In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
Als je tevreden bent met je kapper, laat het hem dan weten met een royale fooi van 20-25%.
In Amerika is het heel normaal om fooi te geven. Vaak heb je de keuze om zelf het bedrag te bepalen, maar geen fooi geven is eigenlijk niet toegestaan. Bijna in elke situatie gelden ongeschreven regels omtrent fooi: in de taxi, in een restaurant en zelfs bij de kapper.
In Nederland is de vuistregel inderdaad om zo'n 5 tot 10 procent te fooien na een etentje. Toch is het belangrijk om te weten dat je niets verplicht bent. Hoewel de horeca niet echt een goed betaalde sector is, zou het personeel in theorie gewoon kunnen rondkomen van hun salaris.
In principe mag u de fooi dus zelf houden.Maar let op: de fooien van de gasten moeten dan wel voor uzelf bestemd zijn! Zoals gezegd, zijn fooien geen loon want u ontvangt fooi ook niet van de werkgever, maar van de klant of gast op uw werk. De werkgever kan dus ook nimmer een bedrag inhouden op deze fooi.
Beste Een redelijke fooi, Vijf euro eindejaarsfooi voor de krantenbezorger geldt tegenwoordig wel als heel erg weinig. Een bedrag tussen de tien en twintig euro is gebruikelijker.
In restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk, tenzij er in de prijs al een service charge is berekend.
Hoeveel fooi in Turks restaurant? In de wat duurdere restaurants krijg je de rekening op een schoteltje aan tafel gepresenteerd. Al zijn de servicekosten bij de prijs inbegrepen, een fooi van 10 procent is gebruikelijk.
In hotels, restaurants en lunchgelegenheden gegeven fooien mag men in beginsel declareren. Hierbij geldt een maximum van 5% van het notabedrag, waarbij afronding naar boven mag plaatsvinden op hele munteenheden.