Nee, de voegen hebben nog steeds een belangrijke functie, naast het simpel vullen van de ruimte tussen de tegels. Flexibele voegen vangen ook spanningen op die opstaan door de ondergrond of temperatuurwisselingen. Bij een smalle of geen voeg kunnen de tegels beschadigen, of de voeg gaat makkelijk tussen de tegels uit.
Ook wel eens op verjaardagen gehoord dat als je tegels tegen elkaar aan plakt je niet hoeft te voegen? Onzin! Alle tegels moeten altijd gevoegd worden. Dus ook oude witjes, metrotegels, cement-patroon-tegels of de keramische patroontegels.
Minimale voegbreedtes
De minimale voegbreedte is voor wandtegels twee millimeter en voor vloertegels drie millimeter. Dat geldt ook voor voegen tussen de tegel en een hoekprofiel.
Dit komt meestal voor bij heel erg harde tegels in combinatie met overvloedig afsponsen. Het cement in de voegmortel krijgt nu te veel water te verwerken en 'verdrinkt', zodat hij niet kan uitharden. Resultaat: een stoffige voeg die niet hard is. Een slechte waterdosering bij het aanmaken van de voegmortel.
Meestal is dit 24 uur.
Verschillende manieren om cementsluier te verwijderen
Het eerste wat je kunt proberen is de tegels schoonmaken met een schuursponsje en lauwwarm water. Lukt dit niet volledig, gebruik dan een mengsel van 50% water en 50% azijn. Het zuur lost de kalkresten waaruit een cementsluier bestaat op.
Voegmiddel wordt namelijk snel hard. Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
Algemeen beantwoorder. Wanneer de voegen behoorlijk diep zijn kunt u er met voegmiddel opnieuw overheen gaan, maak de wanden eerst licht vochtig met een plantenspuit. Het voegmiddel mag niet te dik aangemaakt zijn.
Na een paar jaren is het mogelijk dat voegen gaan scheuren. Voegen kunnen zelfs loslaten wanneer ze te veel in aanraking komen met vocht. In die gevallen is het lastig om alles opnieuw te gaan voegen. Gelukkig zijn er slimme manieren van voegreparatie.
De redenen waarom uw tegels loskomen
Het loskomen, het omhoog geduwd worden of het barsten van de tegels kan verschillende oorzaken hebben, waaronder de temperatuurswisseling, de wisselingen in luchtvochtigheid of het ontbreken van voegen aan de buitenkant.
Doorlopende of niet doorlopende voeg
Hierbij is de breedte van de voeg gelijk aan die van de wand en lopen de lijnen van wand en vloer in elkaar over. Echter het probleem is dat tegelmaten altijd millimeters van elkaar afwijken, dit betekent ook dat elke voeg verschilt.
Net als bij wandtegels moet de voeg zich bij vloertegels ook 'zetten' en daarom wordt bij het plaatsen van vloertegels ook een voegbreedte van minimaal 2 mm geadviseerd. Dit is een geschikte voegafstand voor bijvoorbeeld vloertegels van 60 x 60 cm, maar het mag dus ook zeker breder voor de beste hechting.
Rekenvoorbeeld: als je 60 x 60 tegels gaat leggen heb je ongeveer 12 tegelvoegkruisjes per vierkante meter nodig. Dit betekent dat je met 300 voegkruisjes ongeveer 25 m2 kunt betegelen. Hoe kleiner de tegel is, hoe meer voegkruisjes je per m2 nodig hebt.
De makkelijkste manier om een voeg van 2 mm te krijgen is het gebruiken van een tegel levelling system van 2 mm of voegkruisjes van 2mm te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om een tegelvoeg te gebruiken die geschikt is voor smalle voegen.
Minimale voegbreedte vloertegels
De minimale voegbreedte voor vloertegels is 3 mm, maar eigenlijk is 4 mm beter. Bij die voegbreedte is het voegmateriaal mooi en netjes te verwerken. Tegenwoordig zijn er steeds meer gerectificeerde tegels (tegels waarvan de zijkanten na het bakken recht zijn gezaagd) verkrijgbaar.
Bij witte tegels worden meestal witte, zilvergrijze of grijze voegen toegepast. Als u een hoogglans witte tegel uitkiest, zal een witte voeg nooit zo wit zijn als de hoogglans tegel. Daarnaast speelt de verlichting in bijvoorbeeld uw badkamer ook een rol: als deze wat geler is, zal de voeg ook geler tonen.
Bij een vervuilde voeg of een voeg die loslaat, hoef je in 90% van de gevallen de voeg niet te verwijderen. Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
Wat zijn de kosten van voegen vervangen? Het voegwerk vervangen kan je in theorie zelf doen, maar het is beter om dit over te laten aan een gevelspecialist. Het voegwerk vervangen kost gemiddeld tussen de € 10 en € 100 per m².
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dient de voeg behandeld te worden, zo blijven de voegen schoon, droog en dus vrij van schimmels.
Deze 24 uur dient ervoor om de lijm goed te laten uitharden. Snel doorwerken is belangrijk, voegmiddel droogt snel. Zorg er dus voor dat u het op tijd van de tegels afhaalt.
Verwijder de voegen tussen de tegels met behulp van een voegenschraper en gebruik de inkeping daarbij als startpunt. Steek de driehoekige punt van de voegenschraper in de inkeping die je met de voegenfrees gemaakt hebt. Oefen stevige druk uit en trek de schraper door de voeg heen, ongeveer een tegellengte lang.
Voegen uithakken of voegen uitkappen kun je doen met een elektrische hakhamer, maar ook met een eenvoudige hamer of een beitel. Met een hamer maak je op en neer bewegingen en gebruik je de beitel als kop. Door steeds hakbewegingen te maken laat het specie los. De voegen vallen er gecontroleerd, stukje voor stukje uit.
Tegels gaan van alle soorten vloerbedekking gemiddeld het langst mee. Met goede zorg kan een tegelvloer heel lang jaar meegaan en nog als nieuw lijken! Tegels zijn Uv-bestendig, waardoor ze na verloop van tijd niet verkleuren door blootstelling aan de zon.
Door het voegwerk is waarschijnlijk een cementsluier verschenen over jouw tegels. Dat wil je natuurlijk niet, maar hoe verwijder je deze en wanneer kun je hiermee aan de slag? Het is belangrijk dat je wacht met het reinigen van nieuw aangebracht voegwerk tot het volledig is uitgehard.