Zowel poezen als katers kunnen sproeien. Het markeergedrag onderscheidt zich van gewoon urineren. Bij sproeien buigt de kat zijn rug lichtjes, trilt met zijn staart en sproeit dan een klein beetje urine tegen een voorwerp aan. Bij plassen gaat de kat in een zithouding zitten en plast op de grond.
De geurklieren van een kat bevinden zich vooral aan weerszijden van het voorhoofd bij de kale plekjes bij de oren, bij de mondhoeken, onder de kin, onder de voetzooltjes, bij de anus en de staart. Alle katten hebben hun eigen specifieke feromonen, dus ruikt elke kat een beetje anders.
Hoe herken je een sproeiende kat
Het ruikt dan erg sterk en kan daardoor plakkerig of vettig zijn. Let op: soms kan het zijn dat de kat sproeit terwijl hij gehurkt zit, dus kijk goed. Als er vettigheid of een sterke geur bij de urine zit zal het zeer waarschijnlijk sproeigedrag zijn.
Maak dan de plek schoon met (groene) biotex of soda. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met een sterke geur, bijvoorbeeld azijn, ammoniak, chloor of bleekwater. De sterke geur daagt de kat uit om nogmaals op dezelfde plek te sproeien. Neem contact op met je dierenarts.
Wanneer jonge katers beginnen te sproeien, is het vaak verstandig deze snel te laten castreren. Ook kunnen simpele veranderingen in huis en gebruik van feromonen (Feliway) soms helpen. Maak de sproeiplekken goed schoon met een mild reinigingsmiddel zonder parfum of sterke geur.
Het verschil tussen sproeien en plassen
Bij sproeien staat de kat naast een voorwerp, buigt z'n rug lichtjes, trilt met zijn staart en sproeit dan een klein beetje urine tegen dat voorwerp aan.
Hij bakent zijn territorium af door zijn geur achter te laten. Poezen sproeien om katers te laten weten dat ze vruchtbaar zijn en op zoek naar een partner.Maar het kan ook een manier zijn om te laten weten dat hij een probleem heeft.
Sproeien versus plassen
Het verschil zit hem in de houding van je kat. Sproeien doet je kat staand met zijn staart recht omhoog. De staart trilt en hij trappelt vaak met zijn achterpootjes, waarna er urine recht naar achteren wordt gespoten. Plassen doet je kat hurkend.
Door te sproeien willen katten dus een boodschap overbrengen. Dit kan een boodschap zijn voor andere katten, voor zichzelf of voor ons. Bijvoorbeeld dat de kat zich niet lekker voelt, pijn heeft of gestresseerd is. Niet-gecastreerde katten kunnen ook sproeien om aan te geven dat ze vruchtbaar zijn.
Meestal beginnen katers te sproeien als ze volwassen worden. In 80% van de gevallen stopt het sproeien na castratie van de kater. Als gecastreerde katten binnenshuis gaan sproeien, dan is daar meestal een reden voor, bijvoorbeeld: Verandering in gezinssituatie: Echtscheiding, baby, nieuwe partner.
Er kan een aantal oorzaken zijn. Denk onder andere aan gebitsproblemen, maar ook wondjes, anaalklieren of oren kunnen een nare geur verspreiden. Het is belangrijk om goed te weten waar de geur vandaan komt. Veelal is een bezoek aan de dierenarts belangrijk en moet de oorzaak ervan behandeld worden.
Slechte adem, ook wel halitose genoemd, is vaak het resultaat van ophoping van geur producerende bacteriën in de bek van je kat, longen of maagdarmkanaal. Aanhoudende vieze adem kan betekenen dat het dier een betere gebitsverzorging nodig heeft of dat er iets aan de hand is met de luchtwegen of het maagdarmkanaal.
Er is een groot verschil tussen plassen en sproeien. Bij plassen gaat een kat altijd in zithouding en plast op de ondergrond. Bij blaasontsteking zijn dat dan meestal kleine plasjes, wellicht vermengd met bloed, waardoor het een roze kleur heeft.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Spray wat alcohol op de katten urine en laat het een tijdje inwerken.Veeg de alcohol daarna weg met wat water. Ook kunt u kattenpis geur verwijderen met bakpoeder. Strooi de poeder op het vuile oppervlak en laat het opdrogen.
Wat te doen bij kat die in huis plast
Maak een afspraak bij een dierenarts. Bij sproeien is castratie aan te raden. Bij een blaasontsteking moet gezocht worden naar de oorzaak. Uw dierenarts zal de urine van uw kat onderzoeken en mogelijk een echo en/of bacteriologisch onderzoek doen.
de kattenbak moet ongeveer anderhalve keer de lengte van de kat zijn; de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
In veel gevallen heeft de kat last van blaasproblemen: blaasgruis of blaasontsteking. Maar er zijn ook andere medische aandoeningen, zoals diabetes, waardoor een kat niet meer op zijn bak wil.
Je kunt gras beter enkele keren per week langdurig besproeien dan elke dag kort. Het beste is daarom om een of twee keer per week langdurig te sproeien dan elke dag een klein beetje. Hiermee voorkom je dat het gras onvoldoende gaat wortelen en afhankelijk wordt van het beetje vocht in de bovenlaag van de grond.
Houd dit ezelsbruggetje in gedachten voor het sproeien van je gazon: 15 – 20 graden: sproei een paar keer per week 30 minuten tot een uur lang. 20 – 25 graden: sproei een paar keer per week één tot anderhalf uur lang. +25 graden of hittegolven: sproei om de dag twee tot drie uur lang.
Daarnaast kunnen waterdruppels werken als een vergrootglas op de grassprieten waardoor het gras kan verbranden. Sproei je gazon dus niet overdag. De beste tijd om je gazon te besproeien is (vroeg) in de ochtend, of anders in de vroege avond. Let er bij het sproeien in de avond wel op dat je dit niet te laat doet.
Hoe vaak de kattenbak schoonmaken? Elke dag de ontlasting en de urine uit de bak scheppen.Om de dag een klein laagje kattengrit toevoegen.Elke twee weken alleen de volledige kattenbakvulling verversen.
Sommige katten kunnen erg lang hun plas ophouden (48 uur), dus geef niet te snel op! Als een kat in huis plast is het soms mogelijk om met een spuitje wat urine op te zuigen (als een kat bijvoorbeeld op de vloer plast). De vloer moet dan wel schoon zijn. Een spuitje kunt u bij ons op de praktijk ophalen.
Mogelijke reacties van je kat
gedrag verandert niet en ze reageert niet op het vertrek. ze vertoont zoek- en stressgedrag. minder eetlust en meer staren. meer miauwen.