De onderkant van de pan kan na veel gebruik zwart uitslaan. Deze zwarte uitslag op de onderkant van je pan kun je schoonmaken met baking soda en een schuursponsje. Maak een papje van water en een lepel baking soda en doe dit op het schuursponsje. Boen hiermee de onderkant van de pan.
Vul je aangebrande pan met warm water en voeg een schepje baking soda toe. Laat de pan een nachtje met het laagje baking soda staan. Pak de volgende dag een afwasborstel, even schrobben en je pan glimt weer als vanouds.
Om de pan schoon te maken, adviseren wij alle pannen met een anti-aanbaklaag met de hand af te wassen. Wanneer je pannen in de vaatwasser wast, kunnen er bobbels in de laag ontstaan, kan de anti-aanbaklaag loslaten of de aluminium disc kan loslaten.
Met baking soda kun je alles schoonmaken, maar het is vooral een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen.
Vul de pan met een laag heet, liefst kokend water en laat het een aantal uur staan. Voeg voor een optimaal effect een scheut citroensap, een schep soda of een eetlepel zout aan het hete water toe. Na een tijdje wordt de aangekoekte laag zachter en komt deze vanzelf los.
De antiaanbaklaag beschadigt, waardoor ingrediƫnten aankoeken en verbranden. Als je al 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig om 'm te vervangen.
Gewone kookpannen
De 'gewone' pannen waar u de aardappels in kookt en bijvoorbeeld de steelpan, kunt u gewoon in de vaatwasser doen. Deze pannen zijn, tenzij anders aangegeven op de verpakking, over het algemeen van materiaal gemaakt dat vaatwasmachine bestendig is.
Veilig koken: PFOA-vrije anti-aanbaklaag
Tefal-potten en -pannen bevatten geen oplosbare PFAS zoals PFOA, PFOS of PFHxA. Ze worden regelmatig gecontroleerd door externe en onafhankelijke laboratoria.
āBaking soda is basisch en azijn is zuurā, legt Bock uit. āWanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.ā Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Vaak heb je na een keer of 5 branden al een heel behoorlijk resultaat. Je zult merken dat vlees in de pan eventjes nodig heeft om zich los te bakken van de ondergrond, maar daarna bakt de pan ontzettend goed. Na een keer of 10 zit je op een optimaal resultaat.
Soda gebruik je om schoon te maken. Bakingsoda kun je gebruiken om mee te bakken Ć©n om mee schoon te maken. Hoe viezer iets is, hoe meer je hebt aan de gewone huishoudsoda omdat daarvan de schoonmaakwerking groter is.
Een antiaanbaklaag heeft niet het eeuwige leven. Als uw pan al een tijdje in gebruik is, heeft u kans dat uw gerechten toch gaan aanbakken. Om dit te voorkomen, kunt u een flinke scheut keukenzout in uw pan strooien en dit opwarmen. Spoel de pan af en uw antiaanbaklaag is weer zo goed als hersteld.
Voordat u de melk in de pan giet: eerst de pan met koud water uitspoelen en een dun laagje water op de bodem laten staan. De kans dat de melk nu aanbrand is een stuk geringer. Hierna doet u een klein snufje (een paar korrels) zout in de pan deze verhindert dat de melk overkookt.
Zowel normale kookpannen als pannen met een anti-aanbaklaag mogen, op advies van de fabrikanten zelf, dus in de vaatwasser afgewassen worden. Toch adviseren wij om met name een pan met anti-aanbaklaag (wok, koekenpan, grillpan) met de hand af te wassen.
Pannen en potten
Zet pannen en grote potten in het onderste rek, want daar hebben de waterstralen de meeste kracht. Zijn de pannen vet van olie of boter, haal vooraf een keukenpapier door de pannen.
Een teflon pan mag je best in de vaatwasser zetten, maar de pan zal hierdoor wel sneller slijten dan wanneer je het met de hand doet. De anti-aanbaklaag van een teflon pan is niet bestand tegen metaal, dus als je besluit om zelf het werk te gaan doen, gebruik dan geen schuurspons maar een zachte spons.
De grote boosdoener is de stof PFOA. Deze stof werd jaren geleden veel gebruikt in teflon, tot PFOA in 2012 officieel in verband werd gebracht met onder andere verschillende vormen van kanker. Daarom is het sinds 2015 verboden om PFOA in consumentenproducten te gebruiken.
Tip 2: schakel de temperatuur terug
Laat daarom eerst de pan goed op temperatuur komen op middelhoog vuur. Je pan is op temperatuur wanneer je boter helemaal is gesmolten. Schakel daarna de temperatuur zo'n 20 tot 30% terug. Wanneer je op een hoge temperatuur bakt, droogt je eten sneller uit en brandt het sneller aan.
Omdat de pannen zeer veel worden verkocht en meestal worden gemaakt van aluminium, zijn de koekenpannen van Tefal niet heel duur. Een goede koekenpan van Tefal kun je al kopen voor zo'n 25 tot 40 euro. De duurdere Tefal pannen hebben vaak wel een betere antiaanbaklaag (Titanium Excellence), die minder snel slijt.
Drooggekookte melk schoonmaken
Een pan met drooggekookte melk kun je schoonmaken met een zuur schoonmaakmiddel. Je kunt kiezen voor schoonmaak azijn of citroensap. Doe een laagje van 1 van de twee in de pan en giet er kokend water bij. Deksel erop en laten staan op het aanrecht.
RVS schoonmaken doe je met RVS reiniger, glasreiniger, afwasmiddel of keukenontvetter. Een RVS reiniger en glasreiniger ontvetten en geven een streeploze glans. Bij gebruik van keukenontvetter of afwasmiddel, kan het wenselijk zijn om na te poetsen met olijfolie of glansspoelmiddel.