Eerdere benamingen waren Soemerië en Akkad, Chaldea, Babylonië en het Tweestromenland, Mesopotamië.
Een Arabische naam al-Irakíja die sinds de 6e eeuw wordt gebruikt is een mogelijke optie van de naam. Een andere mogelijke optie is dat Irak komt van de voormalige-stad Uruk (in de Bijbel Erech) die vroeger lag in Babylonië.
Bagdad werd in 762 gesticht door kalief Mansoer onder de naam Madinat as Salam (de Stad van de Vrede), en werd met tussenpozen de hoofdstad van het kalifaat van de Abbasiden.
Na de Eerste Wereldoorlog verdeelden Engeland en Frankrijk de Ottomaanse boedel in het Midden-Oosten, tot ontsteltenis van de voorvechters van het Arabisch nationalisme. De provincies van Bagdad en Basra werden bij elkaar gevoegd en zo ontstond in 1920 Irak. Het land werd door de Volkenbond onder Brits mandaat gesteld.
In het meervoud komt er 's achter: Iraki's, Pakistani's, Koeweiti's en Israëli's. Gebruikelijker zijn: Irakees en Irakese; Pakistaan en Pakistaanse; Koeweiter, Koeweitse;Israëliër, Israëlische.
Zowel Arabisch als Koerdisch zijn officiële talen in Irak. In de autonome regio Koerdistan (Irak) geldt het Koerdisch als dagelijkse omgangstaal en als taal van de overheid en het onderwijs. Buiten Irak is het Koerdisch nergens een officiële taal. In Turkije en Syrië overheerst het Kurmancî-dialect.
Het Syrisch Arabisch is één van de variaties van de Arabische taal en wordt gesproken door circa 18 miljoen mensen, volgens een Wikipedia schatting in 2018. Andere variaties van het Arabisch zijn bijvoorbeeld Egyptisch, Jordaans, Irakees, Marokkaans.
Op 26 februari gaf Saddam Hoessein te kennen dat hij zijn troepen uit Koeweit zou terugtrekken. Die dag namen het coalitieleger Koeweit-Stad in. Het Irakese leger sloeg op de vlucht, maar werd op Highway 80, een zes banen brede snelweg tussen Irak (Basra) en Koeweit (Koeweit-Stad), vanuit de lucht aangevallen.
Sinds begin vorig jaar waren ook Nederlandse militairen actief in Irak om het vliegveld van Erbil te bewaken. Daar kwam april dit jaar een eind aan. In een brief aan de Tweede Kamer benadrukken de betrokken ministers dat een stabiel en veilig Irak in de eerste plaats van belang is voor de burgerbevolking in het land.
Vanaf 2014 heeft Nederland militairen uitgezonden naar Irak om de Irakezen en de Koerden te ondersteunen in hun strijd tegen de Islamitische Staat (IS). Nederland nam deel aan twee missies van de internationale coalitie: Air Task Force Middle East (ATF ME) en Capacity Building Mission Iraq (CBMI).
Nederlandse F-16's waren in 2018 bijna dagelijks actief boven Irak en Oost-Syrië. Dit gebeurde samen met andere landen. Ze ondersteunden de troepen op de grond en zetten geregeld hun wapens in, vooral in Oost-Syrië. Ze vielen ISIS-doelen aan zoals voertuigen, logistieke opslagplaatsen en wapenopstellingen.
Saddam Hoessein Abdu al-Majid al-Tikriti (Arabisch: صدام حسين عبد المجيد التكريت) (Al-Auja, 28 april 1937 – Bagdad, 30 december 2006) was van 16 juli 1979 tot 9 april 2003 de vijfde (niet democratisch gekozen) president van Irak.
Babylon in de Bijbel
Babylon wordt geassocieerd met goddeloosheid, afgoderij en de satan – niet gek dat in Openbaringen staat dat de stad verwoest zal worden (Openbaring 18:21). Ook nu nog wordt Babylon gezien als het kwaad en de afgoderij in de wereld, dat uiteindelijk overwonnen zal moeten worden.
Op 19 maart 2003 viel het Amerikaanse leger samen met Britse, Australische en Poolse troepen Irak binnen. Het doel was om het Iraakse regime omver te werpen vanwege zijn steun aan het internationale terrorisme en de aanwezigheid van massavernietigingswapens.
Irak staat vanouds bekend als het 'Tweestromenland' of Mesopotamië, vanwege de twee grote rivieren die er doorheen stromen: de Tigris en de Eufraat.
De reden van de inval was, volgens de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush en toenmalige premier van het Verenigd Koninkrijk Tony Blair, dat Irak massavernietigingswapens had, internationaal terrorisme waaronder Al-Qaida zou steunen en vanwege het gebrek aan democratie onder het bewind van Saddam Hoessein.
Aanslagen en gewapende confrontaties blijven mogelijk over het hele grondgebied, vooral in de gebieden waar Daesh actief blijft, zoals de gouvernementen Tamim (Kirkuk), Nineveh, Salah-ed-dine, Diyala, Al-Anbar, het noorden van Babylon en ook in Bagdad. In het hele land blijft een hoog risico bestaan op ontvoering.
De Eerste Golfoorlog
Iran drong deze uiteindelijk terug naar Irak. De oorlog veroorzaakte grote schade in beide landen. In Irak ging een groot deel van de olie-industrie verloren. De oorlog, ook wel Eerste Golfoorlog genoemd, breidde zich uit naar de Perzische Golf en de Golf van Oman.
De Irak-Iranoorlog woedde tussen 1980 en 1988 en kostte aan ongeveer 875.000 mensen het leven.
Alhoewel het grootste deel van de oudere generatie het Arabisch begrijpt en spreekt, kan een zeer klein deel deze taal lezen en schrijven. De meeste Arabieren in Turkije hebben namelijk geen kennis van het Arabisch schrift.
Na'am (ja) en la (nee) zijn de basiswoorden, die, vergezeld door een glimlach, elke reiziger door hun dagelijkse injteracties heen helpen.
In feite worden alle Arabisch sprekende mensen opgevoed in een dialect, ook wel omgangstaal genoemd. De dialecten verschillen onderling, waardoor Arabischsprekende inwoners uit verschillende regio's elkaar moeilijker kunnen verstaan.