Het is een sterke basis, rijk aan natuurlijke grondstoffen die de grond in de tuin opnieuw luchtig maakt en humusrijk zodat regenwater beter de grond kan doordringen. Het wordt gemengd in de grond voor het aanplanten van onder andere bomen, hagen, struiken maar ook bij de aanleg van een nieuwe bloemenborder of gazon.
Compost. Geschikt om te mengen door de bovenste grondlaag. Het wordt gemaakt van groente-, fruit- en tuinafval en is dus erg humusrijk. Compost verbetert de structuur en de voedingswaarde van de grond maar omdat de samenstelling bij elke leverancier anders kan zijn is de dosering ook lastig te bepalen.
Humus bevat namelijk veel voedingstoffen voor tuinplanten. Veengebieden, kleigronden en lössgrond zijn voorbeelden van vaak 'voedingsrijke gronden'. Op deze pagina vindt u alle vaste planten, siergrassen, klimplanten, haagplanten, heesters en bomen die veel voedingsstoffen nodig hebben om te overleven.
Als u planten in containers kweekt, is potgrond waarschijnlijk de beste optie.Als u echter bloembedden, borders of gazon wilt aanleggen, dan is tuinaarde waarschijnlijk de betere keuze. Het is ook belangrijk om de kwaliteit van de grond te overwegen bij het maken van uw keuze.
Krik je humusgehalte op door compost toe te dienen. De humusdeeltjes beletten namelijk dat klei of leem erg kleeft en/of uitdroogt. Een jaarlijkse dosis is wel belangrijk, want humus breekt ook af in de grond. Werk die compost heel oppervlakkig in of spreid hem gewoon over jouw moestuinbed.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Bij bemeste tuinaarde zijn er ook meststoffen en kalk aan toegevoegd. Met deze aarde brengt u bovendien veel humus in de grond. Dit werkt als een spons en houdt meststoffen en water goed vast.
Compost heeft een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde. Potgrond is grondsoort met een specifieke structuur, speciaal voor het planten van bloemen en planten in potten. In tegenstelling tot reguliere tuinaarde is potgrond licht van gewicht en bevat het voedingsstoffen.
Het is van belang om te zorgen voor een goede voeding van uw moestuin, dit doet u met behulp van moestuin potgrond. Naast water hebben uw groenten en gewassen namelijk ook voeding nodig om goed te kunnen groeien.
Hun ideale potgrond:
Is voldoende drainerend, zodat ze niet met natte wortels zitten. Bevat kalk voor een kalkrijke potgrond met een ideale pH-waarde. Bevat lavakorrels voor een blijvende luchtige structuur. Bevat toegevoegde klei, waardoor de potgrond voedingsstoffen en water gelijkmatig afgeeft.
Compost is een zwarte aarde die bestaat uit verteerde producten waaronder gft-afval en resten van bomen zoals bladeren. Wanneer je een bult maakt met dit afval heb je na een halfjaar zwarte aarde die goed is voor de planten in je tuin. Compost is namelijk een humusrijke grond.
De AH Klassieke hummus en de AH Hummus scoren het best op de meeste punten. Beide zijn ze laag in verzadigd vet en bevatten de meeste kikkererwten. Qua vezels en zout scoort de AH Hummus net even iets beter, maar voor welke van de twee je kiest, dat maakt niet zo heel veel uit.
Goede bodemverbeteraar
Compost is humusrijk en daarom bruikbaar als bodemverbeteraar voor je tuin.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Gewoonlijk is zandgrond lichtzuur en humus-arm met een pH onder de 6. Veengrond is humusrijk met een pH tussen 4 en 6.
Goede potgrond
Kies voor potgrond zonder kunstmest, en bij voorkeur zonder turf. Diverse fabrikanten en veel tuinwinkels bieden al biologische potgrond aan. In deze biologische potgrond zit dan wel turf, maar geen kunstmest. De meststoffen zijn dan organisch (bijvoorbeeld compost).
Moestuingrond. Moestuingrond is doorgaans biologisch wat wil zeggen dat de potgrond geen kunstmeststof bevat, zoals de meest courante potgrond, maar organische meststoffen.
Om een mooie oogst te garanderen heb je een aangepaste potgrond nodig die speciaal is ontwikkeld voor de moestuin: DCM Potgrond Groenten & Kruiden.
"Je kan kleine hoeveelheden gewoon in je gft-bak gooien." Op zich is potgrond een perfect herbruikbare en composteerbare substantie. Gooi je oude potgrond dus nooit bij het restafval. Kleine hoeveelheden potgrond kan je in je gft-bak of –zak kwijt.
Potgrond is een uitstekende keuze wanneer u zelf planten, bloemen of groente en fruit wilt verbouwen. Daarnaast is potgrond - in tegenstelling tot tuinaarde - veel lichter en luchtiger. Hierdoor loopt het water gemakkelijker weg, kunnen de wortels zich beter verspreiden en kunnen de gewassen beter 'ademen'.
Rijpe compost spreid je gewoon op het moestuinbed. Je kunt er meteen in zaaien en planten. Gekochte compost is vaak nog warm en ruikt nog naar ammoniak. Meng deze compost lichtjes met de bovenste 5 cm van je moestuinbedden.
Het verschil tussen turf en compost, is dat turf ontstaat na jarenlange compostering in een zuurstofarme omgeving. Hierdoor ontstaat grond met een lage ph-waarde (zure grond) dat zeer geschikt is voor zuurminnende planten.
Grond verbeteren met tuinturf of tuincompost
Pokon Tuinturf is ideaal voor het onderhouden van de grond bij planten die vragen om een zure bodem. Bekende voorbeelden hiervan zijn rododendrons, hortensia's, azalea's, esdoorns en ilex. Het is bodemverbeterend middel voor planten die om een relatief zure grond vragen.
Zure grond is vaak rijk aan humus.
Vul de plantenbak met aarde of potgrond die geschikt is voor de planten die je wilt kweken. Kies een soort grond die rijk is aan voedingsstoffen en voldoende water vasthoudend vermogen heeft. Zet de planten in de plantenbak en geef ze voldoende water.