Zijn rozijnen / krenten gezond? Aangezien ze afkomstig zijn van druiven bevatten ze zelf ook allerlei gezonde vitamines, mineralen en plantenstoffen. Zo bevatten ze heel wat B vitamines, kalium, borium en polyfenolen, die goed zijn voor het hart en bloedvaten.
Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Daarom is het advies om niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag te eten.
Een doosje rozijntjes bevat tegenwoordig meer bestrijdingsmiddelen dan een paar jaar geleden. Zo werden er in 2018 gemiddeld 6,1 gifsoorten aangetroffen per meting, in 2019 waren het er 8,9 en in 2020 ging het om gemiddeld 11,3 gifsoorten. "In de ergste metingen zijn wel dertig soorten pesticiden aangetroffen.
Rozijnen worden door veel ouders gezien als gezond tussendoortje voor hun kinderen. Onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch toont echter aan dat dat rozijnen in toenemende mate zwaar vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen — tot wel 30 soorten gif per meting.
Om ze nog langer te kunnen bewaren, ondergaan ze een behandeling met zwaveldioxide. Een reden om de gedroogde vruchtjes altijd te wassen voor consumptie, want zwaveldioxide laat sporen van sulfiet na. Met speciale zeven sorteert men de rozijnen op grootte, waarna ze verpakt worden.
Gedroogd fruit bevat veel natuurlijke suikers en calorieën
Hieronder staan enkele voorbeelden van het natuurlijke suikergehalte van gedroogd fruit (26). Rozijnen: 59%. Dadels: 64-66%. Gedroogde pruimen: 38%.
Rozijnen en krenten hebben zo goed als dezelfde voedingswaarde. Beide hebben een hoog natuurlijk suiker gehalte en doordat het vocht tijdens het drogen zoveel mogelijk verwijderd is hebben ze een hoog level vezels, vitaminen en mineralen, vooral voor zo'n compacte gedroogde druif.
Gemiddeld wordt een hoeveelheid van 20 gram druiven per kg lichaamsgewicht als giftig beschouwd. Bij rozijnen kan dit al vanaf 3 gram per kilogram lichaamsgewicht zijn. Ook voedingsmiddelen waarin druiven verwerkt zijn, zoals krentenbrood en rozijnencakes, kunnen dus problemen veroorzaken!
Biologische rozijnen positieve uitzondering
Turkse rozijnen zijn het sterkst vervuild. Het maximaal aantal gevonden bestrijdingsmiddelen steeg van 14 naar maar liefst 30. De rozijnen werden onder andere gevonden in distributiecentra van de Aldi en Plus. Op biologische rozijnen werden vrijwel geen residuen gevonden.
Vanaf welke leeftijd kun je rozijntjes geven? Als je kind zo rond zijn eerste verjaardag mee-eet met ontbijt, lunch en avondeten kun je af en toe iets tussendoor geven zoals rozijntjes. Let er wel op dat je niet te veel geeft.
Blauwe rozijnen worden gemaakt door de druiven te plukken en te drogen. Hierdoor krimpt de druif en krijgt het zijn donkere kleur. De gele rozijnen worden na het plukken gedrenkt in 'potas', een mengsel van zouten. Hierdoor behoudt de druif zijn lichte kleur.
Waarom zou je ze rozijnen wellen? Omdat rozijnen een stuk zachter en sappiger worden als je het even doet. Wel zo lekker in couscousgerechten, appeltaart, desserts of andere recepten. Als je ze zo uit de hand eet, hoeft het natuurlijk niet.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Als je geen ongezwavelde rozijnen neemt is echt aan te raden om ze eerst te wassen voordat je ze eet zodat je de ontstane sulfieten weg spoelt. Biologische rozijnen zijn meestal ongezwaveld. Het staat ook op de verpakking!
Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn. De symptomen treden meestal op binnen 24 uur. De hond gaat overgeven, waarbij in het braaksel vaak nog de resten van onverteerde druiven of rozijnen te zien zijn.
kankerverwekkende effecten. teratogene gevolgen (misvorming van embryo's) en mutagenen (aantasting van het genetisch materiaal) gevolgen voor de vruchtbaarheid. hormonale problemen.
Waarom kunnen druiven giftig zijn
Het is onbekend welke stof in de vruchten toxisch is voor de dieren. Zowel verse als gedroogde druiven zijn toxisch. Omdat niet bekend is welke stof verantwoordelijk is voor de toxiciteit, kan er niet vanuit gegaan worden dat de rest van de plant niet toxisch is.
Druiven leveren weinig vitamine C, maar wel veel voedingsvezel en kalium. Druiven staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Fruit geeft veel voordelen voor de gezondheid. Er zijn druiven verkrijgbaar met de duurzaamheidstopkeurmerken Europees biologisch, EKO, Demeter en On the way tot PlanetProof.
Voor een hond van 10kg zijn zo'n 25 druiven of 30 gram rozijnen/krenten mogelijk al gevaarlijk! Zoals bij zoveel vergiftigingen zijn ook hier braken en diarree de eerste verschijnselen. Uiteindelijk ontstaat nierfalen.
Nee. Gezwavelde rozijnen zijn behandeld met een toegestaan conserveermiddel (sulfiet). Er is geen reden om dit niet te gebruiken.
Ze zijn iets kleiner, zuurder en donkerder dan rozijnen. Omdat de druif maar op 1 plek in de wereld groeit en er veel minder tegelijk kunnen worden geoogst dan de rozijn, is hij een stukje kostbaarder. Voor krenten geldt: hoe donkerder de krent, hoe zoeter de gedroogde druif is.
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.