Allah zegt ook: 'En zij moeten hun khimaar over hun boezems dragen. ' De khimaar is een kledingstuk waarmee de vrouw haar hoofd bedekt. Ook wordt zij opgedragen om deze khimaar over haar boezems te slaan, zodat niets van haar hals zichtbaar blijft.
De moslima's die in het openbaar een hoofddoek (hijab of hidjaab of jilbab) dragen, doen dit veelal omdat zij dit als een islamitisch voorschrift zien. Zij baseren zich daarbij op ayaat uit de Koran, Soera Het Licht 31, Soera De Partijscharen 59.
De straf om in het openbaar gezien te worden zonder hoofddoek omvat arrestatie, een gevangenisstraf, geseling of een boete - dit alles voor de "misdaad" van het uitoefenen van hun recht om te kiezen wat te dragen.
Hijab is een verzamelbegrip voor verschillende hoofddoeken. Een hijab bedekt meestal het haar, de nek en de schouders, maar sommige modellen zitten los over het haar of lijken op een tulband. Hijab is de meest gebruikte bedekking bij moslimvrouwen in het Westen.
Het is niet helemaal duidelijk waar het sluiergebruik vandaan komt. De koran is niet helder over het dragen van de sluier, maar de meeste moslims zijn het erover eens dat het een religieuze verplichting is. Hoe daarmee om te gaan, daar zijn de meningen over verdeeld in moslim-Nederland.
In Turkije en Tunesië is het zelfs af te raden om een hoofddoek te dragen als je die normaliter niet draagt, maar in Saoedi-Arabië is het weer bij wet verplicht.
De hijab (hoofddoek) is voor haar een uiting van het geloof, voor anderen juist een symbool van onderdrukking. Eén op de twintig vrouwen in Nederland is moslima, maar zij dragen niet allemaal een hoofddoek.
Allah zegt ook: 'En zij moeten hun khimaar over hun boezems dragen. ' De khimaar is een kledingstuk waarmee de vrouw haar hoofd bedekt. Ook wordt zij opgedragen om deze khimaar over haar boezems te slaan, zodat niets van haar hals zichtbaar blijft.
Het argument om de abaya te dragen wordt vaak gebaseerd op een citaat uit de Koran: "O Profeet, vertel uw vrouwen en dochters, en de gelovige vrouwen, om zichzelf te bedekken met een los kledingstuk. Zo zullen ze worden herkend en zal hun geen kwaad overkomen" (Koran 33:59).
Boerkaverbod staat voor de deur: 'Niet handhaven is van de gekke' Shirin ziet het kledingstuk als onderdrukkend voor vrouwen. "In de Koran staat nergens dat vrouwen hun complete lichaam moeten verhullen. Het kledingstuk heeft veel meer met een oude traditie, dan met de Islam te maken."
“Je bent niet minder moslim als je geen hoofddoek draagt, maar je begaat wel een ernstige zonde.” Vrouwen die de hoofddoek niet dragen kunnen dus nog steeds moslim zijn, maar ze zijn dan wel 'zondige moslims' en derhalve toch ook 'mindere moslims'?
“De geleerden zijn het er unaniem over eens dat het bedekken van de 'awrah verplicht is voor alle mensen.” En zo zei Ibn Hazm: “Zij (de geleerden) zijn het erover eens dat het haar van de vrije vrouw en haar lichaam, met uitzondering van haar gezicht en handen, 'awrah is.
Fatima: 'Vouw de hoofddoek tot een driehoek en leg deze zo op je hoofd dat de punten links en rechts op gelijke hoogte langs je schouders hangen. Vervolgens kun je de punten kruislings achter je nek langs halen en in een knot vastbinden. ' Of doe het op een meer traditionele manier zodat ook je hals bedekt is.
De Koran zegt dat een hijab het lichaam moet bedekken, behalve het gezicht en de handen. Een moslima hoort zich bescheiden te kleden. Over het bedekken van het haar wordt niets vermeld. Het is niet de bedoeling je schoonheid aan iedereen te tonen.
Het dragen van een boerka of nikab is volgens Darmoni, die onderzoek doet naar islam en feminisme, het toonbeeld van ongelijkheid. "Een vrouw draagt dat zodat haar schoonheid wordt bedekt en een man niet opgewonden raakt. Nou, laat die man maar leren met zijn libido om te gaan. Hij moet respect voor jou hebben."
De keffiyeh (Arabisch: كوفية / kufiyya) is hoofdbedekking die voornamelijk door mannen in Arabische landen in de Levant, de Golfstaten en Irak wordt gedragen. De keffiyeh wordt op het hoofd vastgehouden door een hoofdband, de iqal.
Een djellaba (Arabisch: جلابة) is een lang, losvallend gewaad met lange mouwen en met (in sommige gevallen), een (puntige) capuchon. Hij wordt tot op de enkels gedragen en heeft meestal een neutrale kleur. Hij wordt met name in de Maghreb-landen door mannen en vrouwen gedragen.
Voor vrouwen raden wij het dragen van erg korte rokken (minirokjes), korte jurken en hotpants op straat af. Ook doorschijnende kleding wordt afgeraden omdat deze aanstootgevend kan worden bevonden.
Onder een abaya
Je kan er eindeloos mee variëren. Een abaya zelf is meestal lekker simpel, dus je kunt er stoere sneakers onder dragen voor een chiq sporty look. Ik zou persoonlijk combineren met de kleur van mijn hoofddoek.
De boerka in Nederland
De wet verbiedt het dragen van boerka's, niqaabs, integraalhelmen en bivakmutsen en in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen. Deze gezicht bedekkende kleding mag wel op straat worden gedragen.
Een Nikah is een traditionele islamitische huwelijksceremonie. De Nikah heeft 3 hoofdonderdelen: een man en een vrouw die met elkaar willen trouwen, de getuigen, en een Mahr, oftewel het geschenk dat de bruidegom aan de bruid geeft.
Embed. Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
Volgens de klassieke islam is het dus wel echt een verplicht en een belangrijke onderdeel. Euh, er zijn ook islamitische landen zoals Iran waar het verplicht is. Maar de hoofddoek is geen basis van de islam, het is een onderdeel, dus veel moslimvrouwen kiezen er ook voor om hem niet te dragen.
Er wonen bijna een miljoen moslims in Nederland. Ze vormen nu 5,1% van de bevolking in Nederland. Hoewel hun aantal relatief klein is in vergelijking met de bevolking, is de islam de tweede religie na het christendom in dit land.
De islam behoort net als het christendom en het jodendom tot de monotheïstische godsdiensten, het geloof in het bestaan van een God. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed één van zijn profeten is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.