Een veelvoorkomende oorzaak van een gameverslaving is het willen ontvluchten van problemen in de echte wereld. Over het algemeen zijn eenzame jongeren met weinig zelfvertrouwen en geringe sociale vaardigheden vatbaarder voor een gameverslaving. Een gameverslaving houdt meer in dan een x aantal uren per dag gamen.
Wat maakt gamen verslavend? Allereerst spelen persoonlijke factoren een rol. Een laag zelfbeeld, onvoldoende sociale vaardigheden, aandoeningen als ADHD of een depressie en je gevoeligheid voor neurotransmitters als dopamine en adrenaline spelen een rol.
Deskundigen spreken van een gameverslaving wanneer je gedurende minstens een half jaar iedere dag minimaal 3 uur aan het gamen bent. Bovendien gaat een gameverslaving ten koste van slaap, sociale activiteiten en prestaties op school of werk.
De belangrijkste gameverslaving symptomen en symptomen van teveel gamen zijn: obsessieve gedachten (aan niets anders kunnen denken dan aan gamen) heel veel tijd besteden aan 1 specifieke game. ontwenningsverschijnselen als je niet kunt gamen.
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
Gamen komt onder jongens veel vaker voor. Ook besteden ze er meer tijd aan. Onder de 12 tot en met 16-jarigen komt dagelijks gamen bij bijna 43 procent van de jongens en 11 procent van de meisjes voor. In het basisonderwijs gaat het om respectievelijk bijna 50 procent en 20 procent.
Het is belangrijk om je als ouder eerst af te vragen of het nodig is om je kind minder te laten gamen. Het is vrij normaal als je kind gemiddeld op een doordeweekse dag 1 tot 1½ uur per dag gamet, zeker bij kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 13/14 jaar.
Er bestaat geen advies dat aangeeft vanaf welke leeftijd kinderen mogen gamen. Ook voor jonge kinderen kan gamen al heel leuk en leerzaam zijn. Het is een vorm van (digitaal) spelen en hoort bij de huidige tijd.
Er zijn verschillende kenmerken van games die het spel leuk maken. Denk bijvoorbeeld aan heldere doelen, beloningen en een gevoel van controle. Dat blijkt bijvoorbeeld uit dit onderzoek over flow bij gamers Deze eigenschappen zorgen ervoor dat gamers zich mentaal goed voelen. Daarom vinden ze de game ook leuk.
In Nederland zijn er naar schatting een miljoen mensen die gamen. Volgens onderzoek is 2% verslaafd (1). Dat zijn dan zo'n 20.000 mensen. Slechts een klein deel zoekt hulp.
Een gamestoornis of 'gameverslaving'
Iemand met een gamestoornis: heeft weinig controle over de hoe veel en vaak hij/zij gamet; kiest gamen boven (bijna) elke andere activiteit; blijft gamen of gaat steeds meer gamen.
Anderhalf procent van de jongeren tussen de 13 en 16 jaar is aan te merken als 'gameverslaafd'. Dat komt neer op ongeveer 12.000 jongeren. Het gaat om meer jongens dan meisjes en dit percentage stijgt ieder jaar (Van Rooij et al., 2011).
Afkickverschijnselen van het stoppen met gamen zijn: Somberheid. Een gevoel van leegte. Eenzaamheid.
Lees hoe je een gameverslaving bij je kind voorkomt. Toon vanaf het begin interesse in het gamen en de games die je kind speelt. Maak geen ruzie over het gamen, maar geef duidelijke regels en houd je daar ook aan. Zo loopt je kind minder risico op problematisch of 'verslaafd' gedrag.
Een belangrijk voordeel van gamen is dat het plezier geeft en positieve emoties kan verhogen. Zo blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld dat het spelen van korte puzzel games (zoals Angry Birds en Bejeweled) de stemming kan verbeteren, ontspanning kan brengen en stress kan verlagen.
Hersenen Tijdens het gamen maken je hersenen adrenaline en dopamine aan. Adrenaline zorgt voor een snellere reactiesnelheid en hogere concentratie en dopamine geeft een plezierig gevoel en kan gezien worden als een soort drugs. Zonder hoge dosis dopamine wordt je gespannen, somber of geïrriteerd.
Waarom gamen jongeren? We weten dat gamen voor jongeren een manier is om contact te onderhouden met vrienden. Soms is het voor sommigen zelfs dé manier om vrienden te spreken of om nieuwe vrienden te krijgen. Daarnaast kunnen jongeren tijdens het gamen op een laagdrempelige manier sociale vaardigheden opdoen.
Gamen kan zorgen voor gedragsproblemen, een minder sociaal leven, een slechte slaapkwaliteit of in het ergste geval tot gameverslaving. Maar, dat geldt alleen als er meer dan 8 á 9 uur per week wordt gegamed. Wat problematisch gamegedrag is, verschilt bovendien per kind en hangt af van meerdere factoren.
Als iemand afhankelijk is van gamen om een dag goed door te komen of om met een probleem om te gaan dan is diegene verslaafd. Een gameverslaving kan samen gaan met andere verslavingen, bijvoorbeeld speed, cocaïne en alcohol, deze middelen zorgen ervoor dat gamer langer door kan spelen.
Je kan bij verschillende hulpverleningsdiensten, voornamelijk de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg op gesprek gaan bij overmatig gamen. Een begeleider ondersteunt je om het evenwicht te herstellen tussen je game-activiteiten en de andere activiteiten in je dagelijkse leven.