Omdat de krapte op de arbeidsmarkt nog een tijd zal aanhouden, zal het aantal kansrijke beroepen eerder toenemen dan afnemen. In de sectoren zorg, onderwijs, techniek, industrie, ICT en transport en logistiek zijn veel beroepen al jaren kansrijk.
Personeelsschaarste, inflatie, verduurzaming en de instroom van vluchtelingen bepalen mede welke beroepen het meeste kansrijk voor werkzoekenden zijn dit jaar. Enkele opvallende populaire beroepen zijn verzuimadviseur, docenten N2T, cloud engineers en inkoopadviseurs.
Waar is het grootste personeelstekort? In september 2022 meldde het UWV dat er in alle beroepsgroepen een tekort aan personeel is. De krapte was het grootst bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs (techniek), verpleegkundigen (zorg) en softwareontwikkelaars (ICT).
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.
Ondernemers in de horeca en de detailhandel ervaren het vaakst een personeelstekort. Detailhandelaren noemen de hogere werkdruk met ruim 54 procent het vaakst als belangrijkste gevolg. In de horeca ervaren relatief veel ondernemers gestegen arbeidskosten als belangrijkste gevolg van de krappe arbeidsmarkt.
In Nederland zijn er steeds meer hoogopgeleide werkenden. De beste kansen op werk worden in Nederland verwacht voor master werktuigbouwkunde, bachelor elektrotechniek, mbo 4 bouw en infra, mbo 4 tuinbouw en groenvoorziening en bachelor werktuigbouwkunde.
Beroepen op mbo-niveau waar veel vraag naar is, zijn onder meer automonteurs, koks en hoveniers. Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) verwacht ook dat de kansen voor mbo'ers op de arbeidsmarkt stabiel blijven, terwijl de krapte op de arbeidsmarkt voor hbo'ers en wo'ers juist afneemt.
Er blijft vraag naar mensen in de techniek, de zorg en het onderwijs. Mbo'ers met een diploma in de economische of administratieve richting hebben het lastig. 75% van de vacatures ontstaan door het vertrek van mensen (pensioen, andere baan) De helft van de nieuwe banen vind je in de ICT, vooral op hbo niveau.
In een kansberoep heb je – zoals het woord al zegt – grote kans op een baan. Deze beroepen heten ook wel 'kansrijke beroepen' of 'krapteberoepen', omdat de vacatures moeilijk zijn in te vullen.
Kelners en barmannen trekken aan het kortste eind. Zij verdienen zo'n 2.475 euro bruto per maand. Ook kappers en schoonheidsspecialisten, huishoudelijke hulpen, kassiers en ticketverkopers verdienen gemiddeld minder dan 2.600 euro per maand. De horeca staat zowel op één als op twee bij de slechtst betaalde sectoren.
Mannen vaakst in technische beroep, vrouwen in zorg- en welzijnsberoep. Zo'n 8 op de 10 werkenden in technische beroepen, ICT-beroepen en transport- en logistiekberoepen is een man. Ook hebben meer mannen dan vrouwen een management- of agrarisch beroep.
Studierichting Recht en administratie het populairst
Van alle studenten in studiejaar 2021/'22 volgde 22 procent een opleiding op dit gebied. Deze richting was vooral populair bij hbo'ers en studenten aan de universiteit. Daarna volgden de opleidingen op het gebied van Gezondheidszorg en welzijn (20 procent).