Het woord blein* is geen standaardtaal.Standaardtaal is blaar.
Een blaar of blein is een ophoping van de opperhuid, die gevuld is met lymfevocht. Meestal ontstaan ze door aanhoudende druk of wrijving op dezelfde plaats, bijvoorbeeld onder de voet, op de hiel of de handpalm. Voorafgaand ervaar je een branderig gevoel.
Spoel je blaar met schoon water. Dep de blaar voorzichtig droog met een steriel gaasje. Ontsmet je huid met een ontsmettingsmiddel. Verzorg de blaar 1 à 2 keer per dag totdat je merkt dat de huid weer dichtgroeit.
De functie van een blaar is om het onderliggende weefsel te beschermen. Het is een natuurlijke reactie van de huid. Waarschijnlijk heeft iedereen in zijn of haar leven weleens last gehad van blaarvorming. Er bestaan alleen veel verschillende soorten blaren, waarvan de ene ernstiger is dan de andere.
Een beginnende blaar is een bolletje glazige huid waar vocht onder zit.Het vocht is wit of gelig en wanneer er bloed in zit, rood van kleur. Wanneer de huid beschadigd is of een gaatje in de huid geprikt wordt, dan loopt er vocht uit.
Niets doen is in principe de beste behandeling van blaren. Als de druk of wrijving die de blaar heeft veroorzaakt stopt, zal deze namelijk spontaan verdwijnen. Door de blaar dicht te laten kan deze bovendien niet vuil worden of besmet raken door aarde en stof.
Bij een gesloten blaar is niets doen vaak de beste oplossing. Vermijd verdere druk of wrijving en laat de blaar volledig dicht: zo komt hij niet in contact met vuil of stof. Vervolgens zal hij spontaan genezen. Bescherm de blein eventueel met een pleister, maar hier is ook een risico aan verbonden.
De beste manier om een blaar aan te pakken. Blaren behandelen kun je het beste doen wanneer de blaar dicht is. Als je een blaarpleister gebruikt, kom je van blaren af zonder ze door te hoeven prikken.
Verwijder de huid niet, want dan geneest de blaar sneller. Open blaar: Spoel de blaar uit met schoon water.Dep daarna de blaar en huid voorzichtig droog met een steriel gaasje of schone doek.
Een blaar kan je wandelplezier namelijk flink bederven. Niet alleen is wandelen met een open blaar pijnlijk, je loopt zonder goede behandeling ook kans op infectie.
Zitten jouw blaren in de holling van je voet of juist op de top van je tenen? Smeer de blaar en de omliggende huid dan eens in met vaseline, hierdoor zal de wrijving en de kans op nieuwe blaren een stuk minder zijn!
Steriliseer de blarenprikker. Prik de blaar door op twee plaatsen die tegenovergesteld zijn. Druk met een steriel gaasje de blaar leeg. Druppel nog wat jodium er op en dek de blaar af met een steriel gaasje.
De meeste blaren verdwijnen na enkele dagen of soms weken wanneer het grote blaren betreffen. Een blaar (bullae) is een holte tussen twee huidlagen die zich vult met vocht. Hoe lang blaren duren is ook afhankelijk van uw mogelijkheid ze te ontzien.
Je hoeft met een blaar alleen naar de huisarts als deze geïnfecteerd raakt. Dit herken je aan een rode ontstoken plek waar pus uitkomt. Ook als een blaar op de huid of slijmvliezen spontaan ontstaat, dus zonder dat er sprake is geweest van belasting, kun je naar de dokter gaan.
Een anti-blaar sok bestaat uit 2 sokken: een binnen- en een buiten sok. De binnen sok bestaat uit zeer gladde vezels, zodat de binnen sok makkelijk over de buiten sok glijdt. Hierdoor wordt de wrijving die ontstaat tijdens het lopen opgevangen tussen de beide sokken en niet tussen de beide huidlagen.
Infecties door blaren
De behandeling van een blaar moet vooral gericht zijn op het voorkomen van mogelijke infecties. Als de blaar zich op een ongunstige plek bevindt, zodat deze steeds pijn doet als je schoenen draagt, kun je die best doorprikken.
Blaren behandelen met een blarenpleister. Soms kunnen blaren toch ontstaan, ondanks al je inspanningen om een blaar te voorkomen. Als je een blaar hebt opgelopen komen blarenpleisters goed van pas.
Te veel wrijving kan onder andere ontstaan door slecht passend schoeisel en/of sokken of bijvoorbeeld ongetraind langdurig lopen. Blaren op de voet komen vaak voor bij sporters. Blaren kunnen ontstaan door overmatige wrijving maar ook door medicatie of onderliggende aandoeningen zoals bijvoorbeeld diabetes mellitus.
Het kan dus geen kwaad om te douchen of te zwemmen wanneer je je blaar hebt afgedekt met een blarenpleister. Om de kans op een bacteriële infectie tot het minimum te beperken, is het belangrijk dat de pleister één a twee keer per dag wordt vervangen door een nieuw exemplaar.
Als de blaar op een lastige, hinderlijke plek zit of veel pijn doet mag de blaar wel doorgeprikt worden. Let op: we hebben het dan over blaren die ontstaan zijn door druk of wrijving en niet over brandblaren, bloedblaren en vriesblaren.
In plaats van doorprikken kun je de blaar gewoon met rust laten en afplakken. Bijvoorbeeld met Compeed, ovale pleisters die je over de blaar heen plakt. Eenmaal goed aangebracht kun je er nog dagen of zelfs meer dan een week mee doorlopen, totdat de blaar is verdwenen en er nieuwe huid onder zit.
Voor het behandelen van blaren wordt meestal de CureTape Sports variant ingezet. Het betreft blaren om de tenen, bal van de voet en op de hiel. Deze gebieden kun je preventief met elastische CureTape Sports behandelen. Belangrijk daarbij is om de tape zonder rek en plooien aan te leggen.
Hoe lang duurt het door een blaar geneest? Als je een blaar met rust laat, geneest hij vrij snel. 'Blaren verdwijnen binnen een paar dagen uit zichzelf,' aldus Gohil.