Er zijn 3 nieuwe leerroutes om in te burgeren: De B1 route; een route voor taal en (vrijwilligers)werk. Inburgeringsplichtigen spreken en schrijven binnen maximaal 3 jaar de Nederlandse taal op niveau B1. Tegelijk kunnen zij meedoen door (vrijwilligers)werk.
Programma I (taalniveau B1) is voor mensen die willen werken of studeren op mbo 3-niveau of mbo 4-niveau. Programma II (taalniveau B2) is voor mensen die willen werken of studeren op hbo- of universitair niveau.
Mensen die van buiten de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland komen en voor langere tijd in Nederland komen wonen, zijn volgens de wet verplicht om de Nederlandse taal te leren en om te leren hoe de Nederlandse samenleving en arbeidsmarkt werken. Dit heet inburgeren.
Per 1 mei 2023 zal het onderdeel leesvaardigheid gewijzigd worden. Het taalniveau blijft A1, alleen vervallen de 'makkelijkere' onderdelen “lezen en luisteren naar woorden”.
Of u bij langdurig verblijf in Nederland moet inburgeren, hangt onder meer af van uw nationaliteit. Als u bijvoorbeeld vanuit een ander werelddeel naar Nederland komt, is de kans groot dat u moet inburgeren. Met andere woorden: u moet de taal leren spreken en de Nederlandse samenleving leren kennen.
Binnen 3 jaar inburgeren
U heeft 3 jaar de tijd om in te burgeren. Als u niet op tijd inburgert, krijgt u een boete. Soms kunt u meer tijd voor inburgering vragen. Bijvoorbeeld als u ziek of zwanger bent.
Ontheffing van de inburgeringsplicht
U door een psychische of lichamelijke beperking of door een verstandelijke handicap het inburgeringsexamen niet kunt halen. De gemeente of Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) vindt dat u het inburgeringsexamen niet kunt halen. U kunt aantonen dat u voldoende bent ingeburgerd.
Als u via naturalisatie Nederlander wilt worden, moet u onder andere zijn ingeburgerd. Dit wil zeggen dat u behoorlijk Nederlands kunt spreken, lezen, schrijven en verstaan. Ook moet u zich kunnen redden in de Nederlandse maatschappij. Om dat aan te tonen moet u een inburgeringsdiploma halen.
Wilt u naturaliseren? Dan moet u eerst het inburgeringsexamen op taalniveau A2 halen.Of het Staatsexamen Nederlands als tweede taal (Nt2) op taalniveau B1. Wilt u Nederlander worden, maar woont u niet in Nederland?
De kosten van een cursus alfabetisering, inburgering en staatsexamen hangen af van de duur van de cursus en het soort traject. De gemiddelde prijs per uur bedraagt € 14,40. De cursus Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) kost € 848,70.
A0-B1. Gemiddelde cursusduur: 15-18 maanden. Begeleide lesuren: 474-660 uur. Extra studiebelasting (buitenschools): 120-180 uur.
Uw gemeente betaalt uw cursuskosten en 2 examenpogingen. Bijna alle andere inburgeraars kunnen geld lenen bij DUO. Voor een cursus Nederlands als 2e taal (Nt2), inburgeringscursus of alfabetiseringscursus.
U hebt minimaal 3 keer geprobeerd om alle examens te halen. Per examen mag u niet meer dan 2 Nt2-examens meetellen.
Taalniveau B1, eenvoudig Nederlands, is niet alleen voor mensen met een lager opleidingsniveau. Ook hoger opgeleiden en professionals lezen meestal liever teksten op taalniveau B1 dan op taalniveau C1. Een tekst op taalniveau B1 leest namelijk gemakkelijker en sneller.
Het examen Lezen toetst jouw leesniveau op B1. Op dit examen laat je zien dat je globaal kunt lezen, dat je precies en intensief kunt lezen, en dat je specifieke informatie kunt opzoeken in een tekst.
Op welk niveau moet ik inburgeren om in aanmerking te komen voor naturalisatie? Om te kunnen naturaliseren tot Nederlander moet u het inburgeringsexamen afleggen op taalniveau A2. U moet alle onderdelen van het examen op dit niveau doen.
U moet 19 vragen goed beantwoorden. U vindt een voorbeeldexamen op de site www.inburgeren.nl/examen-doen/oefenen.jsp.
De uitslag van het basisexamen inburgering is 1 jaar geldig. Vraag de mvv daarom aan binnen 1 jaar nadat u bent geslaagd. Anders moet u eerst opnieuw slagen voor het hele basisexamen inburgering.
Dan hebt u 3 jaar om het inburgeringsexamen te halen. Lukt dit niet, dan krijgt u een boete van DUO. U krijgt een brief van DUO. De brief heet 'Vooraankondiging termijnoverschrijding'.
Voor de verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd gelden de volgende voorwaarden: U voldoet aan de algemene voorwaarden die voor iedereen gelden.U hebt al minimaal 5 jaar achter elkaar een geldige Nederlandse verblijfsvergunning. Er zijn uitzonderingen op de 5-jaartermijn bij onbepaalde tijd.
De inburgeringsplicht geldt sinds 1 mei 2020 al voor Turkse nieuwkomers met een asielstatus en hun gezinsleden. Vanaf 1 januari 2022 geldt deze verplichting dus ook voor gezinsmigranten die voor langdurig verblijf naar Nederland willen komen en voor overige migranten zoals geestelijk bedienaren.
Inburgering is een belangrijke manier voor nieuwkomers om hun weg te vinden, de taal te leren en via werk, stage of vrijwilligerswerk mee te doen aan de maatschappij. Tot 2011 bestond er een inburgeringsplicht voor Turkse nieuwkomers. Die is afgeschaft omdat de plicht in strijd was met Europese wet- en regelgeving.
Verplichte inburgering geldt voor mensen die aan deze voorwaarden voldoen: tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd. in het bezit van een verblijfsvergunning. niet in het bezit van een paspoort van een land uit de Europese Unie, of Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.
De Algemene Rekenkamer concludeerde in 2009 al dat de inburgeringscursussen beneden peil zijn. De lessen zijn onvoldoende gericht op werk en ook het taalniveau laat te wensen over. Het door dit kabinet gewenste taalniveau voor een inburgeraar is 'a2', gebaseerd op een Europees kwalificatiesysteem.