De meeste chips in de supermarkt is gemaakt van aardappel. Maar tortillachips wordt gemaakt van maïs. In de fabriek worden er dunne driehoekjes van gemaakt die een lekker kaassmaakje krijgen.
In tortillachips zitten wel wat gezonde voedingsstoffen. Zo zit er bijvoorbeeld veel natrium in, wat kan helpen met je vochtbalans en bloeddruk. Daarnaast zit er ook fosfaat in. Dit is een soort mineraal die stevigheid geeft aan je botten en tanden.
Nachos worden vaak gezien als een typisch Mexicaanse snack, maar ze zijn uitgevonden in Los Angeles, Amerika. De chips worden niet gemaakt van aardappels zoals gewone chips, maar van maismeel. Het meel wordt gemengd met suiker, zout, zetmeel en nog wat andere ingrediënten tot een deegbal.
Nacho chips wordt gemaakt van genixtamaliseerd maïsmeel, en tortilla chips van gewoon maïsmeel. Door maïs te nixtamaliseren, krijgt het een sterkere maïssmaak en is het steviger.
Natuurlijk beginnen we met de maïs op het land. Na de oogst selecteren we de beste maïs, waarna deze wordt gekookt, geweekt, gewassen en vermalen tot een deeg. Dit smaakvolle maïsdeeg wordt gestampt, gekneed en uitgerold tot lange, dunne stroken waaruit de unieke Doritos driehoekjes worden gesneden.
Welke kaas gebruik je voor nacho's? Traditioneel gaat er geraspte cheddar over nacho's, maar Goudse kaas kan ook. Welke kaas je ook gebruikt, belangrijk is dat-ie goed smelt. Nacho's worden ook vaak gemaakt met een kaassaus.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Nacho is een Spaanse jongensnaam. Het betekent `vurig`. Extra info: Waar wordt het gebruikt? De naam Nacho wordt voornamelijk gebruikt in Spanje.
Zo zit er maïs in, pecorinokaas, cheddar, karnemelk, rode en groene peperpoeder, en veel suiker, zout en umami-smaakstoffen waar onze smaakpapillen dol op zijn. Ze bevatten ook zuren, die speeksel aanmaken waardoor we de aandrang krijgen om meer te eten.
Het gerecht is voor het eerst in 1943 in de Victoria Club bereid door de Mexicaanse ober Ignacio Anaya, die 'Nacho' werd genoemd. Het bestond uit tortilla's, jalapeño en kaas. Een vrouw zou later de naam "Nacho's Especiales" hebben bedacht.
Chips heeft een vetpercentage van bijna 40%. Neem geen kroepoek of tortillachips als alternatief, maar kies popcorn. Van nature geen suikers, een laag vetpercentage (3,6%) en een bron van vezels, vitamine B1, B2 en mineralen. Naturel heeft popcorn bijna geen smaak.
Het is lastig om exact te zeggen hoe vaak ongezond eten per week nog verantwoord voor je is. Ga ervan uit dat in de regel 10 tot 20 procent ongezonde voeding nog verantwoord is om te eten. Deze 10 tot 20 procent is dan genomen over de totale voeding die gegeten wordt.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Taart, snoep, frisdrank en chips valt hier bijvoorbeeld onder. Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat. Zo eet je zonder dat je het doorhebt honderden extra kilocalorieën per dag.
De reden waarom chips zo verslavend zijn, is omdat er vaak allerlei stoffen aan worden toegevoegd om de chips een stevige smaak te geven. Om te beginnen: zout! Veel zout. En zout is verslavend.
Er zijn verschillende manieren om je nacho's te bereiden. De beste? Bakken in de oven! Daarbij komt de warmte helemaal tot in de onderste laag van de schaal en blijft de basis lekker knapperig.
180 graden is de perfecte temperatuur om de kaas te laten smelten maar niet hard te laten worden. Gebruik een circulerende lucht functie zodat de kaas ook op de lagere lagen zacht wordt. Bovenop je nacho's doe je wat geraspte kaas naar smaak. Je kunt wisselen tussen verschillende soorten kaas of de kaas mengen.
Ingrediënten: melk, maïszetmeel, zout, 0,5% chilipeper, zuursel, vegetarisch stremsel, kleurstof (caroteen [E160a]).