Kookpunt op de berg ligt lager… Water kookt dus op een lagere temperatuur, maar dit betekent niet dat je eitje eerder gekookt is in de bergen. Het stollen van het ei is afhankelijk van de temperatuur en niet of het water kookt. Hierdoor duurt het koken van een ei langer dan normaal.
Water kookt sneller op een berg omdat het voor de waterdeeltjes veel makkelijker is om te ontsnappen. De lucht is veel ijler waardoor de deeltjes minder hoeven te knokken om te ontsnappen uit de pan. Water op de Mount Everest (9 km hoog) kookt al bij 69 graden!
Een ei is in mijn woonplaats (vijf meter onder de zeespiegel) na 1 minuut koken op de grens van zacht en hard en na 1,5 minuut loeihard. In de bergen op 1250 m hoogte is een ei na 4 minuten koken nog behoorlijk zacht en toont het pas na 5 minuten hardheidsverschijnselen.
Het klinkt misschien raar, maar water kookt eerder als je je hoog in de bergen bevindt. Als je je op zo'n 3000 meter hoogte bevindt, kun je water al laten koken bij 90 graden Celsius. Voor iedere 150 meter die je vanaf zeeniveau omhoog klautert, gaat het kookpunt van water zo'n halve graad Celsius omlaag.
In de bergen (zeg boven 1500 m) ligt het kookpunt van water lager. Echter groenten worden daar maar moeizaam gaar.
De druk in de vloeistof in een open vat is (iets meer dan) de druk van de buitenlucht. Op de berg is de luchtdruk kleiner, dus ook de druk in de vloeistof en de vereiste verzadigingsdruk in de bel. Die lagere verzadigingsdruk wordt bij een lagere temperatuur reeds bereikt. Zodoende is het kookpunt lager.
Kook temperatuurpunt hangt af van het vloeistof type en varieert, afhankelijk van druk. Water kookpunt is 100°C, met een atmosferische druk van 100 kPa. Maar op grote hoogte met een lagere temperatuur, waar de druk lager is, kookt water op een lagere temperatuur.
Moleculen die zwaarder zijn en/of sterkere intermoleculaire krachten hebben, hebben een hoger kookpunt of smeltpunt. Zij zijn vloeibaar of vast bij kamertemperatuur. Moleculen die lichter zijn en/of zwakkere intermoleculaire krachten hebben, hebben een hoger kookpunt of smeltpunt.
Als je een ei (m) opzet met koud water (je rekent de tijd vanaf dat het water kookt): Zacht ei 3 minuten. Halfzacht ei 4-5 minuten. Hard ei 7 minuten.
Bij lage druk kookt water namelijk eerder. In een gemiddeld wintersportdorpje kookt theewater al bij ongeveer 95ºC. Op de top van de Mount Everest (8848 meter) ligt het kookpunt rond de 70 graden.
Een ei koken is niet moeilijk, maar een perfect ei koken kan best lastig zijn. Een ei te lang of juist te kort koken zorgt er meteen voor dat het ei minder goed en daardoor minder lekker is.
Je kunt de eieren alvast koken, maar maak de vulling niet langer dan een dag van tevoren. Wacht zo lang mogelijk met het vullen van de eieren, om te voorkomen dat ze uitdrogen en rubberig gaan smaken.
Het meeste stromend water in de Noorse bergen is zuiver genoeg om te drinken, maar vermijd water dat door een weiland of van een gletsjer stroomt. Dit water kan schadelijke micro-organismen bevatten.
De kleine gasbellen die ontstaan terwijl het water heter wordt, bevatten lucht. Deze lucht was eerst opgelost in het water. Bij hogere temperatuur kan er minder lucht in het water opgelost blijven.Een deel van de lucht ontwijkt dan in de vorm van kleine bellen uit het water.
Voor het consumeren van water wordt geadviseerd het water eerst drie minuten te koken. Bijvoorbeeld in een pan. Door het koken worden eventueel aanwezige schadelijke bacteriën gedood. Voor overig gebruik van het drinkwater, zoals het wassen van groente, vaatwerk en kleding is vooraf koken niet nodig.
Je kunt de eieren in koud water opzetten en zodra het water kookt, de kookwekker aanzetten of eerst het water koken en daar dan kort de eieren in koken. Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil.
Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers.De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën.Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Kookpunt op de berg ligt lager…
Water kookt dus op een lagere temperatuur, maar dit betekent niet dat je eitje eerder gekookt is in de bergen. Het stollen van het ei is afhankelijk van de temperatuur en niet of het water kookt. Hierdoor duurt het koken van een ei langer dan normaal.
Dat kon je berekenen met deze formule: t=c*m*ΔT/P .
De hoogte van het kookpunt is afhankelijk van de luchtdruk. Hoe hoger de luchtdruk, des te hoger het kookpunt.Dat komt doordat er zich minder gemakkelijk dampbellen vormen als de druk op de vloeistof groter is. Meestal wordt het kookpunt van een stof opgegeven bij een 'standaard' luchtdruk van 1000 mbar (100 kPa).
Hoe hoger je komt hoe lager de luchtdruk. Hierdoor wordt ademen lastiger. Ook het kookpunt verandert. Omdat er minder op een vloeistof gedrukt wordt, wordt het makkelijker voor de stof om te verdampen.
Een Quooker ziet eruit als een gewone kraan, maar heeft een reservoir van een aantal liter. In ongeveer een kwartier tijd wordt hierin leidingwater aan de kook gebracht. Dit water wordt constant op 110 graden gehouden. Hierdoor haal je altijd kokend water uit de kraan.
Bij het kookpunt wordt alle toegevoerde energie (warmte) afgevoerd door verdamping. Het kookpunt is afhankelijk van de druk, al is normaalgesproken "het kookpunt" de temperatuur bij atmosferische druk. Hoe hoger de druk, hoe hoger de temperatuur waarop de vloeistof verdampt of kookt.