Als je een grote hoeveelheid drop eet, krijg je ook veel glycyrrhizine binnen. Je lichaam gaat dan meer vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk stijgt. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende ziektes veroorzaken en is één van de risicofactor van dementie.
Het is verleidelijk om die hele zak drop in één leeg te eten, maar volgens de FDA kun je dat beter niet doen. Hun onderzoek toont aan dat wanneer je gedurende twee weken lang elke dag meer dan 50 gram drop eet - zo'n tien dropjes -, je in het ziekenhuis terecht kunt komen met hoge bloeddruk en een kaliumtekort.
Een volwassen man of vrouw kan veilig op een dag ongeveer 120 gram drop of een halve liter zoethoutthee gebruiken. Dit komt neer op ongeveer 20 tot 25 dropjes of 3 tot 4 glazen zoethoutthee. Als iemand zowel drop als zoethoutthee neemt, is dit natuurlijk minder. Bijvoorbeeld 10 dropjes en 1 tot 2 glazen thee.
Het eten van meer dan anderhalf ons drop per dag isvooral riskant voor mensen met een trage stoelgang. Zij hebbenvolgens de Utrechtse toxicoloog Bart Ploeger een relatief grotekans om last te krijgen van vochtophoping, hoge bloeddruk en optermijn ook van hart- en vaatziekten.
Dit komt door het glycyrrhizinezuur dat in drop zit, een zoetstof afkomstig uit zoethout. Deze stof zorgt ervoor dat u vocht vasthoudt en de bloeddruk omhoog gaat. Daarnaast kan het voor een versnelde hartslag, gezwollen ledematen en zelfs hartfalen zorgen.
Als je een grote hoeveelheid drop eet, krijg je ook veel glycyrrhizine binnen. Je lichaam gaat dan meer vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk stijgt. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende ziektes veroorzaken en is één van de risicofactor van dementie.
Per 100 gram zit er in zoute drop 110 mg kalium, in zoete drop wel 320 mg. Beide beschikken over 20 mg magnesium en 30 mg calcium. Wat ook opvallend is dat er in zoete drop meer natrium zit dan in zoute drop. Je kunt zoute drop dus als gezonder zien.
Vetten krijgen vaak 'de schuld', terwijl juist geraffineerde koolhydraten (suiker) de LDL-waarden verhoogd. Bij een verhoogd cholesterol kun je die dus beter mijden. Denk daarbij aan koek, snoep, drop, zoet beleg, ontbijtgranen, vruchtensappen en frisdranken.
Een dropje met zoetstof bevat gemiddeld zes calorieën, eentje met suiker heeft er rond de dertien. Dus zolang je geen hele zak drop in één keer op eet, word je ook van suikerhoudende drop niet heel dik.'' Bovendien kan het eten van drop effect hebben op de bloeddruk.
Glycyrrhizine. De boosdoener is een overdosis glycyrrhizine, de zoetstof die in drop zit. Ondanks dat zij de drop twaalf jaar geleden heeft afgezworen, werden twee jaar geleden weer lage kaliumwaarden geconstateerd.
'Een consumptie van slechts honderd gram drop per dag kan de bloeddruk al met vijf tot tien millimeter laten stijgen. Dat kan het verschil zijn tussen wel of niet behandelen.
Van oudsher wordt drop of zoethout ook gebruikt bij maag- en darmklachten. Het zou de aanmaak van maagzuur enigszins remmen. Tegenwoordig zijn er echter veel effectievere maagzuurremmende medicijnen op de markt.
Het is een misverstand dat het zout in drop de bloeddruk omhoog jaagt. Gek genoeg bevat zoete drop meer zout (per 100 g ongeveer 200 mg natrium) dan zoute drop (150 mg). In zoute drop zit simpelweg minder suiker, waardoor het zout duidelijker te proeven is. Deze hoeveelheden zout kunnen weinig kwaad.
Ingrediënten: suiker, gelatine (SULFIET), glucosestroop, zoethoutwortelextract 5%, gekaramelliseerde suiker, plantaardige oliën (kokos, koolzaad), anijsolie, glansmiddel (bijenwas).
Het zuigen op een dropje, zuurtje of keelsnoepje kan je keelpijn tijdelijk wat verzachten. Er worden veel zuigtabletten verkocht die zeggen keelpijn of keelontsteking te kunnen verminderen, maar de werking daarvan is niet wetenschappelijk bewezen. Een simpel dropje of zuurtje werkt dus even goed.
Kunstmatige zoetstoffen
Daarin zitten weinig tot geen suikers of koolhydraten. Deze producten zijn dus 'veilig'. Let wel op met het eten van suikervrije drop. In drop zit zoethoutwortel en dat is niet goed voor de bloeddruk.
De suikervervangers in suikervrije drop kunnen dus gezondheidsklachten veroorzaken als: diarree, opgeblazen gevoel en winderigheid. Maar leveren wel minder calorieën dan tafelsuiker en hebben een lagere invloed op de bloedsuikerspiegel.
Drop is een snoepgoed dat wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra (vlinderbloemfamilie). De zuivere vorm heet blokdrop. De blokdrop wordt dan gebruikt als ingrediënt voor de snoepjes.
Het is geen goed idee om extra zout of drop te eten bij een lage bloeddruk. Dit is niet goed voor je nieren en bijnieren. Ben je vaak duizelig? Gebruik dan een normale hoeveelheid zout.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Er zit natuurlijk in de meeste drop redelijk wat suiker. Soms komen we dit tegen in de vorm van glucosestroop. Veel mensen denken vaak dat een dropje hier en daar niet zo erg is – dat is natuurlijk ook waar. Een gemiddeld dropje zal maar een beperkt aantal calorieën bevatten.
Oké, misschien is drop niet de gezondste keuze uit dit rijtje, maar het is wel een ijzerrijke food: een zakje drop van vijftig gram bevat vier milligram ijzer.
Belangrijk om te weten over anijs, salmiak en zoethout
De combinatie van anijs, salmiak en zoethout stimuleert de aanmaak van slijm. U kunt slijm daardoor makkelijker ophoesten. Bij hoest.