De muntplant heeft ongeveer een ruimte nodig van 30 cm tussen de planten. munt groeit erg hard, en heeft voldoende water nodig. munt blaadjes kun je afsnijden als ze enkele cm lang zijn. De plant blijft dan doorgroeien en steeds nieuwe verse munt geven.
Munt moet in een voedzame en vochtige bodem staan. Zorg ervoor dat het water goed kan weglopen. Wanneer je niet wilt dat de munt plant overal gaat groeien buiten in de volle grond is het goed om dit af te bakenen. Plant een (bodemloze) pot ongeveer 30 cm diep in de volle grond buiten met hierin de munt plant.
Munt wortelt niet erg diep maar vooral breeduit, het afsnijden van een stukje plant gaat daardoor heel makkelijk. Pot het kluitje met munt op in een potje met potgrond, geef direct water en zet het koel en in de schaduw. Zodra de plant weer goed groeit kun je haar uitplanten.
Standplaats van munt
Wanneer je munt wil planten of zaaien, kun je dit het beste op een zonnige plek of in de halfschaduw doen. Wanneer munt genoeg zon krijgt, zal het een betere smaak en geur ontwikkelen.
Ze wortelt niet heel diep maar maakt vooral dicht onder de grond uitlopers, en ze doet dat zo enthousiast dat je munt een woekerplant kunt noemen. Munt heeft voldoende vocht nodig, ze kan zowel in de zon als in de lichte schaduw groeien (van munt die in de zon staat is de smaak en geur wat sterker).
Munt is behoorlijk sterk en kan tegen een stootje. Maar als 'ie lang te droog staat, wordt de plant gelig en worden de blaadjes minder lekker.
Munt als plant
De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Eenmaal geplant komen je muntplantjes elk voorjaar weer op. Bij een goede verzorging kan een muntplant dus jaren meegaan.
Munt in de tuin of op je balkon kan een aantal jaren meegaan zo lang je de plant goed verzorgt. Zet nieuwe muntplantjes of stekjes vanaf april of mei in de tuin op een plek in de zon of met een beetje schaduw. Muntplanten zijn gek op vochtige grond met veel compost.
Vooral munt is een heel sterke plant; één klein worteltje wordt al meteen een nieuwe plant. Haal de plant uit de pot, splits ze in een viertal delen en plant de verschillende delen uit in een grotere pot. De munt kan nu naar buiten, of op je balkon of vensterbank. Je kunt hem vele jaren overhouden.
Moestuin (buiten)
Munt doet het goed in de moestuin. Dit kan zowel in de volle grond als in een bak of pot. Houd bij het planten in de volle grond wel rekening met het feit dat munt binnen een jaar 10 x zo groot kan worden en al snel andere planten overwoekert.
Pluk nooit blaadjes van je muntplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst verse munt door een deel van de plant weg te knippen, zo groeit het plantje vervolgens verder en wordt het zelfs sterker. Knip van het bovenste derde deel van de plant om ervoor te zorgen dat het plantje blijft groeien.
Om te voorkomen dat een muntplant te sterk woekert, moet je haar regelmatig oogsten, delen en zelfs snoeien. Knip of snijd de muntplant in het voorjaar of na de bloei iets terug. Om te oogsten, pluk je de gewenste hoeveelheid blaadjes af of knip je een hele steel af.
Je kunt munt in de volle grond planten maar bedenk dat ze flink kan woekeren, ze kan zich in 2 jaar in omvang al zeker al vertienvoudigen. De wortels van munt kunnen over randen en zelfs over en onder tegelpaden kruipen om aan de andere kant van de tegel weer verder te groeien.
Munt is een winterharde plant, die meestal goed de winter doorkomt. Dus laat een pot met munt gewoon in de winter buiten staan. Bij zeer strenge vorst de plant wel op een beschutte plaats neerzetten. Let er ook op dat de plant tijdens de winterperiode geen last krijgt van te veel nattigheid.
Conclusie. En zo eenvoudig is het. Munt stekken op water is heel goed zelf te doen. Daarnaast is het heel erg leuk en heb je er bijna niets voor nodig.
Om te voorkomen dat een muntplant te sterk woekert, moet je haar regelmatig oogsten, delen en zelfs snoeien. Knip of snijd de muntplant in het voorjaar of na de bloei iets terug. Om te oogsten, pluk je de gewenste hoeveelheid blaadjes af of knip je een hele steel af.
Munt als insectenlokker
Gelukkig is munt een woekerplant en blijft er genoeg voor mijn thee over. Ik heb de blauwe variant van deze kevertjes in mijn tuin, maar er bestaan ook groene muntgoudhaantjes. Deze kevertjes zorgen ook weer voor larfjes, die door veel vogels gegeten worden zoals de huismus en de koolmees.
Mentha spicata 'Maroccan' of Marokkaanse munt is een cultivar van de gewone munt, mentha spicata. De verzorging van de marokkaanse munt is hetzelfde als de meeste muntsoorten, het verschil tussen de soorten zit hem vooral in de smaak en het aroma.
Muntthee gezond
Het is gezond om muntthee te drinken. De drank is namelijk zeer calorie arm en bevat bovendien geen cafeïne of theïne. Daarnaast zorgt de sterke muntsmaak ervoor dat je eetlust wordt onderdrukt. Hierdoor is deze 'thee' dus op indirecte wijze goed voor de lijn.
Om munt langer vers te houden, kun je de takjes het beste in een natte theedoek bewaren. De theedoek met daarin de munt stop je vervolgens in een plastic zak. De plastic zak zorgt ervoor dat de rest van de inhoud van je koelkast beschermd blijft tegen overtollig vocht.
"Kruidenplantjes uit de supermarkt overleven maar een paar weken, je kan ze best verpotten of in de grond planten", zegt tuinexpert Ivo Pauwels. Verse kruiden zijn in opmars in de keuken, stelt tuinman Ivo Pauwels vast.
Veiligheid. Munt wordt al heel lang gebruikt in gerechten en als thee. Daaruit blijkt dat het bij normaal gebruik niet gevaarlijk is.
De klein bladige Mentha Pulegium wordt afgeraden om te eten en is goed winterhard. Dit omwille van het Pulegon dat in de plant zit. Dit pulegon is niet echt giftig maar kan door het lichaam afgebroken worden tot giftige bestanddelen die zich ophopen in de lever.
Deze plant wordt je nieuwe beste vriend, als jij wel eens last hebt van spinnen in huis: de muntplant! Ja je leest het goed, spinnen hebben namelijk een hekel aan de geur van munt.