Leer je hond zijn behoefte op de juiste plaats te doen. Als je thuis bent sluit je je hond tijdelijk op in een ruimte die geschikt is voor korte perioden zoals een bench. Geef hem een aantal kauwspeeltjes ter vermaak. Je kunt je hond eventueel ook met een korte lijn vastmaken bij zijn slaapplek of aan jouw riem.
Als je hond plots in huis gaat plassen is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen. De eerste stap zal altijd een urineonderzoek zijn. Uit het plasje van je hond kan de dierenarts een hoop informatie halen.
Een onzindelijke pup heeft de zindelijkheid vaak gewoon nog niet goed aangeleerd. Het kost tijd om een pup te leren dat hij zijn behoeften niet in huis maar daarbuiten moet doen. Dit gaat niet vanzelf, u zult er zeker in het begin continu bij moeten zijn om te voorkomen dat de pup in huis plast of poept.
De tijd tussen eten en de ontlasting van de hond verschilt per keer en verschilt per hond. De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond van A tot Z kan 12 tot ongeveer 24 uur duren, dus een tot twee keer per dag ontlasting is normaal.
Bij poepen in huis kan worden gedacht aan problemen van het maagdarmkanaal. Het kan zijn dat je van 3 opeenvolgende dagen de ontlasting van je huisdier moet opvangen voor verder onderzoek. Maar ook tal van andere medische oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan plassen of poepen in huis door je hond of kat.
Gezonde ontlasting is vast van vorm, heeft een (donker)bruine kleur en geen indringende geur. Een 'goede drol' pak je dus gemakkelijk op, is niet keihard en niet te zacht. Je viervoeter hoort per dag gemiddeld een à twee keer te poepen.
Een jonge puppy zindelijk maken doe je zo, in het kort: Laat je puppy iedere twee uur uit. Laat je puppy uit voor- en na iedere activiteit (maaltijd, slapengaan en spelen) Ook 's nachts laat je je puppy uit, hij kan zijn plas nog niet ophouden.
Soms lukt het binnen een week om je pup zindelijk te krijgen, soms duurt het wat langer. Dit is afhankelijk van hoe snel je hond leert. Mocht het na een paar maanden nog niet gelukt zijn, neem dan contact op met een dierenarts of gedragstherapeut.
Honden die alleen buiten toegang krijgen wanneer het tijd is om naar het toilet te gaan, leren dat ze, zodra ze gaan, meteen weer naar binnen worden gebracht. Dus ze kunnen snuffelen, langzamer lopen en de tijd nemen om een plek te kiezen om te poepen om langer buiten te blijven.
Heeft je viervoeter op de deken geplast? Spoel de plek in eerste instantie met helder water uit om de urine te verdunnen. Daarna moet je de deken in de wasmachine doen zonder andere was erbij. Wassen op 60 graden doodt niet alleen de in de urine aanwezige bacteriën, maar verwijdert ook de onaangename geur.
Citroen en limoen: ook deze geuren vinden honden heel vies. Zeker omdat hun reukorgaan tot wel 40x sterker is dan die van ons. Je doet jouw hond dan ook geen plezier met de geur van citroen of limoen. En net zoals dat bij pepers het geval is, kan ook citroen luchtweg schade bij honden veroorzaken.
Stress kan verschillende oorzaken hebben. Vaak brengen mensen de hond in een stressvolle situatie, bijvoorbeeld door lawaai of verkeer. De ene hond heeft hier echter meer last van dan de andere. Dit heeft onder andere te maken met genetische aanleg en ervaringen die de hond heeft opgedaan.
Laat je bijvoorbeeld je hondje altijd eerst spelen en neem je hem na de poep of plas weer naar binnen, dan kun je hem aanleren om zijn behoefte zo lang mogelijk op te houden zodat hij lekker buiten kan spelen. Het is daarom handig om een minuutje naar buiten te gaan met je pupje aan de lijn, zonder te spelen.
's Nachts naar buiten
Puppy's hebben geen controle over hun blaas, ook 's nachts niet. Een puppy tussen de 8 en 12 weken moet minstens om de 3 uur zijn behoefte doen. Om de zindelijkheid 's nachts te ondersteunen, en als je bepaalde moment niet op hem kunt letten, kan je gebruik maken van een bench.
Zet s' avonds het water weg
Het weghalen van het waterbakje als je naar bed gaat, is namelijk erg effectief als je jouw puppy zindelijk wilt maken. Als je het water voor het slapen gaan weghaalt, verminder je de kans dat je pup 's nachts in huis plast.
Uiteraard in het begin nog niet zolang, maar naar mate de pup ouder wordt is hij steeds beter in staat om zijn plas en poep op te houden. Een pup van 8 weken oud houdt het hooguit 2 tot 2,5 uur vol maar wanneer ze 12 weken oud zijn lukt het ze vaak al om het 3 tot 4 uren in te houden.
Sommige mensen vragen mij wel eens: “Hoe lang moet je een pup laten janken in de bench?” Daar is heel eenvoudig antwoord op te geven: het beste kan je een puppy niet laten janken in een bench. Het is als eerst belangrijk om te kijken of jij je pup wel in een bench wil laten slapen.
Om ervoor te zorgen dat het niet gebeurt kun je 's nachts een wekker zetten en in het bekende ritme naar buiten gaan. Een andere mogelijkheid is je puppy in een bench naast je bed laten slapen. Als je hond 's nachts zijn behoefte wil doen, kan hij dat duidelijk maken zodat jij hem naar buiten kunt brengen.
Een handdoek of dekentje doen het daarbij goed, of zelfs een mat of kussen speciaal ontworpen voor hondenboxen. Het zou de bodem van de bench moeten bedekken, maar wees jezelf ervan bewust dat sommige honden liever op een harde, vlakke ondergrond liggen en de dekens opzij zullen duwen.
Wanneer volwassen honden een hogere frequentie (> 3 keer per dag) van de stoelgang hebben of last hebben van veel meer ontlasting, dan ligt dit hoogstwaarschijnlijk aan één van deze vier aspecten: voeding, hoeveelheid voeding, darmflora en/of werking verteringsstelsel.
Vooral de EPA en DHA hebben een belangrijke functie in het lichaam van je hond. Vaak geven we zalmolie aan honden voor het behoud van een gezonde en een glanzende vacht. Toch heeft het een veel bredere werking. Het geeft namelijk een belangrijke ondersteuning aan het immuunsysteem en de gewrichtsfunctie van honden.
Zorg dat jouw hondenbrokken licht verteerbare koolhydraten bevat. Denk hierbij aan rijst, mais en aardappels. Al deze ingrediënten zorgen voor een gezonde voeding in combinatie met weinig ontlasting.