Voor een aap is een banaan net als een ijsje voor een mens.
„Chimpansees hebben een sterke voorkeur voor zoet eten, zoals rijp fruit. Met hun grote lichaam en hersenen hebben ze veel energie nodig. Bananen bevatten meer suikers dan de meeste andere veel voorkomende fruitsoorten in Europa. Ook in Artis hebben de chimpansees sterke voorkeur voor banaan.
Tanden erin
Hoewel vaak wordt gezegd dat chimpansees zo hun bananen eten, blijkt dat een mythe te zijn. 'In het wild eten apen eigenlijk geen bananen,' zegt primaten-expert Katherine Milton. 'En als ze er al eentje krijgen, bijvoorbeeld in de dierentuin, dan zetten ze gewoon hun tanden erin. '
De meeste apensoorten eten vooral groente en fruit, aangevuld met blad. Jaarlijks gaat er zo'n 11.000 kilo witlof, 24.000 kilo andijvie en 10.000 kilo wortelen doorheen!
De meeste apen eten voornamelijk planten. Dat kunnen vruchten zijn, maar ook stengels, bladeren, bloesems, noten en kruiden. Als ze een vogelnestje vinden, dan eten ze ook graag de eieren op. Insecten zijn ook een echte lekkernij voor apen.
Het dier start zelf de meeste gespreken met mensen, zegt de Gorilla Foundation, die de gebarentaal leert aan gorilla's. Het iq van Koko is tussen de 70 en 95 op een menselijke schaal, waarop 100 'normaal' wordt geacht. De taalcapaciteiten van mensapen zijn gelijkaardig aan die van kleine kinderen.
Een groot verschil is echter dat apen in kortere periodes slapen. Ze slapen niet in één keer 8 of 9 uur zoals de mens dat doet. Wel zijn ze ongeveer twaalf uur per dag actief, met een soort middagpauze overdag en een periode van inactiviteit 's nachts.
De leeuw is wel een bedreigde diersoort, maar is het uitsterven nog niet nabij. Daarom mag er in Afrika gereguleerd op leeuwen gejaagd worden en mogen ook fokkers in Amerika hun gang gaan en leeuwen doden als trofee of voor het vlees.
Om aan hun drank te komen gebruikten de apen een palmblad, dat ze van een boom in de buurt trokken. Eerst kauwden ze het blaadje zacht, waarna ze het als een spons gebruikten. Ook vouwden ze het blad als een trechter, om zo de drank in de mond te laten glijden.
In het wild worden neusapen volgens haar 15 tot 25 jaar.
Alle apen zijn vooral planteneters, maar eten ook insecten en eieren. Sommige soorten eten ook kleine vogeltjes en hagedissen. De chimpansee jaagt op grotere dieren en eet zelfs andere aapsoorten. Alleen de gorilla is een vegetariër en eet dus niets anders dan plantaardig voedsel.
Bijten kan ook, maar het is allemaal niet zo handig. Hoe doen apen dat? Die knijpen de onderkant va de banaan bij elkaar waardoor de schil splijt, daarna is de banaan eenvoudig te pellen.
Ze doen het alleen niet vaak door de roofdieren in het water. Ook leuk om te weten: sommigen doen graag de borstcrawl in het water. Maar niet alle soorten kunnen zwemmen: een chimpansee en gorilla vinden water bijvoorbeeld wel leuk, maar zwemmen kunnen ze niet.
Gezondheidscoaches raden aan om je eerste portie fruit 's ochtends te eten, op een nuchtere maag. De reden hiervoor is heel eenvoudig: het fruit zal sneller verteren en je zult de vitamines zo het best in je lichaam opnemen. Eet je fruit na de maaltijd? Dan zou je weleens last kunnen krijgen van een opgeblazen gevoel.
Leg de banaan op je snijplank met de uiteinden naar boven en snijd de banaan in de lengte vanaf de punt tot aan de stengel. Snijd vervolgens elke helft horizontaal in tweeën, zodat je vier gelijke delen banaan hebt. Pel de schil voorzichtig van elk deel af en geniet ervan.
Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.
“Chimpansees hebben 48 chromosomen: 23 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen. Als een eicel van een vrouw zou fuseren met een zaadcel van een chimpansee, dan blijft er bij de eerstvolgende celdeling een chromosoom over. Dat kan niet, en als gevolg daarvan zal het bevruchte eitje afsterven.”
De zwangerschap duurt zo'n acht maanden en doorgaans wordt er één baby geboren. Bij uitzondering een tweeling. Een jonge chimpansee drinkt 3-5 jaar bij zijn moeder. Een vrouwtje krijgt gemiddeld elke 4-7 jaar een jong.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
Een krokodil is een echte carnivoor. Hij eet dan ook vlees of vis. Een nijlkrokodil is in staat om de helft van zijn lichaamsgewicht in één keer op te eten! Volwassen nijlkrokodillen eten grotere vissen, gewervelden, zoals antilopen, zebra's, jonge nijlpaarden en grotere katachtigen, zoals leeuwen.
De tijger is ook dol op water. Op warme dagen liggen ze graag in het water (in het wild maar ook in dierentuinen, dus water is een vereiste in een tijgerverblijf) en indien mogelijk zwemmen ze ook graag een paar baantjes. Het gebeurt regelmatig dat een tijger zijn prooi in het water pakt.
De apen slapen bijna net zoals mensen
De apen hebben geen echt bed. Maar als ze goed kijken zien ze alle apen op verschillende plekken liggen. Sommige hangen slapend in de boom, maar de meeste hebben allemaal een eigen bedje op de grond gemaakt van stro. Een lekker warm nestje.
Guinness Book
Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) worden Sumatraanse orang-oetans normaal gesproken zo'n 45 jaar. Algemeen wordt aangenomen dat Puan in 1956 is geboren in de jungle van het Indonesische eiland Sumatra. Puan had 54 nakomelingen verspreid in dierentuinen over de hele wereld.