Aan één kant van de avocado zit een kroontje, dat je er makkelijk af kunt halen. Haal je deze eraf en is het plekje eronder geelachtig, dan is je avocado prima. Als het bruin is, dan is je avocado overrijp, groen betekent dan weer dat je geduld moet oefenen, want je avocado is nog niet rijp.
Als de avocado keihard is, dan weet je zeker dat hij nog niet rijp is, dus dan moet je hem nog even laten rijpen op de fruitschaal. Is de holte van het pitje helder, dan weet je zeker dat je avocado goed is. Hij is precies goed en zal niet bruin zijn.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Als je de avocado's langer wilt bewaren, dan dien je deze in de koelkast te houden en dan kunnen ze tot wel 4 dagen goed blijven. Echter, als je ze op de fruitschaal bewaard, dan blijven ze minder lang houdbaar omdat de avocado's bij hogere temperaturen dan 4-6 graden vanzelf door rijpen.
Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Als het kuiltje bruin is, is de avocado overrijp. Groen betekent: nog (net) niet rijp. Met een geelgroen of geel kuiltje is de avocado goed.
Onder de schil zit (als de avocado goed rijp is) romig, groen of gelig, zacht vruchtvlees met een iets nootachtige smaak. Als je een overrijpe (beurse) avocado opensnijdt tref je onaantrekkelijke bruine of zwarte plekken aan in het vruchtvlees en/of een draderig bruin weefsel.
Over het algemeen moet je avocado's niet bewaren in de koelkast. Maar, als je avocado eigenlijk al behoorlijk rijp is en je wilt 'm nog niet eten, dan is het een ander verhaal. De koelkast vertraagt namelijk het rijpingsproces.
Gelukkig is een avocado niet helemaal verloren eens de bovenkant bruin ziet. De groene delen onder het bruine laagje zijn immers nog wel perfect eetbaar. Snij de aangetaste delen van de avocado in dat geval gewoon weg, en eet de overschot gewoon op.
Die zwarte plekken geven aan dat de avocado overrijp is, hij is beurs geworden. Wat nog geel of groen is kan je prima eten, maar wat draderig bruin en zwart geworden is moet je wegsnijden want dat smaakt niet meer.
Voor een avocado ben je op dit moment het meeste geld kwijt bij supermarkt Coop. Voor een eetrijpe avocado betaal je in deze supermarkt 1,59 euro, een recordprijs. Voor een avocado die nog moet rijpen betaal je in die supermarkt 1,29 euro. Dezelfde prijs als bij supermarkten Jumbo en Albert Heijn.
Een avocado zit werkelijk boordevol belangrijke vitamines, zoals o.a. B, K en E. Maar ook luteïne en foliumzuur. De vitamine B zorgt voor een goede stofwisseling en heeft ook een goede invloed op de huid. De vitamine E heeft grote invloed op het gezond houden van de huid (E is dé huidvitamine).
Gewoon uit het vuistje. En dan kun je avocado's natuurlijk ook prima gewoon zo eten! Een snufje zout en peper erover, en je bent klaar. Of rol plakjes avocado bijvoorbeeld in rolletjes ham of rosbief voor wat extra eiwitten.
Avocado's kun je goed eten voor een training of als je een wedstrijd op het programma hebt staan. Doordat ze snelle koolhydraten en eiwitten en veel mineralen bevatten, herstel je na het sporten sneller als je vooraf een avocado eet. De antioxidanten in deze vrucht gaan bovendien spierschade tegen.
Je kunt dan ook allerlei gerechten met avocado bedenken: avocado in een avocadosalade, op een brood, in combinatie met een lekker visje en natuurlijk als hoofdingrediënt van de populaire dipsaus guacamole. Avocado's bevatten enorm veel eiwitten en ze zijn rijk aan gezonde vetten, vezels en mineralen.
De absolute winnaar is dan ook de rode ui: snijd een derde van een rode ui in stukjes en leg deze op de onderkant van een plastic bakje. Leg de avocado met de schil naar onder (en dus de groene kant naar boven) boven op de ui. Sluit het bakje af met een deksel en zet deze in de koelkast.
Avocado's kunnen echt ingevroren worden en dat is goed nieuws voor iedereen die bang is dat er dit jaar een tekort aan dit fruit ontstaat. Een voorraadje avocado's in de diepvries is bovendien erg handig als je spontaan trek hebt in guacamole of een gezonde smoothie.
De bruine slierten zitten er niets voor niets en hebben wel degelijk een functie. De slierten zijn namelijk de vaatbundels die de voedingsstoffen en water in de vrucht brengen. Ze worden ook wel gezien als het interne 'loodgieterswerk' binnen de boom en het verbinden van de avocado met de rest van de boom.
Doordat de avocado veel vet bevat, levert het ook veel calorieën. Eén avocado levert zo'n 360 kcal en bevat 35 gram vet. In plaats van een hele avocado ineens op je brood te smeren, kun je ook een halve of een kwart avocado gebruiken en de rest bewaren.
Avocado schoonmaken
Snijd de avocado rondom de pit door. Draai de twee helften van elkaar af. Verwijder de pit met een lepel (niet met een mes!). Schil de avocado of lepel de vrucht uit.
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Een onrijpe avocado heeft een gifgroene kleur en verkleurt van groen naar bruin en naar donkerbruin naarmate het rijpingsproces voortschrijdt. Maar dat gaat bij de ene avocado sneller dan bij de andere. Dat heeft met de soort, de oogstwijze, het land van oorsprong, het vervoer, de opslag en de bewaartijd te maken.
Dan is het misschien handig om weten dat een overrijpe avocado een perfecte voedingsstof voor planten is. Verwijder de steen, schep het vlees eruit en voeg het toe aan je composthoop.