Diamant is ook een natuurlijk kristal. Het wordt onder zeer hoge druk gevormd in diepe aardlagen door de samenpersing van het mineraal koolstof. Edelstenen kunnen door de samenstelling en hardheid in fraaie vormen worden geslepen en gepolijst.
Ons assortiment zit er vol mee, maar wat is precies het verschil? Het woord 'kristal' is een begrip wat breed wordt gebruikt in de sieradenwereld. Officieel is kristal een edelsteen uit de natuur, maar er bestaan ook kunstmatige kristallen. Diamant is bijvoorbeeld een natuurlijk kristal en zirkonia een kunstmatige.
Zirkonia (of “cubic zirconia”) is de meest populaire kunstmatige steen. Zirkonia lijkt het meest op een diamant, omdat het een vergelijkbare glans heeft en ook sprankelt wanneer je de steen tegen het licht houdt.
Een kristal is een hoeveelheid periodiek gerangschikte atomen of moleculen, en dit zowel in twee als in drie dimensies. Meestal zal de materie die uit kristallen bestaat in een vaste toestand verkeren. Er zijn echter ook uitzonderingen bekend waar de stof uit vloeibare kristallen bestaat.
Een edelsteen kan bestaan uit een of meerdere mineralen. Als een edelsteen uit slecht één mineraal bestaat dan is het een kristal. Kristallen hebben een duidelijke vorm en patroon. Bekende kristallen zijn amethist en bergkristal.
Een aardige test om glas van kristal te onderscheiden is luisteren naar de klank: als je er zachtjes tegenaan tikt geeft kristal een helder en zingend 'ping' geluid, waar gewoon glas niet verder komt dan een droge 'pok'.
Geïnteresseerd in de top 10 van de meest zeldzame edelstenen in de wereld. Hieronder staat een opsomming. Met stip op 1 staat de Pink Star Diamond, verkocht voor 71,2 miljoen dollar.
Een edelsteen kan bestaan uit één of meerdere mineralen. Als een edelsteen uit slechts één mineraal bestaat, is het een kristal. Kristallen hebben een duidelijke vorm en patroon. Bekende kristallen zijn amethist en bergkristal.
De top vier van populaire kristallen welke uit één mineraal bestaan zijn de calciet, robijn, bergkristal en de amethist.
Swarovski kristallen worden over het algemeen beschouwd als duurzaam genoeg voor dagelijks gebruik, omdat ze gemaakt zijn van hoogwaardig loodkristal en zorgvuldig worden geslepen en gepolijst om een maximale glans en schittering te bereiken.
Swarovski is een kristal dat in Oostenrijk is gemaakt van glas. Het is niet natuurlijk en kan ook niet natuurlijk voorkomen, daarom is het geen natuurlijke edelsteen. Het mooie voordeel van Swarovski is, dat deze een hoge vonk heeft en is prachtig kristalhelder.
Swarovski kristallen zijn in feite niets anders dan kwalitatief hoogwaardige Zirkonia's. Swarovski kristalen schitteren net even wat meer dan de gewone kunstmatige kristallen, maar de reden daarvan… dat is het goed bewaarde geheim van de oorspronkelijk uitvinder, Daniël Swarovski.
Kristallen zijn er dus in verschillende soorten en maten. Daarnaast is elke kristal bijzonder 'van zichzelf'. Afhankelijk van hoe bijvoorbeeld het licht erop valt, kunnen kristallen een andere schittering, iets anders van zichzelf laten zien. Daarmee worden kristallen uniek en waardevol.
Kristal is van oudsher een luxeartikel. Omdat kristal langzamer stolt dan glas is het duurder. Het kost meer tijd om het te vervaardigen.
De factor waardoor een witte saffier het meest verschilt van een diamant, is de schittering. Een diamant zal in de praktijk vrijwel altijd meer schitteren dan een saffier. Dit betekent niet dat een witte saffier helemaal niet schittert. Het betekent gewoon dat deze (veel) minder schittert dan een diamant.
Een kristal wordt gevormd onder hoge druk en temperatuur verschillen diep in de aarde. Deze kan miljoenen tot miljarden jaren oud zijn, omdat de vormingsprocessen erg lang duren.
Het kristalliseren van mineralen kan plaatsvinden vanuit gesmolten magma. Als de temperatuur in magma daalt dan onstaan er in de vloeistof mineralen. Bij een langzame temperatuurdaling kunnen deze mineralen aangroeien doordat nieuwe moleculen van het mineraal zich aansluiten aan het kristalrooster.
Kristalholtes worden aangetroffen bij (mijn)bouwactiviteiten in geschikte gesteenten. Hier wordt gesteente afgebouwd als erts, bouwmateriaal of omdat het in de weg zit. De holtes zijn voor de mijnbouw eerder lastig dan interessant en veel van dit materiaal komt dan op storthopen terecht waar het verzameld kan worden.
Brookiet is een van de sterkste kristallen op aarde. Het wordt wel eens het ascensiekristal genoemd en dat is niet zonder reden. Met Brookiet is het een fluitje van een cent om contact te maken met 'hogere' wezens zoals gidsen, engelen en zelfs buitenaardse beschavingen.
GRANAAT. Deze prachtige, dieprode steen geeft kracht, energie, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen en kan je helpen in crisissituaties. Granaat bevordert hoop, moed, optimisme en levensvreugde.
De steen werkt zuiverend, vitaliserend, verkoelend (voor bijvoorbeeld brandwonden), pijnstillend, koortsverlagend, stimuleert het immuunsysteem en brengt het lichaam in balans. Ook vermindert het zwellingen, misselijkheid en diarree.
Stenen die je o.a. kunt vinden zijn pyriet (goud), amethist, jaspis, bergkristal, agaatboom, roze kwarts en nog veel meer. Wat je vindt mag je houden en in een mooi zakje meenemen naar huis.
De Robijnen afkomstig uit Birma zijn, naar verluid, de mooiste ter wereld. Nog een bekende die niet in dit rijtje mag ontbreken is Smaragd. De steen dankt de typerende groene kleur aan de toevoeging van chroom tijdens de ontwikkeling. “De Koning van de Edelstenen” noemt men deze steen ook wel.
Wat is de prijs van een robijn? De robijn is de meest zeldzame edelsteen, met uitzondering van de diamant, en is een rode edelsteen. De waarde van een robijn is dan ook vrij hoog, hoewel nog lager dan de waarde van een diamant. Hoe intenser de kleur, zoals een Pigeon Blood robijn, hoe groter de waarde.