Als je zelf wil uitzoeken waar de leidingen lopen dan kun je bij de bouwmarkt een leidingzoeker kopen. Een leidingzoeker detecteert met gemak leidingen die verstopt zitten in vloeren, muren en plafonds. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk in gas-, elektra-, en waterleidingen boort.
Een leidingzoeker helpt je met het vinden van elektrische leidingen in een muur. Hiermee kan je bijvoorbeeld in een muur boren zonder bang te zijn een leiding te raken. Sommige leidingzoekers kunnen ook hout- en staalconstructies in de muur, vloer of het plafond vinden.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Denk je dat hier misschien een stroomkabel loopt? De detector weet het antwoord. Boor nooit zomaar een gat in de muur. Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot.
Al die leidingen dienen voor transport van water, gas of elektriciteit. Bij huizen in aanbouw kunnen we die leidingen meestal nog zien. Later worden ze netjes weggewerkt in of achter de muren. Ook treffen we ze aan onder of tussen de vloeren.
Wil je een gat in de muur boren, maar weet je niet waar de leidingen lopen? Met een leidingzoeker zie je precies waar je wel en niet kan boren.
Deze buizen lopen meestal langs de muur. Om ze in de muur te krijgen zul je de buizen moeten verleggen. Dit houdt ten eerste in dat je alle buizen moet ontkoppelen, op de plek waar de verwarmingsbuizen komen te lopen, moeten er sleuven in de muur worden gefreesd, om vervolgens de buizen weer te plaatsen.
Voorkom dat je te diep boort
Te ondiep en de plug steekt eruit, te diep en hij verdwijnt. Beide risico's kun je vermijden door de plug naast het boortje te houden en de lengte aan te geven met een stukje gekleurd plakband dat je om het boortje plakt.
Als u per ongeluk een gat boort door een van de laatste twee leidingen dan krijgt u met een lekkage in huis te maken. Dit is dus een water- of gaslekkage. Een waterlekkage heeft u snel door. Na het uittrekken van de boor uit de muur zal water uit het gat druppelen.
Loze leidingen lopen vanuit de meterkast naar verschillende punten in huis. Ze zijn afgedekt met een plaatje (zoals te zien naast dit stopcontact). Door van hieruit met een trekveer een kabel te trekken naar de meterkast weet je zeker dat deze daar uit komt.
De waterleidingbuizen lopen in de grond zodat huizen voorzien worden van schoonwater maar komen ook in huizen voor. Het water stroomt vanuit de hoofdleiding via de waterleidingbuizen naar de kranen en de sanitaire installaties in het huis.
Pas op voor eventuele leidingen of bedrading
Om te voorkomen dat je leidingen raakt, gebruik je een zogenoemde leidingzoeker. Een leidingzoeker spoort ijzerhoudend materiaal op, zodat je kunt bepalen waar leidingen (en eventuele betonwapeningen) lopen. Boren zonder leidingzoeker kan ernstige gevolgen hebben.
Wil je graag je energieverbruik opvolgen, dan kan je dit doen op Mijn Fluvius, de gratis online toepassing van Fluvius. Daar kan je elke dag een nieuwe update van je energieverbruik raadplegen. Je vindt er je verbruiksgegevens voor zowel elektriciteit als aardgas.
Een spanningszoeker is een handige tool, waarmee elektrische spanning kan worden opgezocht. Wanneer je elektriciteit aanraakt met de spanningszoeker en je houdt je vinger tegen de achterzijde van de zoeker, dan maak je contact met de spanning en bij elektrische spanning zal het lampje in de zoeker oplichten.
Boor nooit in de buurt van een stopcontact, dat kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Heb je een plek gevonden waar geen leiding achter loopt en die niet dichtbij een stopcontact zit? Dan kun je beginnen met het boorwerk zelf.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
De grote leidingen zitten in de bovenste 10 cm, dus je kunt makkelijk een gat tot 10 cm diep boren vanuit onderen. In de 13 cm opstort zitten vrijwel alle leidingen, dus je kunt zeker een gat tot 7 cm boren.
De minimale schroeflengte = pluglengte + aanbouwdeel + dikte van de schroef. Bijvoorbeeld je gebruikt een plug 6x30. Hiervoor kies je een schroef tussen de 3,5 - 5mm. Meestal word hier een 4mm dikke schroef voor gebruikt.
Boren in plafond is bijvoorbeeld een extra zware klus, waar het extra opletten is omdat je boven je macht werkt. Zorg dus altijd dat je veilig werkt en dat er iemand in de buurt is mocht er iets mis gaan. In beton boren is zwaar, omdat dit materiaal keihard is.
Voor boren in beton is een klopboormachine eigenlijk niet krachtig genoeg en is een boorhamer het aangewezen gereedschap. Wil je boren in een betegelde muur, begin dan in de boorstand en zet de klopfunctie pas aan zodra je door de tegel bent en in de muur gaat boren.
Wanneer en hoe ontlucht ik mijn verwarming. Maakt je radiator een klotsend of tikkend geluid? Dan moet je zo snel mogelijk de verwarming ontluchten. Deze geluiden wijzen er namelijk op dat er lucht in de radiator zit.
Wegwerken in de muur
Je kunt de leidingen in de muur wegwerken. Hiervoor moet je een gleuf in de muur maken, wat frezen wordt genoemd. Met behulp van een freesmachine maak je een gleuf in de muur. In deze gleuf verstop je de leidingen en vervolgens maak je de gleuf weer dicht met plamuur.
Als de cv draait dan hoor je het water door de leidingen lopen. De radiatoren zijn al ontlucht. De ketel zelf heeft een automatische ontluchting . Hier de gegevens van de cv.