Wanneer je aan emetofobie, of overgeefangst lijdt ben je extreem bang om geconfronteerd te worden met overgeven. Emetofobie is een angststoornis en gaat vaak samen met onder andere smetvrees, een eetstoornis, paniekaanvallen en/of constante misselijkheid.
Net als bij de andere specifieke fobieën bestaat de behandeling van emetofobie voornamelijk uit 'exposure in vivo'. Geleidelijk vindt er blootstelling plaats aan die situaties die vermeden worden. Door de situaties aan te gaan, kan er gewenning optreden en wordt de angst minder.
Zorg voor zoveel mogelijk ontspanning tijdens het eten. Eet met aandacht en eet rustig zodat je zo ontspannen mogelijk kunt eten. Hoe meer ontspannen jij bent, hoe beter je spijsvertering werkt waardoor het eten goed verwerkt kan worden door je maag.
Oorzaken. Meestal ontstaat de overgeefangst door een nare ervaring met overgeven, omdat je bijvoorbeeld een keer heel bang was en daarbij moest braken. Soms krijgt een kind het al mee van één van de ouders. Als je dan situaties gaat vermijden, groeit de angst en wordt een klein probleem groter.
Een angst- en piekerstoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. U maakt zich steeds zorgen over veel dingen. Klachten zijn hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken. Wat helpt is elke dag gezond en regelmatig te leven.
Duloxetine, pregabaline, venlafaxine en escitalopram zijn de best onderzochte, effectieve en goed verdraagbare medicijnen voor de behandeling van een gegeneraliseerde angststoornis. Dat is de conclusie uit een recente meta-analyse in de Lancet.
Overgeven komt meestal door buikgriep (door een virus of bacterie). Blijf genoeg drinken: vaak en kleine beetjes per keer. Is het overgeven na een dag niet minder, overleg dan met uw huisarts.
Het kan lastig zijn om braken te voorkomen, omdat het een natuurlijk afweermechanisme is van het lichaam. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om braken te voorkomen en misselijkheid te verminderen. Het drinken van thee (met honing) helpt bij veel mensen de maag te kalmeren. Ook het drinken van cola kan helpen.
Angst voor lange woorden: Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Angst voor zeer lange woorden, oftewel Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Op het eerste gezicht moet je wel drie keer kijken voordat je dit woord in één keer goed kunt uitspreken.
Cola bij buikpijn of misselijkheid
Er zijn theorieën die de samenstelling van cola in verband brengen met een antibacteriële werking of medicatie tegen misselijkheid. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat cola werkelijk helpt als je misselijk bent of buikpijn hebt.
Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, na ongeveer een uur.
Door drukverhoging in je maag – het middenrif trekt samen – duwt je lichaam de maaginhoud via je slokdarm naar buiten. Overgeven kan dus in de meeste gevallen geen kwaad en als je maag leeg is, komen je maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust.
Wanneer je aan emetofobie, of overgeefangst lijdt ben je extreem bang om geconfronteerd te worden met overgeven. Emetofobie is een angststoornis en gaat vaak samen met onder andere smetvrees, een eetstoornis, paniekaanvallen en/of constante misselijkheid.
Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee. Daarmee voorkomt u uitdroging.
Coulrofobie, ofwel de fobie voor clowns, komt veel voor bij kinderen, maar ook bij tieners en volwassenen. Het oorspronkelijke gevoel dat een clown opwekt is vermaak, maar door nare ervaringen kan dit veranderen in angst.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.
Je kunt het beste water, slappe thee of bouillon drinken. Als je voelt dat je moet overgeven, houd dat dan niet tegen. Zeker als je moet overgeven omdat je iets verkeerds hebt gegeten of gedronken, is overgeven de beste remedie. Zo raakt je lichaam snel de boosdoener kwijt.
De kleur, geur, smaak en samenstelling van het braaksel kunnen aanwijzingen geven voor de diagnose. Een rode kleur kan wijzen op een bloeding uit het gebied tussen mond en ligament van Treitz. Koffiebruin braaksel kan ontstaan als bloed door maagzuur is verkleurd.
In veel gevallen heeft acute misselijkheid te maken met het eten van voedsel dat bedorven is. De misselijkheid treedt meestal 2 tot 4 uur op nadat je iets verkeerds gegeten hebt. Braken is een manier om de maag weer te legen en begint vaak 6 uur na de consumptie van bedorven voedsel.
Maagklachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Wat als 'maagpijn' wordt ervaren, is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen. Overgeven of misselijkheid heeft niet altijd met de inhoud van de maag te maken. Voor het verteren van voedsel is maagzuur nodig.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Verstijving van spieren: spieren kunnen bij angst gespannen aanvoelen. Deze spanning moet ervoor zorgen dat u paraat staat en dus sneller kunt reageren. Helaas kan het ook tegenwerken, doordat het lichaam volledig kan verstijven. Daarnaast kan deze spanning kan ook leiden tot hoofdpijn of migraine.
De oorzaken hiervan zijn niet helemaal duidelijk. Toch lijkt het erop dat er een vertraging in de stofwisseling optreedt. Daarnaast gaan veel mensen ook meer eten.