Doe overdag de zonwering omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
Ventilatie: Open ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten en warme lucht naar buiten te laten circuleren. Plaats indien mogelijk ventilatoren bij de ramen om de luchtstroom te bevorderen. Gebruik van radiatorventilator: Plaats ventilatoren in de kamer om de lucht te laten circuleren en warme lucht af te voeren.
Is het warm buiten en schijnt de zon ook nog eens volop? Dan warmen huizen en gebouwen niet alleen op; ze houden die warmte ook vast. Dit komt doordat muren bij warm weer blijven 'doorgloeien' nadat de zon onder gaat. Vooral in woningen met een plat dak loopt de temperatuur snel op.
Blaas de hitte weg
Nog een goeie truc waarbij een ventilator je kan helpen om je huis sneller af te koelen: zodra het buiten afkoelt, kun je de ramen openen en een ventilator naar buiten richten. Het liefst aan de warmste kant van je huis. Open tegelijkertijd ook een raam aan de koele kant van je huis.
Je ziet hierboven dat blauw een van de koelste kleuren van de kleurencirkel is. De kleur staat nl.in het midden van de koele kant. Is een van je kleureigenschappen koel kun je deze kleur heel goed dragen.
Voordelen van een wit dak
Een wit dak houdt dus minder warmte vast. Zwarte daken kunnen in de zomer wel 70 graden Celsius worden terwijl een wit dak niet boven de 40 graden Celsius komt. Door het witte dak zal het 's zomers in huis ongeveer 5 graden koeler zijn.
Milieu Centraal adviseert een nachtstand van ongeveer 15 graden. “Zeker als uw huis slecht geïsoleerd is”, vertelt Van Meegeren.
Dit doet u door het raam open te zetten en de ventilator in de deuropening te plaatsen.Zorg ervoor dat de lucht richting de gang of overloop geblazen wordt. Zo blaast de ventilator de warme lucht uw slaapkamer uit en is er ruimte voor nieuwe, koelere lucht.
Wil je toch liever koude lucht in de ruimte? Dat kun je ook met je ventilator bereiken. Zet een of twee flesjes met ijswater voor de ventilator en zet hem aan. Nu verspreidt hij heerlijke koele lucht door je thuis.
Als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, is het voor veel mensen te warm. Je kunt dan gezondheidsklachten krijgen door de hitte.
Dan komt de truc: zet de ventilator op de bovenste kamer op ongeveer anderhalf tot twee meter afstand van het raam. “Het klinkt raar, maar richt die ventilator dan óp het openstaande raam. Dat creëert een onderdruk in de andere ruimtes. Een soort schoorsteeneffect dat de warme lucht aanzuigt en afvoert.
Een ventilator levert dus zomers comfort bij hogere luchttemperaturen. Dat is veel efficiënter, want het in beweging brengen van lucht kost veel minder energie dan het koelen ervan.
Ventilator verbruikt nauwelijks stroom
Een ventilator verbruikt veel minder stroom dan een airco. Als je hem 110 uur gebruikt, kost dat 5,5 kWh aan stroom. Ter vergelijking: een mobiele airco die 110 uur aanstaat, verbruikt in een jaar 110 kWh. Dat is 20 keer zo veel!
De ventilator plaats je achter de handdoek.De luchtverplaatsing van de ventilator doet het water verdampen en koelt de lucht af. Je kan altijd nog wat ijsblokken of koelblokken aan het water toevoegen voor extra cool. Omdat de handdoek deels in de emmer hangt, blijft die water opslorpen.
Minder gasverbruik met ventilatoren
Met een radiatorventilator hoef je minder gas te verbruiken. Ten eerste bespaar je gas doordat je kamers sneller opwarmen. Ten tweede kun je de watertemperatuur van je cv-ketel verlagen naar 60-70 graden Celsius.
Je voeten en enkels zijn ideale temperatuurregelaars. Je vind er heel wat aders vlak onder de huid, waardoor je er de temperatuur van je bloed en dus ook van je hele lichaam kan beïnvloeden. Dompel je voeten dus even in een koud badje met water voor je in bed duikt.
Vul een kruik met ijskoud water en leg die in je bed.Plaats je ventilator strategisch, naast een open raam. Zo wordt er in plaats van warme lucht, koele lucht van buiten de kamer ingeblazen. Heb je geen ventilator, hang dan een vochtig laken voor het open raam.