Het vet en de olie zorgen er namelijk voor dat er geen water in de hoeven kan komen, waardoor deze uit kunnen drogen. Je kan hoefvet of hoefolie wel gebruiken als jouw paard snel last heeft van droge hoeven. Het is dan van belang dat er genoeg tijd is geweest dat het vocht in de hoeven kan komen.
Vezelrijk, natuurlijk voedsel met een laag suiker- en zetmeelgehalte is essentieel voor gezonde hoeven. Bepaalde aminozuren (eiwitten) en omaga vetzuren zijn onmisbaar voor hoeven. Je zult moeten nagaan of alle mineralen in de juiste hoeveelheid en verhouding in het voer voorkomen.
Hoefolie is vloeibaar en hoefsmeer en hoefvet hebben een vaste substantie.
Het verzorgen van de hoeven met hoefolie of hoefvet wordt aangeraden op dagelijkse basis. Het dagelijks verzorgen met hoefvet zorgt ervoor dat de hoeven de juiste verzorging krijgen.
Hoefijzers van paarden moet om de 6 weken gecontroleerd en vervangen worden. Voor paarden zonder hoefijzer geldt een periode van 2 – 4 maanden, dit hangt af van de kwaliteit de hoeven van het paard. Bij zachte hoeven helpt het ze regelmatig in te vetten. Als de hoef gezond is, moet het invetten vermeden worden.
Hoefolie of hoefvet
De Duo Protection hoefvet is een echte bestseller, deze hoefvet is gemaakt van 100% paardenvet waardoor het de hoef niet afsluit en direct intrekt. Ook de hoefolie van Excellence is erg populair. Deze hoefolie hecht goed aan de hoef en zorgt voor een donkere en glanzende hoef.
Het kan geen kwaad de hoeven in te vetten als je naar een wedstrijd of keuring gaat, maar doe het niet vaker dan eens in de twee weken.
Krab de hoeven dagelijks uit.
Door de hoeven uit te krabben maak je ze niet alleen schoon, maar zie je meteen of er onregelmatigheden zijn of dat er steentjes in de hoef zitten. Krab niet te fanatiek in de straalgroeven, dat kan beschadigingen geven.
De zool is overal even dik en is stevig aangesloten aan de holle onderzijde van het hoefbeen. De steunsels zijn recht en lopen parallel aan de straal. De hiel is laag en breed en aan beide kanten even hoog. De hiel zit op de juiste plaats naast het breedste deel van de straal.
Voeding. De paardenhoef groeit per maand ongeveer 1 centimeter. Met een evenwichtige voeding zorg je dat de kwaliteit van de hoefgroei goed is. Er zijn veel verschillende voedingsstoffen belangrijk voor de hoef zoals: eiwitten, energie, vitamines, mineralen, aminozuren en sporenelementen.
Gebruik hoefteer bij paarden
Door hoefteer regelmatig aan te brengen op de hoeven van jouw paard zullen de hoeven een betere conditie krijgen en kunnen hoefziektes voorkomen worden. Hoefteer beschermt de hoef tegen het afbrokkelen en het uitdrogen van de hoeven en zorgt voor een stimulatie van de hoefgroei.
De houding van je paard zegt alles
Om die reden is het belangrijk om elke zes tot acht weken een afspraak te maken met een hoefsmid. Afhankelijk van de snelheid waarmee de hoeven van jouw paard groeien kan deze periode iets korter of langer zijn! De hoefsmid maakt niet alleen de hoeven korter.
hoefsmid (100 euro, iedere 8 weken) wormonderzoek en wormkuren (50 euro per jaar) inentingen (40 euro per jaar + voorrijdkosten dierenarts) rijles (30 euro per les, 2 keer per maand)
Een gezonde straal heeft een wasachtig gelige kleur in witte hoeven, en is grijs in zwarte hoeven. Een gezonde straal voelt aan als autoband: hard maar toch flexibel en onverslijtbaar. Het midden van de straal hoort in het midden geen diepe groeve te hebben maar een oppervlakkig kuiltje!
De hoef van een paard wordt gevormd door hoorn, waarbij het zichzelf constant vernieuwt en de gevoelige delen van de hoef beschermt. De hoefzool bedekt het hele oppervlak van de onderkant van de hoef, vanaf de hoefwand tot de straal en de zijdelingse straalgroeven.
Omdat de paarden van De Paardenkamp met pensioen zijn en niet meer hoeven te werken, zijn ijzers bijna nooit nodig. Alleen bij paarden die in het verleden ooit hoefbevangen zijn geweest, een pees- of ander beenprobleem hebben, kan het nodig zijn om speciale ijzers te gebruiken, om ze te ontlasten.
Met bekappen werk je alleen aan onderste rand van de hoefwand (inclusief hielen en eventueel steunsels). Alle andere onderdelen wordt niet in gesneden of gevijld, alleen eventueel wat schoongekrabd. Hoeven trimmen is dus in feite niets veel anders dan nagels knippen.
Biotine is een stofje dat vooral bekend staat als bevorderend voor de groei van paardenhoeven. Maar biotine zorgt bijvoorbeeld ook voor een gezonde huid en een stevige en sterke vacht. Het is een stof waarvan paarden normaal gesproken voldoende binnen krijgen uit hun voeding.
Kenmerken van een gezonde straal:
“Een gezonde straal voelt aan als autoband: hard maar toch flexibel en onverslijtbaar. Het midden van de straal hoort in het midden geen diepe groeve te hebben maar een oppervlakkig kuiltje!”(paardenhoeven.info).
hoefkneuzing. mok (verzamelnaam voor verschillende vormen van huidirritaties aan de onderbenen van een paard) nageltred (als er een scherp voorwerp aan de onderkant in de hoef is binnengedrongen) zachte beengebreken en harde beengebreken.
hoe lang de ijzers goed vast blijven zitten hangt af van de kwaliteit van de hoefwand bij jou paard en de ondergrond waar het op staat. Dus er zijn paarden die met moeite 4-6 weken doen met hun ijzers en er zijn er die met gemak 8-12 weken doen.
Rotstraal bij paarden
Rotstraal is een veel voorkomende bacteriële infectie van het straalhoorn die meestal ontstaat door een vieze, natte stalvloerbedekking, een slechte hoefverzorging of te weinig beweging. Ook te diep krabben met een hoevenkrabber kan tot rotstraal leiden.
Mijn paard (hele jaar voor op ijzers, achter ijzerloos) gaat elke 8-10 weken, mijn pony (zomer voor op ijzers, achter zomer en winter ijzerloos) moet elke 6-8 weken. Bij mijn paard groeien ze gewoon een stuk langzamer, de hoeven van mijn pony groeien terwijl je er naar kijkt. Vandaar het verschil in tijd.