Een kamado barbecue is een zeer herkenbaar type barbecue. Deze bestaat uit een eivormige, vuurvaste buitenschil, vaak van keramiek, binnenwerk waarin plek is voor de houtskool en een of meerdere roosters, een ventilatiedeurtje aan de onderkant van de barbecue en een ventilatieklep boven op de koepelvormige deksel.
Funfact: kamado betekent in het Japans: 'oven / haard'. Het grootste verschil tussen een 'standaard' ketel BBQ en een kamado is het materiaal. De kamado wordt gemaakt van sterk keramiek. Dit heeft de eigenschap dat het enorm goed tegen hitte kan en deze vast kan houden.
Een kamado is veelzijdig: meer dan grillen alleen
En, bijkomend voordeel is dat een kamado veel minder houtskool verbruikt dan een gewone houtskool barbecue. Wat zijn de mogelijkheden: Roken: je kunt je kamado verhitten en op een lage temperatuur houden. Dit kan met een gewone BBQ niet.
Tijdens het koken en bij iedere kooktechniek sluit je na elke handeling de deksel. Zodra je dit doet ontstaat er dankzij de vorm een warme luchtstroom. Omdat er maar een klein gedeelte van de lucht kan ontsnappen, circuleert de warmte om je ingrediënt of gerecht. Als een soort heteluchtoven op kolen dus.
Een Kamado Joe is bijvoorbeeld een stuk dikker dan een Big Green Egg, dus is hij constanter en zuiniger, maar misschien net iets minder eenvoudig omlaag te krijgen (Het verschil is triviaal). Een ander nadeel van keramische barbecues is dat ze zwaar zijn en moeilijk te verplaatsen.
De grote merken geven een levenslange garantie op het keramiek. Maar de kwaliteit van de andere onderdelen zoals de spanbanden, scharnieren en vuurschaal zijn minstens zo belangrijk. Alles bij elkaar maakt een goede kamado. Op het keramiek moet minimaal 20 jaar garantie zitten.
Veruit de meeste kamado barbecues zijn tegenwoordig van keramiek gemaakt, met enkele uitzonderingen die bijvoorbeeld in metaal zijn uitgevoerd. Het grote voordeel van een keramische kamado barbecue is de nauwkeurige warmteregulering, waaraan naast het materiaal ook de eivorm en de ventilatiekleppen bijdragen.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
Door de dikke keramische wanden van de kamado duurt het afkoelen ongeveer een uur of langer. Dat is overigens een uitstekend moment om gerechten dan goed warm te houden. Gebruik nooit water om de kolen te blussen.
Waarom geen briketten in een kamado
Houtskool briketten worden gemaakt van een afvalproduct, namelijk het gruis dat overblijft van de normale houtskool productie. Het pure gruis kan niet gebruikt worden, simpelweg omdat het niet aan te steken is.
Door de warmte en koude werking ontstaan er altijd kleine scheurtjes en barstjes, heel normaal dus. Het emaille van de Kamado kan micro barstjes vertonen, dat noemen we ook wel craquelé. De werking en duurzaamheid van de Kamado heeft er uiteraard niet onder te leiden.
Na 18 verschillende Kamado Barbecue's getest te hebben konden we niet anders dan concluderen dat de Big Green Egg Large momenteel de beste keuze is van 2022. Met deze big boy grill je direct voor 8 personen. Verder is de kuip bestand tegen temperaturen tot 350 graden.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
Bereidingstechnieken. Een lange kooksessie zoals een pulled pork maken gaat eigenlijk best wel goed op de compacte kamado, als je de juiste houtskool neemt dan zal die ook makkelijk de eindstreep halen, maar dan moet je natuurlijk niet te veel gaan kijken in je kamado want dan verlies je weer warmte.
De juiste hoeveelheid houtskool
Het antwoord is eigenlijk heel simpel: een kamado barbecue vul je met houtskool tot aan de vuurring. Het is belangrijk dat je een goede verdeling maakt tussen grove en minder grove stukken houtskool. Dat moet omdat het vuur ander stikt.
De meeste pizza's op de kamado BBQ worden gedurende 3 tot 5 minuten gebakken op een temperatuur van 300 graden. De temperatuur hangt af van de dikte van je pizza. Wanneer je een dunne bodem hebt met daarbij ingrediënten die voorgegaard zijn, is een temperatuur tussen de 250 en 300 graden geschikt.
Je Kamado kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. Het unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden. Maar om de metalen onderdelen van de BBQ goed te beschermen raden we je aan om de barbecue af te dekken wanneer je hem niet gebruikt.
Wanneer de kamado aan de binnenkant erg vet en vies is kan je deze even schoonbranden. Dit hoef je echt niet iedere keer te doen, niet op hoge temperatuur te doen en ook niet voor een lange periode. Een half uurtje op 250 graden is meer dan prima. Langer is niet nodig en beschadig je het keramiek alleen maar mee.
HOUT. Net zoals bij een kogel BBQ gebruik je best geen hout in je kamado. Dit om de dezelfde reden dat een houtvuur heel warm wordt, dit kan je kamado kan doen barsten. Het enige hout dat je in een kamado kan gebruiken is rookhout.
Hoe zuiverder de houtskool of briketten, hoe minder de BBQ zal roken. Ook je aanmaakblokjes kunnen voor rookontwikkeling zorgen. Ga daarom niet voor van die witte blokjes, maar voor aanmaakblokjes of wokkels van een natuurlijk materiaal. Zo zorg je er voor dat de rookontwikkeling minimaal zal zijn.
Een barbecuerooster kunt u ook gemakkelijk schoonmaken door het in een vuilniszak te stoppen. Leg de zak plat op de grond, doe er wat biotex in en giet er een ketel kokend water bij. Bind daarna de zak dicht en laat alles een nacht rusten. De volgende dag kunt u het rooster moeiteloos schoonwrijven met een borstel.
Gebruik de juiste houtskool & aanmaakmateriaal
In het kort heb je een ideale mix nodig van grote stukken houtskool, een harde boomsoort en een neutrale smaak. De grote stukken zorgen ervoor dat er veel zuurstof door je kamado gaat. De kamado is hierdoor sneller op temperatuur en makkelijker te regelen.
Door zowel de bovenste als de onderste dempers in te stellen, kan de hitte in de kamado temperaturen bereiken van minder dan 85 graden tot meer dan 400 graden.
In Nederland zijn veel verschillende merken Kamado's te koop, zoals bijvoorbeeld de Big Green Egg, de Keij Kamado, de Bastard, Kamado Joe, Grill Guru en de Patton. De duurdere merken produceren niet automatisch de betere kamado's.