Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren. Kies voor speciaal wasmiddel bedoelt voor zijde, voor fijnwasmiddel, donswasmiddel of ga voor een milde shampoo.
Zelf je donsjas wassen in de wasmachine
Gebruik een wolwasprogramma of een dons wasprogramma en zet de temperatuur op maximaal 30 graden. Centrifugeer zo kort mogelijk. Zorg dat alle ritsen dicht zijn en doe de jas in de wasmachine.
Je donzen dekbed wassen kan namelijk gewoon in de wasmachine. Het beste kun je het dekbed op 60 graden wassen. Maar kijk van tevoren wel even goed op het label. Bij sommige dekbedden mag je de wasmachine instellen op 60 graden, maar bij andere dekbedden op maximaal 40 graden.
Gebruik een droogprogramma met een lage tot gemiddelde temperatuur. Wees geduldig en gebruik een lange droogtijd. Gebruik 2 of 3 tennisballen om de droogtijd te versnellen. Haal het dekbed elk half uur uit de droger en klop het voorzichtig op, zodat het dons evenredig over het dekbed wordt verdeeld.
Het beste dat je kan doen is je donsdeken buiten laten luchten. Het transpiratievocht dat het donsdeken 's nachts opneemt, komt zo opnieuw vrij. Om de vier maand buiten laten luchten is voldoende. Let wel op: doe dit enkel op een mooie, droge dag en hang je donsdeken nooit in de volle zon!
Maak een mengsel van één deel citroen en één deel water. Drenk hier het beddengoed in en laat intrekken. Dit werkt het best in een badkuip. Zo kun je direct het gehele beddengoed laten weken.
Gebruik indien mogelijk een donswasmiddel, of gebruik een fijnwasmiddel. Maak gebruik van het fijn- of wolwasprogramma van je wasmachine. Droog je dekbed op lage temperatuur in de droger, en voeg enkele tennisballen toe. Dit voorkomt dat de veren aan elkaar blijven plakken.
Een synthetisch, katoenen of bamboe dekbed is goed te wassen. Lees de wasvoorschriften op het label van het dekbed wel eerst goed door! De dekbedden kunnen meestal ook wel in de droger of in de centrifuge. Het is ook goed mogelijk de dekbedden met de hand te wassen in bijvoorbeeld een badkuip.
Dons in de wasmachine:
Kies in elk geval altijd voor een volwasprogramma en was niet warmer dan op 40 graden. Gebruik niet een normaal wasmiddel maar een speciaal donswasmiddel en het is zeer belangrijk dat de jas niet lang gecentrifugeerd wordt.
Dit is de laatste en tevens de belangrijkste stap! Gebruik tijdens het drogen van je jas het synthetische programma; dit is namelijk de beste manier om de veertjes weer goed op te schudden zodat de oude vorm weer wordt teruggewonnen.
Dons bevat natuurlijke vetten en die worden afgebroken door normale wasmiddelen. Was je jas daarom apart en gebruik om de wasmachine op te vullen tennisballen die tegelijkertijd de donsvulling los kloppen en schudden.
Laat één keer per week het donzen dekbed gespreid op bed liggen, zonder dekbedovertrek eromheen. Zet de ramen tegenover elkaar open zodat de frisse lucht over het dekbed heen kan gaan.
Dit kan gewoon in de wasmachine als je de voorschriften op het waslabel volgt. Vaak kun je deze dekbedden op 40 tot 60 graden wassen. Daarnaast kan deze na het wassen ook zonder problemen in de droger. Let er wel op dat je je dekbed niet te vaak wast.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden. Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Fris je matras op door er wat baking soda op te strooien en het een paar uur te laten inwerken voordat je het opzuigt met de stofzuiger. Zo hoef je de tijk niet naar de stomerij te brengen. Of erger – een nieuw matras aan te schaffen. Baking soda ontsmet en dood bacteriën.
Voeg een mild wasmiddel toe en eventueel bleekmiddel als je dekbed wit is. Heb je een bovenlader, doe dan het dekbed pas in de wasmachine als het water de kans heeft gehad om een minuut of 2 rond te draaien. Hierdoor kan het wasmiddel beter worden opgenomen door het water.
Voeg een half kopje Borax toe aan een liter water en laat uw lakens een nacht in deze oplossing weken. Was ze daarna zoals gewoonlijk met een mild wasmiddel. Langdurige blootstelling aan een whitening was booster verwijdert de gele tint van uw witte lakens. Gebruik azijn om uw lakens voor te weken voor u ze wast.
Hoe was je een donsdeken
Kijk altijd eerst wat er op de wasvoorschriften staat, maar normaal gezien kan je donsdeken wassen op 40 of 60 °C. Een synthetisch deken mag je zoveel wassen als je wil, echte dons was je beter niet vaker dan een keer per jaar. Hoe meer je het wast, het meer het dons zijn kwaliteit verliest.
Een donzen dekbed gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt. Vroeger werd het dons om de 7 á 10 jaar gereinigd en aangevuld. Dat kan bij de meeste moderne dekbedden niet meer en het gebeurt dan ook steeds minder vaak.
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.