Algemeen onderscheidt men: Natuurlijke grenzen, waar een landschapselement zoals de zee, een rivier of gebergte het verkeer bemoeilijkt.Grenzen tussen staten. Deze zijn in het algemeen in verdragen vastgelegd.
Grenzen worden dus bepaald op basis van de diepgewortelde opvattingen van politici en/of militairen in conflictonderhandelingen. In ieder geval weerspiegelen nieuwe landsgrenzen op dit moment vaak een diplomatieke werkelijkheid en niet de werkelijkheid van de bevolking zelf.
Een kunstmatige grens is een grens die je niet per se hoeft te kunnen zien. Dit zijn grenzen die vastgesteld zijn door de mens, en niet door de natuur of de omgeving. Vaak zie je alleen het verschil in huizen en talen op plaatsnaamborden dat je in een ander land bent.
Door de onderdanige aangegeven grens waar de Dominant(e) niet overheen mag gaan.
Het Koninkrijk der Nederlanden grenst aan België en Duitsland (voor Nederland) en aan Frankrijk (op het eiland Sint Maarten).
Je bent wel even zoet als je alle grenspalen wilt verzamelen. Hoeveel er nu precies zijn is niet bekend. In 1843 is besloten om er 388 te plaatsen, genummerd van 1 tot 364. Op sommige punten waar de Maas de grens vormt, staan er twee palen, één aan de Nederlandse en één aan de Belgische kant.
Een van de meest genoemde redenen is de afwezigheid van grenscontroles. Het afschaffen van de grenscontroles binnen Europa is anders dan velen denken geen besluit van de Europese Unie, maar komt voort uit een aparte regeling tussen Europese landen, het Verdrag van Schengen.
Wat is een grens? Relationeel heb je altijd met grenzen te maken. Het gaat tussen jou en de ander oftewel: tussen jou en jouw ouders, tussen jou en jouw partner of tussen jou en jouw collega's. Een grens is een afperking, een afbakening wat van jou is en wat van de ander is.
Er zijn ook grenzen die je niet kunt zien of die niet natuurlijk zijn. Die grens is er omdat mensen hem gemaakt hebben. Zo'n grens heet een kunstmatige grens. Een voorbeeld van een kunstmatige grens zie je in België waar een taalgrens het land in tweeën deelt.
grens (zn) : afbakening, afgrenzing, afpaling, afperking, begrenzing, beperking, buitenkant, demarcatie, einde, eindpunt, grenslijn, grenslinie, limiet, maximum, omkadering, plafond, rand, scheiding, scheidingslijn, uiterste.
'Over je grenzen gaan' betekent dat je meer doet dan wat je zelf wilt en/of kunt. Je kunt ook 'over je grenzen laten gaan': je accepteert dan gedrag van de ander, dat je eigenlijk niet wilt accepteren. In extreme vorm laat je 'over je heen lopen'.
De limes (Latijn voor 'grens') is de aanduiding van de grens- en verdedigingszone van het Romeinse Rijk, hoofdzakelijk gebouwd in de periode 40 na Chr. - circa 250 na Chr. Deze liep van de Atlantische kust in Noord-Engeland via de Noordzee langs de toenmalige hoofdstroom van de Rijn en Donau naar de Zwarte Zee.
Grenzen. Zie Rijksgrens van Nederland voor het hoofdartikel over dit onderwerp. Nederland wordt begrensd door de Noordzee in het westen, in het oosten door Duitsland en in het zuiden België. De lengte van de landsgrens bedraagt 1027 km en de kustlijn is 451 km lang.
Grenzen aangeven betekent dat je durft te zeggen wanneer iemand te veel van je verlangt, dingen vraagt die je niet wilt, tegen jezelf zegt dat het mooi genoeg is zo, of dat je erkent dat het je niet gaat lukken. Grenzen aangeven wordt als lastig ervaren.
Kenmerken van iemand met gezonde grenzen zijn:
Geeft waarden niet op voor anderen. Deelt persoonlijke informatie op een gezonde manier (niet te veel/snel en niet te weinig) Weet wat hij/zij wil en hoe hij/zij dat kan communiceren. Accepteert het wanneer iemand nee tegen hem/haar zegt en vat dit niet persoonlijk op.
Bij emotionele grenzen gaat het om je eigen emoties en gevoelens en die van anderen en hoe je hiermee omgaat. Je kent vast wel het gevoel dat je ergens blij van wordt, of juist niet, of dat je je ergens al dan niet terecht schuldig over voelt.
Deze landen kunnen er voor kiezen om buitenlanders in hun gebied toe te laten. Als dat zonder verdere problemen gebeurt, spreekt men van een open grens. Als een land ervoor kiest een grens af te sluiten voor buitenstaanders, dit kan met vele verschillende redenen gepaard gaan, spreken we van een gesloten grens.
Door de globalisering is er een vrij verkeer van goederen en kapitaal, maar vrije migratie van mensen wordt sterk ingeperkt door gesloten landsgrenzen. Het toelaten van een vrijere migratie door het open stellen van grenzen, is een ethische plicht die vele voordelen biedt.
Een Schengenvisumsticker in je paspoort geeft toegang tot de 26 Schengen lidstaten in Europa. Je kan met een Schengenvisum door een groot deel van Europa reizen zonder voor ieder land afzonderlijk een visum aan te hoeven vragen. Een visum is een sticker die in het reisdocument (paspoort) wordt geplakt.
Omwille van het coronavirus sloot België de grenzen met Nederland. Van Lanaken tot voorbij Maaseik vormt de Maas een natuurlijke barrière met slechts enkele grensovergangen, waaronder het veer van Meeswijk.
In november 2016 is het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk België voor de aanpassing van de grens tussen de Nederlandse gemeenten Eijsden-Margraten en Maastricht en de Belgische stad Wezet (Grensmaasverdrag) getekend.
Het grenst in het noorden aan Nederland, in het oosten aan de Bondsrepubliek Duitsland en aan het Groothertogdom Luxemburg, in het zuiden en het westen aan Frankrijk; in het westen vormt ook de Noordzee een grens.