oxideren: Theeblad wordt door het plukken al licht beschadigd waardoor er enzymen vrijkomen.Deze enzymen versnellen de reactie welke zuurstof heeft met de ook vrijgekomen polyphenolen. Door een chemische reactie ontstaat de typische theesmaak.
Groene thee wordt niet geoxideerd, maar gestoomd of verhit. Dit proces heet de-enzymen. Als een thee wordt geoxideerd, betekend het dat de thee reageert met zuurstof waardoor de kleur, smaak en het aroma verandert. Om te voorkomen dat de thee toch oxideert, wordt de Groene thee gelijk geconserveerd.
Tijdens oxidatie worden de catechines die aanwezig zijn in vers geplukte bladeren omgezet in nieuwe soorten polyfenolen - voornamelijk theaflavines en thearubigines. Deze verbindingen dragen bij aan de donkere kleur van geoxideerde thee, maar ze dragen ook bij aan de smaak .
Gele thee. Gele thee wordt op een vergelijkende manier als groene thee verwerkt. Echter, in plaats van de theebladeren meteen te drogen worden ze echter in een vochtige omgeving licht verwarmd. Hierdoor beginnen de theebladeren licht te oxideren waardoor een gelige groenige gele kleur ontstaat.
Oxidatie is een natuurlijk chemisch proces dat plaatsvindt wanneer theeblaadjes in aanraking komen met zuurstof in de lucht. Het beïnvloedt de biochemische samenstelling van theeblaadjes en brengt veranderingen in de smaak, kleur en het aroma.
De chemische samenstelling is anders in elk type thee. Dit komt door chemische veranderingen tijdens de verwerking van de verse bladeren, voornamelijk veroorzaakt door oxidatie . Variaties in de verwerkingsstappen beïnvloeden de mate van oxidatie en creëren de chemische verschillen in elk type thee.
Sommige soorten kruidenthee kunt u beter niet de hele dag door drinken. Zoethoutthee en sterrenmix verhogen de bloeddruk.In venkel-en anijsthee zitten bepaalde plantengifstoffen (aromastoffen). Het is verstandig om uit voorzorg niet lange tijd achter elkaar veel sterrenmix, zoethout-, venkel- en anijsthee te drinken.
Cafeïne staat bekend om de opwekkende en stimulerende werking die het heeft. Aangezien een kop thee voor het slapen juist het doel heeft om u te laten ontspannen, is het effect van theïne dan ook niet wenselijk. Daarom is het belangrijk dat voor het slapen thee met cafeïne vermeden wordt.
De vier belangrijkste landen waar thee wordt geconsumeerd zijn: China: 1.700 duizend ton. India: 1.000 duizend ton. Turkije: 228 duizend ton.
Dit zijn de voornaamste bestanddelen op een rijtje: cafeïne (soms ook theïne genoemd) tannines (beïnvloeden smaak, kleur en structuur) fluoride.
Gezondheidsvoordelen van oxidatie in thee. Het opnoemen van de gezondheidsvoordelen van oxidatie in thee is geen 'appels-met-appels'-argument; witte thee heeft veel gezondheidsvoordelen vanwege het ontbreken van oxidatie, en omgekeerd heeft zwarte thee veel gezondheidsvoordelen vanwege de extra oxidatie .
Oxidatie is een chemisch proces waarbij een stof elektronen afgeeft aan een andere stof waarbij het oxidatiegetal van de eerste toeneemt en resulteert in een verandering van toestand. Geuren en vervuilingen transformeren tot reukloos koolstof dioxide en de ozon reduceert tot gewone zuurstof.
Behoefte aan zuurstof: fermentatie versus oxidatie
Dit is het belangrijkste verschil wanneer we deze twee processen vergelijken. Het oxidatieproces gebruikt enzymen en moleculaire zuurstof voor zijn reacties. Het fermentatieproces gebruikt echter geen moleculaire zuurstof voor zijn reacties en gebruikt alleen enzymen.
Kan te veel groene thee schadelijk zijn? Net zoals bij vitamines kan een teveel aan EGCG schadelijk zijn. Bij overmatig gebruik, bijvoorbeeld via supplementen, kan een hoge inname leiden tot leverproblemen. De Europese Voedsel- en Warenautoriteit (EFSA) hanteert daarom een veilige bovengrens van 800 mg EGCG per dag.
Fermentatie is het proces waarbij de polyfenolen in het theeblad worden geoxideerd (blootstellen van bladeren aan zuurstof met als gevolg een chemische reactie). Dit in aanwezigheid van enzymen die door de warmte vrij komen. Het fermentatieproces levert een grote bijdrage aan het karakter van de thee.
Kamillethee: Staat bekend om zijn kalmerende werking en kan helpen bij het bevorderen van slaap en het verlichten van stress. Groene thee: Bevat L-theanine, een aminozuur dat kan bijdragen aan het verminderen van angst en het verbeteren van de algehele gemoedstoestand.
Pu Erh thee
Het zuiden van China staat bekend als de regio met de beste thee ter wereld. Pu Erh wordt in geheel China als de best verkrijgbare thee beschouwd.
Turkije is de grootste consument van thee ter wereld. Statistieken tonen aan dat elke Turk gemiddeld 1.300 kopjes thee per jaar consumeert. Bovendien consumeren ze dagelijks 3 tot 5 kopjes thee, terwijl de cijfers in de winter oplopen tot 10 kopjes per dag.
Nederland kent de meeste wekelijkse drinkers van Europa.
Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee. In deze thee zit namelijk theïne (cafeïne in thee) wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Kruidenthee, rooibosthee en fruitthee bevatten geen theïne. Daar kun je in de avond beter voor kiezen.
"Maar over het algemeen is onze richtlijn acht uur voor het slapengaan, je moet alle cafeïnehoudende producten vermijden." Dr. Conroy raadt aan om het minstens drie uur voor het slapengaan te vermijden. "Het is in het begin verdovend, dus het kan je helpen om in slaap te vallen, maar het kan je doorslapen verstoren.
Lavendel staat bekend om zijn heerlijke geur en kalmerende werking. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat lavendelolie kan helpen om sneller in slaap te vallen en langer door te slapen. Je kunt lavendelbloesem gebruiken in thee of lavendelolie naast je bed zetten voor een rustgevende nachtrust.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Groene thee: groene thee bevat catechines die de stofwisseling stimuleren en de vetverbranding bevorderen. Brandnetelthee: brandnetelthee heeft een vochtafdrijvende werking, waardoor het kan helpen bij het verminderen van vochtretentie en het verlies van watergewicht.
Kamille bevat pigmenten die het haar op een zachte manier oplichten. Zet een sterke kop kamillethee, laat het afkoelen, en gebruik het als een spoeling na het wassen van je haar. Laat je haar aan de lucht drogen voor het beste resultaat.