Het duurt over het algemeen ca.een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.
Wanneer je zwanger bent is het HCG-hormoon soms al na 2 weken na de bevruchting te vinden in je urine. Je bent dan pas 1 dag over tijd. Alle zwangerschapstesten zijn hierop gebaseerd en zullen als uitslag een gekleurd streepje of stipje tonen, wanneer het hormoon in je urine aanwezig is.
Pas één week na de innesteling heb je genoeg hCG in je lichaam om een positieve zwangerschapstest te krijgen. Dat heeft te maken met dat de concentratie van het hormoon in je lichaam toeneemt naarmate de zwangerschap vordert.
De test zegt je niet alleen of je zwanger of niet zwanger bent, maar laat je ook weten hoeveel weken je al zwanger bent. Je kan deze testen uitvoeren vanaf 5 dagen voor je gemiste menstruatie (NOD).
Nadat het eitje is bevrucht, maakt het een reis naar de uterus (baarmoeder) en begint het zich in te nestelen in de baarmoederwand. Als de innesteling geslaagd is, kunnen vanaf ongeveer 7-9 dagen na de ovulatie kleine hoeveelheden van het zwangerschapshormoon, hCG, in de urine verschijnen.
Maar als je denkt dat je misschien zwanger bent, wil je dat zo snel mogelijk zeker weten en veel vrouwen willen daarom eerder testen. Met de meest gevoelige testen die verkrijgbaar zijn kun je op z'n vroegst 6 dagen voor je gemiste menstruatie testen (doorgaans 10 dagen na ovulatie).
Je lichaam heeft in het begin namelijk nog niet genoeg van het hCG-hormoon aangemaakt. Vijf dagen vóórdat je je volgende menstruatie verwacht kan je een 'vroege zwangerschapstest' doen om te kijken of je misschien zwanger bent.
Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.
Het lichaam van de vrouw werkt hard om de bevruchte eicel te laten innestelen en de zwangerschap op gang te brengen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en lusteloosheid. Ook kan je veranderingen in je slaappatroon ervaren, dus dat je bijvoorbeeld veel lichter slaapt of vroeger wakker bent.
De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca.een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.
Een vroege zwangerschapstest kun je dus al eerder doen; 6 tot 4 dagen voordat je menstruatie zou moeten beginnen. Gebruik hiervoor wel een andere test; de gewone zwangerschapstest kan zo vroeg in je cyclus nog niet meten of je al zwanger bent.
Vrouwen denken vaak dat ze na een positieve ovulatietest onmiddellijk seks moeten hebben, maar je hebt echt de tijd. Na zo'n positieve test duurt het soms nog 24 tot 36 uur uur voordat het eitje springt, en zaadcellen kunnen wel vier dagen leven in de baarmoeder.”
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.
Vroege zwangerschapstekenen na de bevruchting kunnen op verschillende momenten door vrouwen worden opgemerkt. Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld ongeveer een week na de bevruchting symptomen op, wanneer de eicel zich in de baarmoederwand nestelt en een innestelingsbloeding veroorzaakt (doorbraakbloeding).
Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kun je wat bloed verliezen. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste symptomen van een zwangerschap.
Waar voel je pijn bij innesteling? Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.
Bij een zwangerschap horen allerlei kleine kwaaltjes. Zo kun je bijvoorbeeld af en toe last hebben van wat buikpijn. Vlak na de bevruchting – ongeveer negen dagen na de eisprong – kun je soms wat buikpijn hebben doordat de bevruchte eicel zich in je baarmoeder nestelt.
Maar kun je de innesteling echt voelen? Sommige mensen geven aan lichte innestelingspijn (innestelingskrampen) te hebben of een temperatuurdaling te merken. Een ander kenmerk van de innesteling is bloedverlies. Dat noemen we de innestelingsbloeding.
Je kunt tot 6 dagen voor je gemiste menstruatie testen. Dat is 5 dagen voordat je menstruatie zou moeten beginnen. Als je de test gebruikt voordat je menstruatie zou moeten beginnen en de uitslag is 'Niet Zwanger', dan bestaat er een kans dat je toch zwanger bent.
Meestal kun je een vroege zwangerschapstest 4 dagen doen voor de dag dat je eigenlijk ongesteld moet worden. Er bestaan ook testen waarbij je zelfs al 6 dagen van tevoren het verlossende antwoord krijgt.
Als je zwanger bent kun je klachten hebben. In de eerste weken ben je vaak moe of misselijk. Je poept minder vaak of je moet vaker plassen. Je kunt pijn hebben in je rug of bekken.
De Smart Dual Sensor vertelt je niet alleen op het digitale display of je zwanger bent of niet, maar ook hoe lang al (2). Het aantal weken sinds de bevruchting wordt weergegeven als 1-2, 2-3 of 3+.
In elk geval wisten Egyptische priesters in de Oudheid er al iets op: een van hen plaste over een mengsel van tarwe, gerst en zand en liet een vrouw hetzelfde doen, met een ander hoopje graan met zand. Als het mengsel van de vrouw eerder ontkiemde wees dat erop dat de vrouw zwanger was.
Betrouwbaarheid zwangerschapstesten
Dit komt door de lagere hCG-niveau's aan het begin van de zwangerschap. Naleven van de instructies: Lees goed of het belangrijk is om ochtendurine te gebruiken en niet de zwangerschapstest in de avond uit te voeren. Verdunnen van urine: Drink niet te veel voordat je gaat testen.