Wanneer je op je linkerzij ligt, is het gemakkelijker voor je lichaam om bloed rond te pompen. De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
Kies het liefst voor de linkerzij. Op die manier kunnen lijf en wervelkolom het best ontspannen en herstellen, zo stelt Wouterson. Bovendien helpt het de spijsvertering en hart en milt profiteren ervan.
Op je linker- of rechterzij slapen? Het is raadzaam om op je linkerzijde te slapen. Slapen op je rechterzijde ontspant namelijk de verbindende spieren tussen de maag en de slokdarm. Wanneer deze spieren samentrekken als je op je linkerzijde slaapt, helpen ze om het proces van reflux te beheersen.
Niet alleen staan linksslapers vrolijker op, ze zouden ook een stuk tevredener zijn over het werk, ze hebben meer en betere vriendschappen én een positievere blik op het leven.
Het vooraanzicht is wat je ziet wanneer je voor het voetenbord van het bed staat met je gezicht naar het hoofdbord. Conclusie: wanneer je een rechtsslaper bent, slaap je rechts van je partner en dus aan de linkerzijde van het bed.
De slaaprichting die door de Vastu Shastra wordt aanbevolen is te slapen met het hoofd naar het zuiden gericht. De reden is dat het menselijk hoofd een polaire aantrekkingskracht heeft. Daarom moet hij naar het zuiden worden gedraaid om de tegenovergestelde polen aan te trekken terwijl u slaapt.
De Indische Ayurveda is van mening dat de slaap positie energie stuurt welke heilzaam is en wordt gezien als de meest gunstige. Vishnu Purana, wat wordt beschouwd als een van de belangrijkste teksten van de hindoe religies. Het zegt: “het is gunstig te slapen met het hoofd geplaatst oostwaarts of zuidwaarts.
Slapen met een kussen tussen uw benen kan helpen om tijdens de slaap de juiste lichaamshouding te behouden. Dit komt omdat wanneer u op uw zij slaapt, het bovenbeen de neiging heeft om naar voren te vallen en druk uit te oefenen op de onderheup, wat gewrichtspijn kan veroorzaken.
Kortgezegd hangt dit vooral af van je slaaphouding. Vooral voor buikslapers is slapen zonder kussen een goede optie. Voor rug- en zijslapers is het van belang om op een kwalitatief goed kussen te slapen. Het is daarnaast belangrijk om aandacht te schenken aan de signalen die je krijgt van je eigen lichaam.
Als je liever aan de linker kant slaapt is de kans groter dat je in 't algemeen wat vrolijker bent. Je bent positiever en je bent beter bestand tegen werklast en stress. Slaap je liever aan de rechterkant? Dan is de kans groter dat je slechtgehumeurd wakker wordt.
Het optillen van je benen kan een eenvoudige manier zijn om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Ook spataderen zijn vaak het gevolg van een slechte bloedcirculatie. Slapen met je benen ophoog kan de bloedstroom verbeteren en spataderen mogelijk voorkomen.
Lig dus op je linkerkant en laat je armen comfortabel voor je rusten. Buig je knieën en trek je benen lichtjes op. Wie heel veel last heeft kan op de rug gaan liggen en een stapel kussens onder haar rug en hoofd leggen.
Met je hoofd op het zuiden slapen is minder geschikt. Het zuiden is verbonden met vuur, passie en gedrevenheid en die energieën dragen niet echt bij aan een ontspannen nachtrust.
Slapen op je rug zegt vaak dat je veel zelfvertrouwen hebt en dat je niet bang bent om voor jezelf op te komen. Op de rug slapen is natuurlijk een erg open houding. Slapen op je zij betekent dat je een sociaal mens bent en goed met verschillende soorten mensen om kunt gaan.
Het voeteinde van het bed mag niet naar de deur gericht zijn. Slapen met de voeten naar de deur wordt in feng shui geassocieerd met een doodskisthouding. De richting van het bed is dus cruciaal.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het beter is om met je hoofd naar het noorden te slapen. Het belangrijkste is dat je comfortabel ligt en dat je bed een goede ondersteuning biedt voor je rug en nek.
Het lichaam zou op die manier in het magnetische veld van de aarde liggen, waardoor de lichamelijke energie in harmonie is met de energie van de aarde. Daardoor zou u sneller en beter slapen en vooral 's morgens frisser ontwaken. Als u met het hoofd naar noorden wakker wordt, dan kijkt u ook meteen richting zon.
Plaats je bed als dat kan met het hoofdeinde (schuin) tegenover de deur, liefst tegen een blinde muur. We hoeven minder op onze hoede te zijn en slapen dus beter, als we de rugdekking van een wand ervaren.
Een bed staat het best in het midden van de kamer. Niet te dicht bij het raam of de verwarming. Houd ook voldoende ruimte vrij langs de randen van het bed, zodat u en eventueel uw partner comfortabel in en uit het bed kunnen stappen. Plaats dus nooit het bed met een zijkant tegen de muur.
Ruglig is de beste slaaphouding bij lage rugpijn
Daarom is ruglig voor hen de beste oplossing. In die slaaphouding is het draagvlak voor de spieren en de omliggende weefsels het grootst. De druk wordt met andere woorden verdeeld over de grootst mogelijke oppervlakte, zodat er minder pijnlijke drukpunten ontstaan.
Als je gaat slapen, ga dan op je rechterzijde liggen en niet op je buik. Het is goed om voor het slapen gaan eerst Aayat al-Koersi te reciteren, dan soerat al-Ikhlaas, soerat al-Falaq en soerat an-Naas.
Maar, in een groot (meer dan 1000 patiënten) gerandomiseerd, dubbel-blind placebogecontroleerd onderzoek onder post-operatieve patiënten, werd gevonden dat paracetamol de slaapkwaliteit verbeterde. Dit bleek ook het geval te zijn voor de patiënten die geen pijn hadden (4).
Diepe slaap is de herstellende slaap die nodig is om je elke dag op je best te voelen. Bij gezonde volwassenen, zal ongeveer 13 tot 23 procent van de slaap diep zijn. Dus wanneer je 8 uur per nacht slaapt, komt dat neer op 62 tot 110 minuten diepe slaap. Naarmate je ouder wordt, heb je echter minder diepe slaap nodig.