Voor dames is een badpak, bikini of tankini toegestaan en voor heren is zwembroek toegestaan. Het is niet toegestaan topless van de faciliteiten gebruik te maken. Een G-string en een burkini zijn ook niet toegestaan.
Op zo'n dag is het namelijk verplicht om badkleding te dragen en kun je de eventuele angst om naakt te gaan dus vergeten. Op de meeste dagen is een sauna "gewoon" naakt. Overigens betekent dit niet dat iedereen overal maar naakt loopt. In grote delen van resorts is het namelijk verplicht om een badjas te dragen.
Neem altijd een handdoek/hamamdoek mee in de infrarood of Finse sauna om op te zitten; Bekijk de algemene huisregels direct na aankomst voordat je gaat genieten van dagje sauna; Loop niet de hele tijd naakt door het gehele complex, draag een badjas of sla een handdoek om.
Je huid kan de warmte beter opnemen
Als je naakt in de sauna gaat heeft je huid veel beter de mogelijkheid om de warmte op te nemen. Badkleding blokkeert juist een deel van de warmte. Daardoor kun je de gezondheidseffecten van de hoge temperaturen in een sauna minder goed ervaren.
Wie dacht dat een dagje wellness alleen maar een dagje uit is, heeft het mis. Een dagje wellness is véél meer dan een dagje bubbelen en bijkletsen. Een rondje sauna is namelijk heel erg gezond: het heeft een regulerende invloed op je bloeddruk, verbetert je weerstand en jouw lichaam wordt 'schoongespoeld'.
Als je regelmatig de sauna bezoekt, verlies je ongeveer 20 tot 40 gram zweet per minuut.
Zweet blijft tegen je lichaam plakken
"In de sauna ga je transpireren. Je lichaam scheidt afvalstoffen door je huid af. Als je badkleding aanhebt, dan trekt dat vuil in de stof en blijft het tegen je lichaam geplakt.
Neem vóór u de sauna ingaat eerst een douche en droog u vervolgens goed af. Een droge huid zweet namelijk sneller terwijl ook de hygiëne een rol speelt. Een warm voetbad vóór een saunagang bevordert het zweten. In de sauna legt u uw handdoek onder uw gehele lichaam.
Hoe lang je in een sauna kan blijven zitten of liggen hangt af van de temperatuur in de sauna. In warmere sauna's verblijf je vaak minder lang.Terwijl je in sauna's met een lagere temperatuur gemakkelijk 15 tot 20 minuten kunt blijven zitten.
Ga van tevoren naar het toilet en neem daarna een warme douche, zodat je schoon en opgewarmd aan het ritueel begint. Droog jezelf daarna goed af, want een droge huid gaat sneller zweten. Neem vervolgens een warm voetenbad, daardoor wordt je lichaam geleidelijk opgewarmd. Dan is het tijd voor de sauna!
In het algemeen is er niets tegen een bezoek aan de sauna tijdens de menstruatie.
Waar een huisbadjas je vooral warm moet houden, moet een badjas voor saunagebruik juist luchtig en dun zijn. Je lichaam mag immers niet teveel opwarmen wanneer je in de sauna ontspant. Ook moet een saunabadjas een goed absorptievermogen hebben.
Om vloeistofschade te voorkomen, moet u het volgende vermijden: Zwemmen of in bad gaan met de iPhone. De iPhone blootstellen aan water onder druk of aan water met een hoge stroomsnelheid, zoals bij het douchen, waterskiën, wakeboarden, surfen, jetskiën, enzovoort. De iPhone gebruiken in een sauna of stoomcabine.
Eigenlijk is een saunakilt een omslagdoek die speciaal is ontworpen voor gebruik tijdens een dagje wellness.
Uit hygiënisch oogpunt is het verplicht bij de sauna en andere warme droge ruimtes, plaats te nemen op een handdoek.
Je mag zelf weten hoe lang je in de cabine blijft, maar het is verstandig om na 15 minuten de saunacabine uit te gaan. Na vijftien minuten gaat de lichaamstemperatuur te veel oplopen en wordt het belastend voor het lichaam. Als je in de sauna ligt, ga dan eerst even rechtop zitten om duizeligheid te voorkomen.
Er zijn geen specifieke aanbevelingen voor hoe vaak je per week naar de sauna mag gaan, aangezien dit afhankelijk is van de individuele gezondheid en voorkeur. Sommige mensen kunnen een saunabezoek elke dag aan, terwijl anderen slechts een paar keer per week kunnen verdragen.
Je lichaam moet namelijk nog energie gebruiken om het voedsel te verwerken. En dan heb je nog niet eens de energie die je lichaam nodig hebt om zich aan te passen aan de hoge temperatuur in de sauna. Dit kan leiden tot hoofdpijn. Dus eet of drink voor het saunabezoek niet te veel.
Om die reden zit er in de zwemshorts meestal een kleiner broekje van mesh stof, maar dit 'netje' kan nog wel eens gaan jeuken of irriteren. Voor meer ondersteuning en tegen jeuk en irritatie kan je dus een onderbroek onder je zwembroek dragen.
Om doorschijnen te voorkomen, kun je kiezen voor huidkleurig ondergoed, maar ook voor grijs, roze of rood ondergoed. Ook kun je kiezen voor naadloos ondergoed, zodat de randjes en stiksels ook niet zichtbaar zijn.
Het is belangrijk om te zoeken naar ademende stoffen (zoals bamboe en katoen), vochtregulerende stoffen, zweetbestendig ondergoed (microfiber kan goed tegen zweten, maar het gaat zweten niet tegen), naadloos ondergoed en ondergoed met mesh-panelen om de beste optie te vinden die bij jou past.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Hoewel de sauna een effectieve werking heeft op onze gezondheid, helpt het helaas niet om af te vallen. Je moet daarvoor namelijk meer calorieën verbranden dan je binnen krijgt. In de sauna kom je helemaal tot rust, hierdoor verbrand je weinig calorieën en val je dus niet veel af.
Een sportieve inspanning tussen twee saunagangen, bijvoorbeeld 1.000 meter zwemmen, is niet zinvol. Eerst sport, dan sauna. Dat is de goeie volgorde. Attentie: Bij acute verwondingen met bloedverlies of blessures met zwellingen kunt u beter niet naar de sauna gaan.