De diagnose wordt gesteld door onderzoek van uw bloed. Meestal onderzoeken we ook het beenmerg. Vaak is er geen sprake van leukemie, maar van bloedarmoede, te weinig bloedplaatjes of te veel of te weinig witte bloedcellen. Acute myeloide leukemie en acute lymfatische leukemie zijn agressieve vormen van leukemie.
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
Chronische lymfatische leukemie
Dit wijst op een tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede): bleekheid, vermoeidheid, ademhalingsproblemen (ademnood), hartkloppingen (tachycardie). Dit wijst op een tekort aan bloedplaatjes: kleine bloedingen in de huid (puntbloedingen), bloedend tandvlees, neusbloedingen enz.
Bij leukemie bijvoorbeeld geeft het bloedonderzoek een abnormale stijging van het aantal witte bloedlichaampjes weer, maar ook een daling van het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes.
Symptomen van acute leukemie
Door een tekort aan rode bloedcellen kun je bloedarmoede krijgen. Hierdoor voel je je sneller en onverklaarbaar moe en kun je bleek zien. Meer kans op infecties. Een tekort aan witte bloedcellen zorgt ervoor dat je vatbaarder bent voor infecties.
Bij MDS worden de bloedcellen niet goed aangemaakt. Het resultaat van deze gestoorde aanmaak zijn misvormde en niet goed uitgegroeide bloedcellen. Deze misvormingen worden dysplasie genoemd. Vandaar ook de naam: myelodysplasie (mergdysplasie).
Meest voorkomende symptomen
Toename van infecties door verminderde afweer; Zwaar of pijnlijk gevoel in de bovenbuik door een vergrote lever en/of milt; Vergrote lymfeklieren, die meestal niet pijnlijk zijn; Jeuk.
In een verder gevorderd stadium van acute leukemie komen de zieke witte bloedcellen in de bloedbaan terecht. En soms ook in de organen. Die kunnen dan overvol raken met leukemiecellen. Mogelijke symptomen hiervan zijn hoofdpijn en zwelling van het tandvlees.
De meest voorkomende bloedonderzoeken zijn om te zien of er ontstekingen zijn (BSE of bezinking), om vast te stellen of er een ontsteking is en hoe hoog de ontstekingswaarde in het bloed is (CRP), een Hb-test om een algemene indruk van je gezondheid te krijgen en om te bepalen of er sprake is van bloedarmoede, een ...
Goedaardige bloedziekten
Bij deze aandoeningen kan er sprake zijn van een gebrekkige aanmaak van rode bloedcellen (aplastische anemie) of een verhoogde afbraak van rode bloedcellen. Tot de erfelijke aandoeningen behoort bijvoorbeeld Sikkelcelanemie en Thalassemie.
Symptomen. Iemand met acute myeloïde leukemie krijgt binnen enkele weken klachten. Ziekteverschijnselen kunnen zijn: bloedarmoede door een tekort aan rode bloedcellen (bleekheid, vermoeidheid, kortademigheid);
Botpijn komt voor als er uitzaaiingen zijn in een van de botten van het skelet. Botpijn wordt vaak omschreven als een diepe, doffe pijn (zoals groeipijn) die je niet echt kunt 'aanraken'.
Leukemie kan in principe op alle leeftijden voorkomen, maar gemiddeld genomen komen de chronische vormen meer op oudere leeftijd voor (vanaf 50 jaar).
Leukemie is een vorm van kanker waarbij het beenmerg teveel witte bloedcellen maakt. Deze witte bloedcellen rijpen bovendien niet goed uit. Hierdoor kunnen ze het lichaam niet goed meer beschermen tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Het gevolg is dat de weerstand van het lichaam afneemt.
Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 920 mensen acute leukemie vastgesteld. Daarvan hebben er ruim 220 lymfatische leukemie (ALL). ALL is de meest voorkomende kankersoort bij kinderen. Ook volwassenen kunnen ALL krijgen.
Door een woekering van deze lymfocyten ontstaat er een ophoping van niet goed werkende cellen in het lichaam, wat klachten kan geven. Deze klachten kunnen bestaan uit vermoeidheid, nachtzweten, koorts, opgezette lymfeklieren en bloeduitstortingen.
Bloedtrekken is bijvoorbeeld niet voor iedereen jaarlijks nodig. We raden aan om voor vrouwen vanaf de leeftijd van 50 jaar eens een check-up te laten doen en voor mannen best al vanaf de leeftijd van 40 jaar.
Met bevolkingsonderzoek kan men een bepaalde kankersoort in een vroeg stadium opsporen. Door deel te nemen aan bevolkingsonderzoek vergroot u de kans op vroegtijdige ontdekking en genezing van kanker.
Het jaarlijkse onderzoek op het laboratorium is om te kijken hoe het met jouw nieren, schildklier en vetten gaat. Verder kijken wij naar gerelateerde (auto-immuun)ziektes zoals schildklierproblemen, coeliakie. Afwijkingen (complicaties) zijn in principe goed te behandelen.
Er zijn regionale metastasen (dit zijn uitzaaiingen in de buurt van de oorspronkelijke tumor, voornamelijk in de lymfeklieren) of metastasen op afstand (in andere organen, zoals de lever, de hersenen, het bot ...).
Door de ongecontroleerde groei van zieke witte bloedcellen ontstaat er een tekort aan gezonde rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes. Dit veroorzaakt klachten. Deze klachten kunnen natuurlijk ook komen door andere ziektes dan chronische leukemie. Vooral klachten van bloed armoede komen vaker voor.
Door een tekort aan normale witte bloedcellen ontstaat er een groter risico op infecties, bijvoorbeeld in de mond-keelholte, luchtwegen en urinewegen. Deze infecties keren vaak terug. Soms genezen ze slecht. Soms heeft een patiënt alleen last van koorts en nachtzweten.
Wat is de overleving van chronische lymfatische leukemie? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 76 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.