Net als bij kleine statiegeld flesjes gaat het om €0,15 statiegeld per blikje. Op welke blikjes statiegeld zit kan je gemakkelijk herkennen aan het statiegeld logo. Staat er geen statiegeld logo op? Dan kan je ze helaas niet inleveren.
Ook op andere blikjes, met bijvoorbeeld knakworsten en groenten, zit geen statiegeld. Omdat eerst oude voorraden blikjes in winkels moeten worden weggewerkt, kan het zijn dat er zowel blikjes met statiegeld als zonder statiegeld in de schappen liggen. De blikjes met statiegeld zijn te herkennen aan een statiegeldlogo.
Je kunt drankblikjes - net als plastic drankflessen – inleveren bij grote supermarkten, bemande benzinestations en treinstations.
In Nederland is er geen logo dat aangeeft wanneer er wél statiegeld op een flesje zit. Er is echter wel een logo dat aanduidt dat je een flesje in de glasbak moet gooien. Als je dit logo tegenkomt op je flesje, zit er géén statiegeld op het flesje.
Volledig platgetrapte of ingedeukte blikjes kunnen niet worden ingenomen omdat de inname-apparaten de barcode dan niet kunnen lezen. Huisvlijt d.m.v. het plakken van een code op een stukje karton wordt niet beloond omdat het blikje nog (enigszins) als blikje herkenbaar moet zijn voor het inname-apparaat.
Het is belangrijk dat je je blikje niet indeukt, anders kan de barcode op het blikje niet goed worden uitgelezen.
Het principe van statiegeld is eenvoudig: De consument betaalt een bepaald bedrag (het statiegeld) bij aankoop van een fles of blikje, bijvoorbeeld 0,25 euro. Ze krijgen de volle 0,25 euro terug door de lege verpakking terug te brengen.
Een innamepunt bepaalt zelf of zij ook flesjes of blikjes zonder statiegeldlogo innemen. Als zij ervoor kiezen om deze wel in te nemen dan krijgt u hier geen statiegeld voor terug omdat u er ook geen statiegeld voor betaald heeft.
Het universele recyclingsymbool
De drie pijlen in de driehoek symboliseren de recyclingcyclus. Dit is een internationaal erkend, vrijwillig label. Het symbool wordt ook wel "Möbius strip" of "Möbius loop" genoemd.
Statiegeld, ook stageld of consigne, Surinaams-Nederlands depositogeld, is een klein bedrag dat wordt geheven bij de aankoop van een product en dat wordt terugbetaald als de koper de verpakking van het product na gebruik weer inlevert. Dit gebeurt vaak via een flessenautomaat (of statiegeldautomaat).
Deense bottelarij zorgt voor goedkope Coca Cola blikjes
Deze Europese bottelarijen hebben zich verenigd en een aantal afspraken gemaakt. Nederland heeft geen bottelarij, maar wij rekenen onder meer op de Belgische bottelarij.
Naast de supermarkt waar de blikjes net zoals de plastic statiegeldflessen ingeleverd kunnen worden, kan de consument met de statiegeldblikjes ook terecht bij tankstations langs de snelweg en op steeds meer NS-stations. Bij deze innamepunten krijg je het statiegeld terug.
Maar je kunt statiegeldflessen en (per 1 april) drankblikjes ook bij diverse bemande tankstations, bioscopen en sportverenigingen inleveren. Maar, niet elke plek die statiegeldflessen of -blikjes verkoopt, geeft de consument ook statiegeld terug; denk bijvoorbeeld aan bioscopen of drogisterijen.
Om je 15 cent te krijgen is het wel cruciaal dat het etiket met streepjescode nog op de fles zit. "De innamemachines in supermarkten scannen die streepjescode, staat die er niet op dan wordt de fles niet geaccepteerd", zegt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.
Op vrijwel alle producten van plastic staat het algemene recyclingsymbool: een driehoek in de vorm van drie doorlopende pijlen. Het cijfer in de driehoek geeft aan om welke soort kunststof het gaat. Het gaat om zes soorten veel voorkomend plastic en één verzamel categorie met symbool 7.
De gebruikelijke “1H2”-code die staat voor open top kunststof vat of emmer is uitgebreid met een “W”.
"Dus je fles van de Lidl kan je ook inleveren bij de Albert Heijn, en andersom.
Vanaf 31 december komt er ook statiegeld op blikjes in Nederland. Per blikje zal dat, net als de kleine flesjes, om 15 cent gaan. In Duitsland gaat het zelfs om 25 cent per blikje. Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin.
Net als kleine plastic flesjes kun je je lege blikken speciaalbier met statiegeld inleveren bij supermarkten en tankstations langs de snelweg. Net als op de flesjes is het statiegeld €0,15. Je doet ze samen met de flesjes in een statiegeld automaat, waarna je een bonnetje krijgt voor je statiegeld.
Op welke flessen zit statiegeld? Vanaf 1 juli 2021 betaal je 0,15 cent statiegeld per PET-fles met een inhoud tot 1 liter. Dit zijn alleen de plastic flesjes voor frisdrank en water. Er komt nog geen statiegeld op flesjes voor smoothies, sap of zuiveldranken, maar wij blijven ons ervoor inzetten dat dit er ook komt.
Alle blikjes die je sinds 1 april in de supermarkt koopt, kun je inleveren voor statiegeld. Goed voor het milieu en je portemonnee.
U kunt uw statiegeldblikjes straks inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit.
Een klein deukje in een blik groente of bonen kan geen kwaad, je kunt de groenten veilig opeten. Bij grote deuken kun je het blik beter weggooien. Er kunnen stoffen zoals tin in de groente zijn gekomen, omdat de beschermlaag in het blik kapot is. Ook loop je meer kans op een voedselvergiftiging.