Kapselvorming is een normaal verschijnsel, dat optreedt omdat er een lichaamsvreemd object (de implantaten) in je lichaam is geplaatst. Je lichaam reageert hierop door een laagje bindweefsel aan te maken rondom het implantaat.
Bij ernstige kapselvorming kan de borst spontaan of bij aanraking pijnlijk aanvoelen. Is kapselvorming gevaarlijk? Nee, maar het kan wel voor veel ongemak zorgen.
Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op scheuren en lekken van de implantaten toeneemt. Geen enkel implantaat gaat een leven lang mee. Daarom moeten ze een keer vervangen worden. Hierbij moet de chirurg samen met u het risico van de operatie afwegen tegen het risico van het laten zitten van de implantaten.
Vaak is het volledig verwijderen van het kapsel rondom de borstprothese (ofwel capsulectomie) de meest geschikte behandeling om toekomstig terugkerende vorming van kapselcontracties te voorkomen. Hierbij wordt ook een nieuw implantaat geplaatst. Capsulotomie, betekent het alleen insnijden van het kapsel.
Kapselvorming is een natuurlijk proces dat ontstaat na een borstcorrectie waarbij gebruik is gemaakt van een borstprothese. Kapselvorming is een natuurlijke reactie van het lichaam op vreemd materiaal, de prothese. Rondom de prothese vormt zich een litteken-achtig bindweefsel dat door het lichaam wordt aangemaakt.
Kapselcontractie kan je aan volgende signalen herkennen: De vorm van de borst verandert of je merkt een plooi op. De borst voelt hard aan of je voelt een streng. De borst is pijnlijk bij aanraking.
Na verwijdering van je borstimplantaten zijn 'de siliconen' uit je lichaam, maar de kleine deeltjes zijn niet direct weg. Je lichaam zal de meeste deeltjes zelf verwijderen, maar hier is tijd voor nodig.
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de materialen die gebruikt worden bij de productie van MENTOR®-borstimplantaten onderzocht en vastgesteld dat de implantaten veilig en effectief zijn.
Explantatie wordt op dit moment alleen vergoed door de zorgverzekeraars bij aantoonbare medische noodzaak. BVN/Oncogen is van mening dat als wordt aangetoond dat implantaten gezondheidsrisico's geven, explantatie principieel verzekerde zorg moet zijn.
Na een narcose en opname blijft u meestal 1 nacht. Na het plaatsen van de implantaten mag u uw kunstgebit minstens 2 weken niet dragen.
Het is belangrijk dat u de implantaten helemaal poetst, maar vooral dat de overgang van implantaat naar tandvlees vrij blijft van plaque en tandsteen. Probeer de mond niet te ver open te doen en eventueel de lip wat aan de kant te trekken met poetsen. Zo kunt u goed zien of u de implantaten volledig gepoetst worden.
Ondanks genomen maatregelen kan het gebeuren dat er complicaties optreden, denk aan: het niet vastgroeien van het implantaat in het kaakbot. het implantaat is niet in de ideale positie (richting) geplaatst. het loskomen van de kroon, brug, drukknoppen, schroef.
Op zich is een beetje siliconen niet schadelijk voor het lichaam. Siliconen borstimplantaten worden al sinds de jaren zestig gebruikt. Artsen hebben er dus al lang ervaring mee en dat is een belangrijk voordeel. De inhoud van een siliconen borstimplantaat kan stevig of zacht zijn.
Verschuiven of draaien van een implantaat
Er is een hele kleine kans dat implantaten verschuiven of draaien. Bij ronde protheses merk je daar niets van. Bij anatomische protheses kan dit de vorm van de borst beïnvloeden.
Uw MENTOR® -borstimplantaten zijn gegarandeerd voor het leven.
Bey by Bergman Clinics gebruikt steeds de modernste implantaten. Op dit moment gebruiken we de implantaten van Mentor en GC Aesthetics (Nagor/Eurosilicone/Perle).
Het is een verzameling verschijnselen: spierpijn, spierontsteking, spierzwakte, chronische vermoeidheid, slecht slapen, slaapstoornis, neurologische verschijnselen die geassocieerd worden met demyelisatie, cognitieve veranderingen, geheugenverlies, koorts en een droge mond.
Het verwijderen of uithalen (explantatie) van je oude implantaten is bij een prothesewissel in de prijs van de borstvergroting inbegrepen. Een prothesewissel, explantatie en borstimplantaten vervangen tot 500 cc kost € 2995.
100% siliconen zijn dus veilig te gebruiken. Siliconen voelt zacht en glad aan, het is onbreekbaar en kan steeds weer opnieuw gebruikt worden zonder te beschadigen. Dat betekend minder afval, langere levensduur. Siliconen zijn gemaakt van onschadelijk en gifvrije materialen.
Moet ik mijn borstimplantaat van Allergan geregeld laten controleren? Voor zover wij weten zijn extra controles niet bewezen nuttig. Mocht je iets afwijkends voelen, zien of je zorgen maken, maak dan een afspraak met je huisarts of plastisch chirurg.
In tegenstelling tot wat mannen vaak zeggen (en denken) valt het op dat niemand, vrouwen of mannen, de voorkeur geeft aan borsten groter dan cup D, zoals DD of zelfs E. De C-cup is gemiddeld de meeste ideale cupmaat met 48.5% van de mannen en 52.3% van de vrouwen die C als wensdroom hebben.
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
- Een E-cup weegt tot wel 1.5 kilo per tiet.