In polyester zitten plastic microvezels. Als je een stof hebt die polyester bevat en je wast het in de wasmachine of spoelt het uit onder de kraan, dan komen deze plastic microvezels in het water terecht.
Polyester is een transparante kunststof met een breed toepassingsgebied. De hoge slagvastheid, uitstekende vacuümvormbaarheid en goede mechanische eigenschappen maken dit materiaal bij uitstek geschikt voor toepassingen in de reclame industrie. Voorbeelden hiervan zijn displays, prijzenstandaards en posterbescherming.
Polyester is een polymeer die veelal wordt gemaakt van polyethyleentereftalaat – ook wel bekend als PET, een plastic op basis van ruwe olie waar frisdrankflessen van worden gemaakt.
Een plastic is een kunststof waarmee, door verhitting in een vorm onder druk, een object wordt gemaakt. We spreken dan van een thermoplast. Thermoharders (bijvoorbeeld polyester) en elastomen (kunstrubbers) vallen dus ook onder de kunststoffen maar zijn geen plastic.
Een synthetisch stofje is niet het lekkerste materiaal om te dragen, maar nu blijkt dat het ook nog eens slecht kan zijn voor je gezondheid. Synthetische kleding laat namelijk microplastics los, en die kun je inademen.
Wat zijn de nadelen van polyester? Natuurlijk is polyester niet enkel een wonderstof. Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Polyester ademt
Een van de grootste nadelen van polyester stof was dat het niet ademde en daardoor al snel plakkerig aanvoelde. Gelukkig is dit inmiddels verleden tijd en ademt polyester tegenwoordig wel gewoon. De zachte, soepele stof voelt aan als katoen en kan in alle jaargetijden gedragen worden.
Polyester is kreukvrij, stevig en ademend. Doordat de stof, in tegenstelling tot katoen, geen vocht opneemt blijven er geen gele (zweet)vlekken achter. Het nadeel is echter dat je dus relatief snel zweet in polyester en de natte plekken juist wel zichtbaar zijn.
Zeer voordelig: polyester is een goedkoper materiaal dan natuurlijke soorten zoals katoen en linnen. Hoge kleurechtheid: de stoffen verkleuren minder snel dan viscose, zijde, linnen en katoen.
Polyester is goed bestand tegen zonlicht. Bacteriën en schimmels tasten de draden niet aan. De pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig.
Zoals bij vrijwel alle textiel, is het verstandig om polyester binnenstebuiten te wassen. Hierdoor voorkom je dat er stofbollen ontstaan op het kledingstuk. Het beste is om polyester niet heel warm te wassen, dan raakt het sneller uit model. Was polyester op maximaal 40 graden en bij voorkeur op 30 graden.
Polyester wassen op 40 graden Celsius
Gebruik het wasmiddel dat je altijd gebruikt, eventueel met wasverzachter. Was met een normaal programma. De donkere en lichte was kun je zonder problemen bij elkaar doen. Polyester is kleurvast, dus kleuren zullen niet in elkaar overlopen of vervagen.
Synthetisch is een ander woord voor 'kunstmatig'. Dat heeft een wat negatieve lading, maar we bedoelen er niks meer en niks minder mee dan dat het geen natuurlijke grondstof is. Goed om te weten: 100% polyester bestaat wel, maar meestal wordt polyester gemengd met andere stoffen.
Het feit dat polyester is vervaardigd uit sterke vezels, maakt het tot een materiaal dat lang meegaat en kleur- en vormvast is. Polyester is in tegenstelling tot andere synthetische grondstoffen beter bestand tegen hitte dus kan - indien nodig - worden gewassen op een temperatuur van maximaal 40 graden.
Plastic is een overkoepelende term voor kunststof materialen die we maken uit grondstoffen als aardolie, aardgas en planten. Plastic bestaat uit polymeren, lange moleculen die bestaan uit steeds dezelfde bouwstenen. Je kan het vergelijken met een ketting met allemaal dezelfde kralen.
Vers zweet stinkt meestal niet; het is de activiteit van huidbacteriën die zweet verandert in een stinkende substantie. Deze huidbacteriën of ziektekiemen vermenigvuldigen zich bijzonder goed in textiel met een hoog gehalte aan synthetische vezels, zoals polyester of polyamide.
Wat is polyester viscose? Het is een gemengd weefsel van het kunstmatige polyester en het natuurlijke viscose. De naam geeft dus in feite al aan wat voor stof het is: polyester en viscose, dus polyester viscose.
De belangrijkste positieve eigenschappen van polyester ten opzichte van katoen zijn haar kleurvastheid, elasticiteit en maatvastheid. Daar staat tegenover dat katoen een zuiver natuurproduct is. Het is zacht, luchtdoorlatend, warmte-isolerend, huidvriendelijk en zorgt voor een uitstekende vochtopname.
Vaak wordt het materiaal gemengd met een andere stof zoal katoen, waardoor je het soms probleemloos kunt dragen, maar kleding van 100% polyester is niet aan te raden voor mensen met een aanleg voor huidirritaties.
Stoffen die je beter kunt vermijden in de zomer - What not to wear. Vermijd op warme dagen zoveel mogelijk kleding dat gemaakt is van polyester, vinyl, fleece, acryl, nylon, denim, leer of nylon. Je zweetklieren draaien overuren in deze synthetische stoffen.
Synthetische materialen zijn over het algemeen verboden in de winter, want ook al zijn ze goedkoop in de winkels, ze hebben veel nadelen: - Polyester : Polyester is een materiaal dat warmte vasthoudt, waardoor u hevig gaat transpireren en geurtjes vasthoudt.
Halfsynthetische stoffen zoals viscose, lyocell en modal ademen erg goed. Ze zijn zeer aan te raden aan mensen die luchtige kleding zoeken. Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen. Lyocell is een vezel die wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom.
Kasjmierwol, wol(mix), fleece, thermische materialen, velours en chenille zijn warme stoffen waarmee jij het in de winter niet koud krijgt.
Bekende synthetische stoffen zijn bijvoorbeeld Polyester, Nylon, Acryl en Fleece.