Krijgt een hond alleen maar kattenvoer, dan kan er in verloop van tijd schade ontstaan aan de nieren omdat kattenvoer minder groenten en meer zout en eiwitten bevat en een hond veel moeite heeft met het verteren hiervan, waardoor nierproblemen op de loer liggen.
Als je hond een bakje kattenvoer heeft opgepeuzeld hoef je echt niet meteen naar de dierenarts. De hond heeft er van genoten en een mooie dag en een enkel keertje kan echt geen kwaad. Let er echter wel op dat de hond normaal gesproken wel het juiste voer krijgt. Zo kun je het langste van je hond genieten.
Zal kattenvoer mijn hond ziek maken? Als honden kattenvoer eten, nemen ze veel meer eiwitten en vetten op dan ze normaal zouden eten. Veel honden zullen dit zo nu en dan prima doen, maar als je een hond hebt met een gevoelige maag, dit alles extra proteïne en vet kan ervoor zorgen dat honden zich ziek voelen.
Honden zijn, zoals gezegd, minder kieskeurig in wat ze eten en kunnen meer verschillende soorten voer aan dan katten. Het is dus niet erg als uw hond per ongeluk een keertje kattenvoer eet. Ze krijgen zo op zich alles binnen wat ze nodig hebben.
Hondenvoer bevat vaak minder eiwit dan kattenvoer en juist meer koolhydraten. Katten hebben een grotere eiwitbehoefte dan honden. De stofwisseling van katten zorgt dat aminozuren sneller worden afgebroken in het lichaam. Hierdoor is de eiwitbehoefte van een kat groter.
Rauw varkensvlees, rauwe ham of salami zou je nooit aan je hond moeten voeren. Varkens kunnen onopgemerkt de ziekte van Aujeszky hebben. Een infectie met dit virus is altijd fataal voor honden.
Taurine is een essentieel aminozuur dat vooral voorkomt in orgaanvlees. Katten kunnen niet voor hun eigen taurine zorgen en moeten het krijgen van taurine-rijk voedsel. Hondenvoer bevat meestal niet deze noodzakelijke voedingsstof. Katten hebben taurine nodig om hun ogen, oren en harten goed te laten werken.
Het enige plantaardige dat een kat eet is (katten)gras, en dat doet hij om te braken, het wordt dus niet verteerd. Het meeste hondenvoer is daarom niet geschikt om aan je kat te geven omdat er vaak granen en andere plantaardige producten in zijn verwerkt. Het vleesgehalte in hondenvoer kan zelfs erg laag zijn.
Hondenvoer vinden we vies, blijkt uit onderzoek
'Ik vind de smaak niet zo lekker. Het smaakt paté-achtig. ' Die negatieve ervaring delen de meeste mensen, bleek uit het onderzoek Can People Distinguish Pâté from Dog Food? ('Kunnen mensen paté onderscheiden van hondenvoer?
Suiker. Naast de soms hoge caloriewaarde, is ook gebleken dat in ruim de helft van de geteste producten suiker zit. Suiker is, net als voor mensen, slecht voor honden als zij hier te veel van eten. In sommige hondenknabbeltjes zit zelfs bijzonder veel suiker, wat ze erg ongezond maakt voor de dieren.
Wat te doen als je hond niet eet? Houd hem goed in de gaten en let hierbij op signalen van ziekte of pijn. Ga bij twijfel langs de dierenarts. Haal de voerbak weg zodra hij niet begint aan zijn eten of na enkele happen stopt.
De bacterie Clostridium difficile kan in de poep van konijnen zitten, maar dit is voor honden niet zo'n probleem. Ernstiger is het wanneer de konijnenpoep de bacterie Leptospira bevat. Dit kan een hond flink ziek maken. Er kunnen ook bepaalde parasieten in de konijnenkeutels zitten.
Dezelfde voedingsstoffen
Honden- of kattenvoer is inderdaad veilig om te eten, zegt ook Evelien Bos, promovendus diervoeding aan de Wageningen Universiteit. "Daarin zitten dezelfde voedingsstoffen als in ons eten", legt ze uit. "Alles wordt voor de dieren uitgezocht en ook de precieze hoeveelheden die ze nodig hebben."
Symptomen van voedselovergevoeligheid bij huisdieren
Jeuk is het meest voorkomende symptoom van voedselovergevoeligheid. Er is dan bij honden vaak sprake van jeuk op de poten, in de liezen en oren. Bij katten gaat het vaak om jeuk op het hoofd, de nek en de oren.
Praktisch voor onszelf misschien, maar katten hebben hun drinken en eten het liefst zo ver mogelijk uit elkaar, aldus de kattenexpert. Zoek daarom twee rustige plekjes op in huis, ver uit elkaar, een end van de kattenbak en op dertig centimeter afstand van de muur. Zo eet en drinkt je kat nog lang en gelukkig.
Een ander voordeel is dat als de hond alleen hondenbrokken eet, er minder gebitsproblemen zullen ontstaan. Dit laatste geldt meer voor geëxtrudeerde brokken dan voor geperste brokken, omdat geëxtrudeerde brokken pas in de maag oplossen. Een ander voordeel is dat hondenbrokken lang bewaard kunnen blijven.
Blikvoeding bevat veel vocht, waardoor honden veel minder hoeven te kauwen dan bij brokjes. Vooral oudere honden kunnen last hebben van het gebit tijdens het eten. In dat geval kun je beter blikvoer geven!
Is het hondenvoer wel veilig voor mensen? Het voer uit de blikjes of brokken zijn niet schadelijk voor de mens, zegt dierenarts Ronald Corbee. Volgens hem gaat het wel mis wanneer baasjes hun trouwe viervoeter rauw vlees geven en zelf ook een hapje nemen.
Door haar rauwe eieren te geven, riskeert u voedselvergiftiging bij uw kat, maar het kan ook interfereren met haar vermogen om de biotine (een B-vitamine) te absorberen vanwege de aanwezigheid van een eiwit genaamd avidine in het rauwe wit van het ei.
Is pindakaas veilig voor katten? Laten we het zo zeggen: pindakaas is niet giftig voor katten, in tegenstelling tot voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en rozijnen.
bedenk wel dat katten die alleen harde brokken gewend zijn of zelfs zachte brokjes uit blik, soms erg moeten wennen aan het eten van echt vlees. uit onderstaande bron: Varkensvlees In varkensvlees (vooral rauw varkensvlees is heel gevaarlijk) kan het virus van Aujeszki zitten. Dit virus is zeer gevaarlijk voor een kat.
De zero versie (=suikervrij) ontbijtkoek bevat Xylitol als zoetstof. Xylitol bevindt zich o.a. in kauwgom maar ook in andere suikervrije/light voedingsmiddelen. Xylitol is voor de hond (en kat) giftig: het zorgt voor een verhoogde afgifte van insuline waardoor de bloedsuikerspiegel te veel daalt.
Een minuscule inname kan voor een hond al zeer gevaarlijk zijn doordat zij een sterke verlaging van de bloedsuikergehalte krijgen omdat de pancreas veel insuline gaat maken. Er ontstaat een forse daling van de bloedsuikerspiegel en acute leverschade. Dit wordt bij dieren ook wel een zoetstofvergiftiging genoemd.
Kipfilet schadelijk voor je hond? Je kunt je hond prima een stukje kipfilet geven. Zorg er wel voor dat het goed is gerookt, gebakken of doorgekookt, zodat bacteriën dood zijn. Gebakken kipfilet bevat veel vet door het bakken in olie of boter, dit kan problemen geven met maag en/of darmen voor sommige honden.